Calitatea gazelor livrate consumatorilor în Moldova corespunde cerinţelor (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testele efectuate de specialiştii de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au demonstrat că gazul din reţeaua de distribuţie din Chişinău este la nivelul standardelor de calitate internaţionale

Mai multe teste de laborator efectuate de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) demonstrează încă o dată că gazele naturale livrate consumatorilor din ţara noastră corespunde normelor de calitate internaţionale.

„Furnizorul este interesat ca gazul să nu fie umed“

„În urma unei sesizări am efectuat testarea gazului din reţeaua orăşenească la capitolul umiditate. Echipamentul laboratorului specializat este conectat direct la conducta de gaze şi, respectiv, la noi vine acelaşi gaz ca şi în apartamentele locatarilor. Testele au arătat o concentraţie de vapori de apă de 0,0107g/m3, ceea ce se înscrie în cerinţele normelor în vigoare“, susţine conferenţiarul universitar Constantin Ţuleanu, şeful Catedrei Alimentări cu căldură şi gaze, ventilaţii, de la UTM.

Potrivit inginerului, dacă gazul are o umiditate mai mare, se reduce capacitatea termică a acestuia. „În perioada de iarnă o concentraţie mai mare de H2O poate crea probleme majore la funcţionarea sistemului de distribuţie a gazelor, respectiv, furnizorul este interesat ca gazul să fie cât mai uscat, pentru a preveni şi situaţia de deteriorare a utilajelor“, a adăugat şeful Catedrei Alimentări cu căldură şi gaze.

Constatin Ţuleanu susţine că printre alţi factori importanţi ce influenţează randamentul instalaţiilor de ardere a gazului sunt temperatura din încăperea unde are loc arderea, temperatura gazului, dar şi starea instalaţiilor. „Conform standardelor de calitate, condiţiile ideale pentru ardere sunt la temperatura de 20 de grade Celsius. În cazul în care condiţiile nu sunt ideale, şi efectul de ardere la consumator nu va fi cel mai înalt“, a mai spus şeful de catedră de la UTM.

Potrivit specialistului, în cadrul catedrei poate fi făcută analiza cromatografică a gazelor naturale livrate de Moldovagaz, dar utilajul folosit nu permite efectuarea unor verificări mai profunde. Rezultatele obţinute corespund însă datelor oficiale.

Gazul extras din Moldova

„Cu câţiva ani în urmă, la solicitarea companiei Redeco, am efectuat analiza compoziţiei gazelor extrase din zăcămintele din apropierea satului Baimaclia, raionul Cantemir. Testele au arătat că aproape 98% este metan, iar circa două procente – etan şi alte componente ceea ce este un rezultat extraordinar. Cel mai mare neajuns este umiditatea ridicată, aşa că pentru a putea fi utilizat de întreprinderi, gazul trebuie deshidratat. Aceasta presupune construcţia unor instalaţii speciale de deshidratare“, a precizat specialistul.

Expertul a remarcat că gazele naturale primite de Republica Moldova sunt ajustate la condiţiile standard: temperatura de 20 de grade Celsius şi presiunea de 101,325 kPa (kilopascal). În unele ţări europene cerinţele pentru gazele naturale diferă puţin: temperatura de referinţă este de 15 grade Celsius şi presiunea - de 101,325 kPa. Dar acest aspect nu influenţează calitatea gazelor naturale, aceste date sunt luate în consideraţie la calcularea densităţii.

Pentru a efectua o expertiză independentă a gazelor naturale, orice consumator se poate adresa la Centrul Naţional de Expertize Judiciare, precum şi la laboratoarele firmelor Trans-Standard şi Veritrans. Serviciul este contra plată, o expertiză costând circa 6.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite