Producătorii de alimente vor fi obligaţi să indice pe etichete conţinutul de zahăr, sare şi grăsimi din produsele fabricate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi producătorii de alimente din Moldova vor trebui să înscrie pe ambalaje conţinutul de zahăr, sare şi grăsimi din produsele comercializate Foto: Adevărul
Toţi producătorii de alimente din Moldova vor trebui să înscrie pe ambalaje conţinutul de zahăr, sare şi grăsimi din produsele comercializate Foto: Adevărul

Producătorii vor fi obligaţi să indice pe ambalaje conţinutul de sare, zahăr şi grăsimi. Această prevedere figurează în Programul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru perioada 2014 - 2020 elaborată de Ministerul Sănătăţii.

În Republica Moldova peste 87% din decese se produc din cauza bolilor netransmisibile, iar consumul nereglementat de sare, zahăr şi grăsimi generează aceste boli. Alimentaţia proastă este responsabilă de pierderea anulă a 50% din anii de viaţă sănătoasă la femei şi 35% la bărbaţi, relevă IPN.

Autorii programului îşi propun ca, până în anul 2020, să micşoreze consumul de sare cu 30%, de zahăr cu 5% şi de grăsimi saturate cu 3%.

Ministerul Sănătăţii îşi propune să elaboreze şi să implementeze campanii de informare a populaţiei despre riscurile consumului excesiv de sare pentru sănătate. Instituţia urmează să elaboreze strategii de marketing şi comunicare în domeniul alimentaţiei sănătoase, care să cuprindă reducerea consumului de sare, zahăr şi grăsimi, promovarea consumului de fructe, legume şi cereale integrale. Ministerul îşi mai propune să elaboreze o broşură prin care să explice etichetarea nutriţională.

Studiul de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile a arătat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova consumă în jur de 12 grame de sare zilnic, pe când norma în ţările europene este de doar două grame.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite