FOTO Slavii au sărbătorit astăzi Masleniţa în centrul Capitalei cu clătite, ceai fierbinte şi muzică tradiţională rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au înghesuit să cumpere clătite FOTO Tudor Iovu
Oamenii s-au înghesuit să cumpere clătite FOTO Tudor Iovu

Comunităţile slave din Republica Moldova marchează astăzi începutul primăverii cu clătite, muzică şi dans. Sărbătoarea este organizată anual şi este numită de către ruşi Masleniţa sau Săptămâna clătitelor. Pentru a gusta din bucatele tradiţionalele slave au venit la eveniment şi şefii misiunilor diplomatice ai SUA, Rusia, Ucraina şi şeful delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel.

Pentru a marca sfârşitul iernii şi începutul perioadei calde a anului, dar şi pentru a gusta din bucatele aduse de gospodine câteva sute de oameni s-au adunat astăzi în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Atracţia principală au fost tradiţionalele clătite ruseşti, cu diverse umpluturi-mere, gem, brânză, lapte condensat şi icre negre. 

Sărbătoarea a fost condimentată şi cu muzică tradiţională rusească. Vânzătoarele de la tarabe s-au adunat în coruri şi au fredonat versuri din piese cunoscute. Pe o scenă improvizată au urcat şi câteva zeci de copii, îmbrăcaţi în straie naţionale ruseşti, care au dansat şi au cântat.

De eveniment au profitat mai mulţi comercianţi, care nu au ezitat să-şi scoată marfa la vânzare-cosmetice, cercei, şi păpuşi hand-made.   

Curioşii au urmărit cum se gătesc clătitele FOTO Tudor Iovu

maslenita1

Din clătitele delicioase s-au înfruptat şi ambasadorii SUA în Moldova, William Moser, cel al Rusiei,  Farit Muhametşin şi cel al Ucrainei - Serghei Pirojcov. De la eveniment nu a lipsit nici şeful delegaţiei UE în Moldova Dirk Schuebel. Oficialul a precizat că este încântat de această zi frumoasă, precum şi de clătitele pe care tocmai le gustase. Dirk Schuebel le-a spus jurnaliştilor că le preferă pe toate, indiferent că sunt cu mere, gem sau cu icre negre. Dacă pentru oficiali clătitele au fost gratis, atunci pofticioşii au trebuit să scoată câte trei lei din buzunar pentru o bucată.

Valentina Delemarskaia,organizatoarea evenimentului spune că această sărbătoare mai are un rol foarte important-cel de socializare. „Gospodinele obişnuiesc să se adune pentru ca să-şi împărtăşească secretele în materie de gătit, după care organizează degustaţii“, spune femeia. Organizatoarea precizează că în diverse ţări sărbătoarea este marcată diferit. „În Belarus sărbătoarea are un rol duhovnicesc. În aceste zile oamenii îşi cer iertare unii de la alţii şi se pregătesc de post. În Rusia, în schimb, se pune accentul pe distracţie“, explică Delemarskaia.

Momâia din paie va fi arsă la sfârşitul sărbătorii. Astfel oamenii alungă iarna şi salută venirea primăverii FOTO Tudor Iovu

maslenita2

Potrivit traditiei, în ultima zi a Săptămânii clătitelor, o figurină din paie numită "momâie", este arsă. Se spune că cei care vor marca această sărbătoare vor avea parte de bucurii pe tot parcursul anului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite