Rezultatele recensământului din Republica Moldova provoacă ancheta poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel care va fi găsit vinovat în difuzarea informaţiilor recensământului naţional, cu privire la etnia cetăţenilor moldoveni şi limba vorbită, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Inspectoratul General de Poliţie a pornit urmărirea penală pe faptul falsului informatic, după ce Biroul Naţional de Statistică a depus o sesizare, în acest sens. Potrivit BNS, rezultatele expediate de pe o adresă de e-mail neoficială sunt false. Urmărirea penală a fost iniţiată în baza articolului 260/5 din Codul penal al Republicii Moldova.

Urmărirea penală pe acest caz va fi efectuată de Centrul pentru combaterea crimelor informatice al IGP, sub conducerea secţiei specializate a Procuraturii Generale, se arată într-un comunicat de presă. Procurorii urmează să stabilească toate circumstanţele cazului, să identifice persoanele care au difuzat informaţii false şi să-i tragă la răspundere penală.

Pentru comiterea falsului informatic, legislaţia prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Amintim că recensământul s-a desfăşurat între 12-25 mai 2014. Oficialii BNS au declarat că rezultatele finale vor fi publicate către sfârşitul anului 2015. Pe 31 decembrie 2014, BNS a publicat rezultatele preliminare ale recensământului, din care rezultă că în ultimii zece ani populaţia ţării a scăzut cu aproape jumătate de milion de locuitori. Datele arătau că populaţia Republicii Moldova este sub trei milioane de oameni (2.913.281), printre care 11,29% (329.108) plecaţi peste hotare.

În aceeaşi perioadă instituţiile de presă au primit un mesaj de pe o adresă poştală neoficială, în care sunt prezentate date cu privire la apartenenţa etnică şi limba vorbită de cetăţenii Republicii Moldova, date care în „Nota informativă” a BNS privind rezultatele preliminare ale recensământului lipseau. Acestea indicau o creştere spectaculoasă a numărului celor care s-au declarat etnici români, dar şi al celor care s-au declarat vorbitori de limbă română, în comparaţie cu rezultatele recensământului efectuat în anul 2004.

Biroul Naţional de Statistică nu a reacţionat imediat la solicitările jurnaliştilor de a confirma informaţiile. Abia pe 2 ianuarie BNS a publicat un anunţ: „Stimaţi reprezentanţi mass-media, în legătură cu mesajul parvenit în adresa dumneavoastră referitor la datele RPL 2014 despre etnie/naţionalitate şi limba maternă, atenţionăm că acesta a fost expediat de pe o adresă falsă - biroul.comunicare@gmail.com, care nu reprezintă Biroul Naţional de Statistică, şi vă rugăm să publicaţi doar datele care sînt plasate pe pagina oficială a biroului - www.statistica.md. Pentru datele furnizate de alte surse, referitor la rezultatele RPL 2014, Biroul Naţional de Statistică nu poartă nici o răspundere”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite