Creditorii au scos la vânzare averea Termocom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce a mai rămas din Centrala Termică de Est este păzit de un paznic şi un câine. FOTO Tudor Iovu
Ce a mai rămas din Centrala Termică de Est este păzit de un paznic şi un câine. FOTO Tudor Iovu

Obosiţi să mai aştepte momentul când furnizorul de căldură din Capitală va rambursa datoriile de miliarde, creditorii vând, pe bucăţi, activele deţinute de întreprindere.

Administratorul întreprinderii Termocom a scos la licitaţia ce va avea loc la 27 mai patru obiective în valoare totală de 91 de milioane de lei. Principalul imobil este Centrala Termică de Est, amplasată la ieşirea din Chişinău, pe strada Valea Bâcului, iar preţul cerut este de 75 de milioane de lei.

Bună de dat la fier vechi 

Veaceslav Eni, administratorul Termocom, spune că centrala a mai fost scoasă la vânzare câţiva ani în urmă, dar nimeni nu s-a arătat interesat de ea. „Consiliul creditorilor a decis să expună la vânzare centrala, pentru că din anul 1999 nu mai funcţionează, iar instalaţiile acesteia sunt învechite şi, în mare parte, sunt bune de dat la fier vechi. Totodată, aceasta generează costuri inutile. Chiar dacă a fost evaluată la 58 de milioane de lei, creditorii au decis să ceară 75 de milioane, dar este posibil ca preţul să crească la peste 80 de milioane“, a declarat administratorul.

Potrivit lui Veaceslav Eni, obiectivul ar putea fi mai atractiv pentru potenţialii investitori, dacă la vânzare ar fi scos şi terenul aferent, dar acesta este proprietate publică. De asemenea, de vânzare e şi blocul administrativ cu şase etaje din strada Tudor Vladimirescu, cu o suprafaţă de 1.684 metri pătraţi şi un preţ de 10 milioane de lei.

Sergiu Palihovici, preşedintele Consiliului de Administrare al Termocom, consideră că activele respective nu ar trebui să fie vândute. „Noi nu suntem de acord cu vânzarea pe bucăţi a întreprinderii. În plus, există o decizie de Guvern privind fuziunea Termocom cu cele două CET-uri din Capitală şi, în mod normal, averea acestor întreprinderi ar urma să fie păstrată“, a menţionat Palihovici.

Veaceslav Eni afirmă însă că deciziile Consiliului creditorilor sunt legale şi, în condiţiile în care Termocom se află în faliment de mai mult de zece ani, toate activele formal sunt ale creditorilor, care pot decide cum să procedeze cu ele.

Datoriile cresc în continuare 

Întreprinderea Termocom din Chişinău se află în procedură de faliment deja mai mult de un deceniu. Eforturile administratorilor de a o scoate din datorii nu au dat rezultate. Din contra, întreprinderea se îngloadă şi mai tare. Astfel, în anul 2012, datoriile furnizorului de căldură din municipiul Chişinău au crescut cu 388,2 milioane de lei sau de circa zece ori mai mult comparativ cu 2011. ;

Datorii de 2,5 miliarde de lei

Acţionar majoritar al Termocom este Primăria municipiului Chişinău, care deţine 70,9% din capital. Acum doi ani Guvernul a adoptat decizia de fuzionare a CET-1, CET-2 şi Termocom ce prevede şi o restructurare a datoriei Termocom, care se cifrează la 2,5 miliarde de lei. Procedura de restructurare a fost prelungită de câteva ori şi urmează a fi finalizată în iunie 2013.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite