Cum ajung vechiturile de la Tutun-CTC linii de producţie la traficanţii de ţigări
0Mai multe utilaje casate de cel mai mare producător de ţigări din ţara noastră ca fier vechi au ajuns la o fabrică de fermentare a tutunului din satul Jevreni, Criuleni, proprietate a lui Mihail Şişcov, fratele celebrului interlop Vasile Şişcov, fost partener de afaceri a lui Grigore Karamalak, zis Bulgaru.
Acum două săptămâni, Guvernul a renunţat la „marea privatizare“, vânzarea unor importante active ale statului fiind amânată pe un termen nedeterminat. Printre cei 13 giganţi industriali se număra şi Tutun-CTC, cel mai mare producător de ţigări din Republica Moldova, care încă mai aduce profit statului, deşi acesta este în scădere semnificativă în ultimii ani. Rezultatele activităţii întreprinderii pentru anul 2013 nu au fost încă anunţate, însă Ala Sârbu, directorul general al Tutun-CTC, spune că fabrica a avut profit, în pofida situaţiei dificile de pe piaţă, a creşterii semnificative a taxelor şi a concurenţei dure din partea producţiei de import.
Managerul susţine că au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a reduce costurile, inclusiv şi prin casarea a numeroase utilaje învechite, care se prăfuiau în depozitele Tutun-CTC.
Cum sunt casate bunurile
La finele anului 2012, administraţia Tutun-CTC a decis să caseze 273 de bunuri diferite ale întreprinderii, de la sisteme de alarmă, gherete, aparate de casă şi telefoane mobile până la linii de producere şi de ambalare a ţigaretelor. Unele erau vechi de 20 de ani, altele - şi de jumătate de veac. În total, au rezultat circa 111,5 tone de metal uzat, pentru care întreprinderea a încasat 223.000 de lei. „Era nişte gunoi, dar nu utilaj“, ne-a declarat Ala Sârbu.
Marcela Roman, şefă de direcţie în cadrul întreprinderii, ne-a explicat cum a avut loc casarea. „O astfel de decizie nu este luată doar de administraţie, e o procedură foarte lungă. În fiecare an sunt inventariate activele întreprinderii. În 2012, de exemplu, am avut trei inventarieri. Comisiile de inventariere fac propuneri privind soarta unor bunuri. Sugestiile ajung la comisia de evaluare, compusă din ingineri şi contabili, care încă o dată analizează activele şi întocmeşte un demers către Consiliul de Administraţie al societăţii. Ultimul alcătuieşte lista finală a bunurilor ce urmează a fi casate, care este transmisă Ministerului Agriculturii. Dacă ministerul permite casarea lor, urmează etapa obţinerii acordului Agenţiei Proprietăţii Publice şi doar apoi are loc casarea bunurilor, cu reflectarea lor în registrele contabile“, a precizat managerul.
Lista cu utilajele ce au fost casate de Tutun-CTC a fost aprobată de Ministerul Agriculturii
Marcela Roman afirmă că toate aceste proceduri au fost respectate şi au durat două-trei luni. Cât despre firma care a cumpărat utilajul, Sofilarex SRL din Chişinău, specializată în colectarea metalului vechi, ea spune că aceasta nu este singura cu care Tutun-CTC are contracte şi că nu e vorba doar de metal, ci şi de alte deşeuri.
Din actele de inventariere şi cele contabile ale întreprinderii rezultă că erau utilaje şi bunuri vechi, cu un grad de uzură de 95-100% şi respectiv nefuncţionale.
Contracte semnate în aceeaşi zi
Tutun-CTC a semnat contractul cu Sofilarex pe 14 noiembrie 2012, când încă nu era finalizată inventarierea bunurilor. Potrivit acordului, firma se angaja să cumpere de la fabrică metalul uzat la un preţ de 2.000 de lei tona. Coincidenţă sau nu, dar în aceeaşi zi Sofilarex semnează un alt contract, practic identic, cu firma Trisotcom, prin care se obliga să-i furnizeze fier vechi, însă cu un leu mai scump - 2.001 de lei tona.
Din facturile de expediţie rezultă că, pe 16 şi 17 ianuarie 2013, utilajul casat a fost scos din fabrica Tutun-CTC de Sofilarex, cu autocamioanele Trisotcom. O parte din fierul vechi a ajuns chiar în aceeaşi zi la compania Trisotcom, care la acel moment avea adresă juridică în Chişinău, pe strada Mihail Kogălniceanu. În martie 2013, Tristocom a cumpărat de la firma Lusmecon (controlată de familia lui Anatolie Ghilaş, şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru şi naşul lui Vlad Filat) un teren şi câteva imobile ale unei foste minifabrici agricole de la marginea satului Jevreni, raionul Criuleni, unde şi-a mutat şi adresa juridică, şi „gunoiul“ de la Tutun-CTC.
Delapidări în proporţii deosebit de mari
Peste câteva luni, această operaţiune a intrat în vizorul organelor de drept, ba chiar şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), care, în septembrie 2013, a sesizat Guvernul, calificând drept „dubioase“ tranzacţiile Tutun-CTC. Potrivit unei note a SIS, afacerea s-ar fi „soldat cu delapidări în proporţii deosebit de mari a unor utilaje destinate producerii şi împachetării ţigaretelor, dar şi a unor transformatoare electrice“.
Pe 4 noiembrie 2013, cazul este preluat de Inspectoratul General de Poliţie. În urma verificărilor pe teren, anchetatorii au constatat că de pe teritoriul Tutun-CTC au fost scoase şase linii funcţionale de producţie germană, dintre care cinci erau de marca DKAET pentru producerea ţigărilor fără filtru şi una a celor cu filtru. De asemenea, au fost scoase şase utilaje de împachetare a ţigărilor şi altă tehnică.
Poliţia a depistat că, în loc să ajungă le fier vechi, utilajul a fost transportat şi depozitat la staţia de maşini şi tractoare din satul Costeşti, raionul Ialoveni, iar apoi - la Jevreni, Criuleni.
Pe 27 decembrie 2013, Procuratura Generală a pornit o cauză penală în baza articolului 191, alineat 5 al Codului Penal - delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari. În următoarele zile, procurorii cu poliţiştii au efectuat mai multe percheziţii în diverse locaţii. Pe 30 decembrie 2013, a avut loc o percheziţie la sediul Sofilarex. Valentin Eşanu, directorul şi proprietarul companiei, a calificat operaţiunea drept o acţiune de intimidare pentru protestele organizate de angajaţii firmei în faţa Parlamentului şi a Guvernului contra monopolului întreprinderii Metalferos. Anchetatorii susţin că, de fapt, firma Sofilarex a fost folosită în schemă pe post de paravan, pentru a ascunde urmele afacerii.
Unde au dispărut instalaţiile
Procurorul Viorel Morari ne-a declarat că au fost efectuate percheziţii şi în alte părţi, inclusiv la sediul Trisotcom şi la Jevreni, unde a fost descoperită o linie de prelucrare a tutunului, asamblată şi gata de a fi pusă în funcţiune. Alte două utilaje au fost depistate în depozitele firmei şi urmau să fie folosite pentru piese de rezervă. Unde sunt celelalte instalaţii nu se ştie, spune Viorel Morari, care a refuzat să ofere alte detalii până la finalizarea anchetei.
Potrivit altor surse, utilajul care a dispărut putea fi scos de pe teritoriul ţării, cu destinaţia Bulgaria sau România. Cât despre linia de fermentare a tutunului de la Jevreni, aceasta a fost deja pusă în funcţiune pentru a produce tutun gata pentru a fi îndesat în ţigări. Trisotcom a depus şi o cerere la Camera de Comerţ şi Industrie pentru a obţine certificatele şi autorizarea pentru activitatea de prelucrare a tutunului.
În acelaşi timp directoarea Tutun-CTC nu exclude că dosarul pe acest caz a fost deschis la comandă. „Noi am făcut totul în conformitate cu legislaţia. Cât despre anchetă, puteţi să faceţi o analiză şi veţi vedea câte dosare de acest fel au fost iniţiate de procuratură şi unde au ajuns. Este straniu că procurorii au fost la fabrică pentru a lua documentele privind casarea utilajului, dar nu au binevoit să vorbească şi cu mine“, este nedumerită Ala Sârbu.
Fabrică de fermentare a tutunului, la Jevreni
Am încercat să luăm legătura cu administraţia firmei Trisotcom, dar la telefoanele indicate în contracte şi cele oferite de primăria de la Jevreni nu ne-a răspuns nimeni.
Radu Staver, inginerul cadastral din Jevreni, nu ştie cine sunt proprietarii. „Am auzit că e un rusnac. Ştiu că a angajat mai mulţi oameni din sat ca să lucreze la fermentarea tutunului. Fabrica a fost închisă, însă, pentru că nu avea toate actele în regulă“, ne-a explicat funcţionarul.
La Jevreni a fost descoperită o linie de prelucrare a tutunului, asamblată şi gata de a fi pusă în funcţiune. Viorel Morari, procuror E un dosar la comandă. Vedeţi câte de acest fel au fost iniţiate de procuratură şi unde au ajuns. Ala Sârbu, director general Tutun-CTC
Legături cu mafia bulgară
La câţiva kilometri distanţă de Jevreni, la marginea oraşului Criuleni, a funcţionat până în anul 2011 o altă fabrică de ţigări. Aceasta aparţinea firmei Bulgartabac Group MB, fondată în anul 2009 de generalul în rezervă Igor Ştefan Ursachi, fost angajat al subdiviziunii cu destinaţie specială antiteroristă „Alfa“ a SIS şi de cetăţeanul bulgar Manolov Chavdar Krastev.
Despre aceştia presa a scris că au făcut afaceri cu preşedintele Federaţiei de Tenis din Moldova, Igor Ţurcan, asasinat în iunie 2011 într-un atentat cu bombă. În acea perioadă, soţia acestuia, Rodica Cobzari-Ţurcan, se judeca cu Bulgartabac Grup pentru o datorie de circa 650.000 de lei. Potrivit Ziarului de Gardă, compania era controlată, de fapt, de Mihail Şişcov, iar în acte apăreau alte persoane.
S-a vehiculat că asasinarea lui Igor Ţurcan în iunie 2011 a fost rezultatul unor reglări de conturi între foştii parteneri de afaceri ilegale cu tutun
Mihail Şişcov este şi proprietarul firmei Trisotcom ce deţine fabrica de la Jevreni. El este şi fratele celebrului interlop bulgar Vasile Şişcov, care a creat, în 1993, firma Boiana Grup, unde era partener de afaceri cu un alt interlop vestit - Grigore Karamalak alias Bulgaru. Pe lângă afaceri cu vinuri şi tutun, până în 2000-2001 Boiana Grup era cunoscută şi ca una dintre cele mai mari grupări mafiote din Moldova.
În vara anului 2011, fiind întrebat despre legăturile lui Igor Ţurcan cu membrii grupului, procurorul Corneliu Bratunov a declarat că sunt verificate mai multe versiuni şi legături ale acestuia. „Nu vă pot spune care anume. Ştiu că Petru Şoşev a decedat acum câţiva ani, iar Vasile Şişcov nu se află pe teritoriul Republica Moldova şi nici nu are afaceri aici“, afirma Bratunov, citat de Ziarul de Gardă.
Copiile contractelor semnate în aceeaşi zi