Ce mai vinde Fiscul: chiloţi, ruj, macarale şi locuri de parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi locurile de parcare din capitală se vând cu greu FOTO Dumitru Goncear
Chiar şi locurile de parcare din capitală se vând cu greu FOTO Dumitru Goncear

Inspectoratele fiscale raioanale din Republica Moldova au scos la vânzare de la lenjerie şi cosmetice până la maşini, terenuri şi case. Bunurile sechestrate şi confiscate nu sunt însă prea solicitate

Sortimente de vin, seminţe de porumb, pantofi şi colanţi pentru dame, chiloţi pentru băieţi, automobile, camioane, tractoare, bijuterii, dar şi apartamente, terenuri şi parcări auto. Toate aceste produse şi bunuri sunt puse la vânzare de către Serviciul Fiscal de Stat la sediile inspectoratelor raionale sau la Bursa Universală de Mărfuri.

MĂRFURILE CONFISCATE NU SE VÂND CU ANII

Deşi s-ar părea că sunt un veritabil chilipir, bunurile scoase la vânzare de către Fisc nu se bucură de cerere mare. De exemplu, chiloţii pentru băieţi scoşi la vânzare de către Inspectoratul Fiscal din Hânceşti încă o lună în urmă la un preţ de doar 8,33 lei bucata aşa şi au rămas la depozit. Nici cele cinci tone de floarea soarelui comercializate de către Fiscul din Ialoveni la preţ de 5.000 de lei tona nu sunt întrebate, chiar dacă se vând cu 40% mai ieftin decât costul mediu de pe piaţă.
De altfel, la Bursă găsim şi o macara scoasă la mezat de Fiscul din Taraclia încă în luna decembrie 2011. Nu există cerere pentru cele circa 30.000 de litri de vin „Roşu European“ expuse la vânzare începând cu 30 septembrie 2012 tot de către Inspectoratul Fiscal din Taraclia. Nu se găsesc cumpărători nici pentru cele trei sisteme de irigare pentru plante, de tip „906300 Bauer“, scoase la vânzare încă la mijlocul lunii octombrie 2012 de Fiscul din Teleneşti.
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) explică lipsa interesului pentru astfel de bunuri din partea eventualilor cumpărători prin faptul că, de cele mai multe ori, „calitatea acestora este proastă, iar în unele cazuri bunurile sunt depăşite de timp“. Totodată, preţurile stabilite de Camera de Comerţ şi Industrie sunt deseori mai mari decât cele de pe piaţă şi, respectiv, nu sunt competitive, precizează Irina Madan, şefa serviciului de presă de la IFPS.

LICITATE LA PREŢ REDUS

Potrivit legislaţiei, dacă pe parcursul a 20 de licitaţii bunurile expuse la Bursa de Mărfuri nu au fost solicitate de cumpărători, preţul este redus cu 10%. În cazul în care mărfurile n-au fost vândute nici după organizarea a încă 30 licitaţii, se mai taie 20% din preţul stabilit după prima ieftinire. După a doua reducere a preţului, bunurile se expun spre comercializare pe parcursul a încă 30 licitaţii. Dacă nici aşa nu le achiziţionează nimeni, bunurile urmează să fie retrase din vânzare de către organul fiscal.
De exemplu, în prezent Fiscul din Chişinău a scos la vânzare cu reducere 22 de locuri de parcare într-un bloc nou de la Ciocana, proprietate a companiei Glorinal. Totodată, la Sângerei sunt scoase la licitaţie terenuri agricole cu mai puţin de 4.000 de lei pentru un hectar, iar la Făleşti se vând mai multe blocuri ale unei fabrici de fermentare a tutunului.

O nouă procedură de vânzare

Autorităţile intenţionează să modifice procedura de vânzare a bunurilor confiscate, pentru că actuala ar veni în contradicţie cu normele de drept. Astfel, chiar din momentul transmiterii bunurilor spre comercializare ar urma să fie aplicată o reducere de 20% faţă de preţul stabilit de organele abilitate cu evaluarea. La mărfurile perisabile cu termen de valabilitate mai mic de 30 de zile reducerea ar fi chiar de 30%. Experţii avertizează că în cazul obiectelor scumpe, precum imobilele, s-ar putea comite abuzuri şi cineva să profite de aceste prevederi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite