Academia de Ştiinţe a Moldovei: Salariile trebuie majorate cu 25-30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile la energie văr lăsa moldovenii săraci cu buzunarele goale FOTO: Adevărul
Facturile la energie văr lăsa moldovenii săraci cu buzunarele goale FOTO: Adevărul

Majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică va diminua puterea de cumpărare a cetăţenilor şi, prin urmare, este necesară majoarea cu 25-30% a salariului minim în sfera bugetară, se arată într-un studiu publicat de Institutul Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (ASM).

Potrivit studiului realizat, majorările de tarife la gaze şi lumină vor avea un impact negativ asupra puterii de consum a salariului, în special a salariului minim.

„Majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică va diminua puterea de cumpărare a cetăţenilor, în special a persoanelor social-vulnerabile. În cea mai rea situaţie se află lucrătorii din sfera bugetară, mai ales partea cei cu o remunerare mai joasă”, constată reprezentanţii Institutul Naţional de Cercetări Economice. 

Astfel, experţii recomandă pentru protecţia lor socială şi pentru a compensa pierderile cauzate de majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică, stabilirea unui salariul minim mai mare în sfera bugetară. „În rezultatul acestei majorări, salariul minim din sfera bugetară ar trebui să ajungă mărimea minimului de existenţă a persoanelor apte de muncă (în a.2014 – 1726,8 lei pe lună). Pentru a nu crea o presiune excesivă asupra bugetului de stat, această majorare este necesar de a o efectua treptat pe parcursul a câţiva ani”, susţin economiştii. 

Autorii studiului afirmă că este necesar ca majorarea salariului minim în sfera bugetară să fie de 25-30%, începând cu anul viitor.  

Salariul mediu în Republica Moldova consituie 4 524 lei, în sfera bugetară fiind de 4 055 lei. Valoarea salariului minim garantat pentru prima categorie de angajaţi în sfera bugetară este de 1 000 lei pe lună.

Un material realizat de Adevărul Moldova relevă faptul că valoarea facturii la energie raportată la salarii este de câteva ori mai mare decât cea din Germania sau Danemarca.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite