Ministerul Justiţiei de la Chişinău va achita 120.000 de lei unui deţinut pentru condiţii inumane în Penitenciarul nr. 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul-şef a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Dolj

Curtea de Apel Chişinău a decis că Ministerul Justiţiei trebuie să-i achite lui A. Repeşcu, fost deţinut, suma de 120.000 lei (echivalentul a 6.000 de euro) în calitate de prejudicii morale pentru detenţia în condiţii inumane şi degradante în Penitenciarul nr. 13. Repeşcu s-a aflat în acest penitenciar pe parcursul a şapte ani. Decizia este definitivă şi trebuie executată.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Promo-LEX, este printre puţinele decizii ale instanţelor naţionale care decid acordarea de despăgubiri pentru condiţiile proaste de detenţie în cuantumul comparabil cu jurisprudenţa Curţii.

„Apreciem faptul că instanţele naţionale de judecată îşi schimbă practica şi acordă în calitate de satisfacţie echitabilă pentru violarea articolelor din CEDO – sume comparabile cu cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauze similare. Cu toate acestea, acordarea unor sume mai mari nu reprezintă un remediu eficient în toate cazurile. Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie prin – construirea în termeni cât mai rapizi a unui nou penitenciar, îmbunătăţirea asistenţei medicale în sistemul penitenciar şi întreprinderea măsurilor pentru a preveni aplicarea abuzivă a arestului, aşa cum a recomandat Comitetul ONU pentru prevenirea torturii”, a declarat avocatul Asociaţiei Promo-LEX Vadim Vieru.

Anterior, Penitenciarul nr. 13 din Chişinău a fost vizitat de trei ori (2015, 2009, 2007) de către delegaţiile Comitetului European de Prevenire a Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane şi Degradante (CPT) . În urma vizitelor efectuate, CPT a înaintat Guvernului Republicii Moldova un şir de recomandări menite să amelioreze situaţia deţinuţilor din acest penitenciar, însă până în prezent situaţia a rămas neschimbată. Problemele sistemice sunt: suprapopularea penitenciarului, hrana de calitate proastă, lipsa asistenţei medicale eficiente.

Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, precum şi Oficiul Ombudsmanului din Moldova au efectuat periodic vizite preventive şi de monitorizare în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Ultima vizită de monitorizare a Avocatului Poporului, care a avut drept scop verificarea condiţiilor de detenţie şi tratamentul aplicat deţinuţilor a fost efectuată la data de 7 decembrie 2015, în rezultatul acestei vizite Ombudsmanul a recomandat repetat sistarea activităţii acestui Penitenciar. Acest fapt a fost reconfirmat în şedinţa instanţei de fond prin concluziile scrise ale Oficiului Avocatului Poporului.

În rapoartele anterioare, Promo-LEX a atenţionat asupra condiţiilor de detenţie proaste din Penitenciarul nr. 13 şi alte penitenciare din Republica Moldova. La fel, Asociaţia a publicat date statistice care arată că rata de încarcerare la 100.000 de locuitori este una foarte mare (220 de deţinuţi la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media europeană de 140 de deţinuţi la 100.000 de locuitori). La moment, în Penitenciarul nr. 13 sunt deţinute 1.100 de persoane, deşi capacitatea penitenciarului este de 500 de persoane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite