La 578 de ani. Oamenii, despre Chişinău: cel mai nervos, murdar, dar luminos oraş
0În Chişinău lipsesc urnele de gunoi. Şi mentalitatea oamenilor ar trebuie să fie alta. Şi parcă prea multe maşini sunt parcate aiurea pe trotuar, iar salariile dacă ar fi mai mari ar fi mai bine.
Dar… oamenii trăiesc aici şi, în pofida tuturor neajunsurilor, le place. Murdar sau curat, european sau nu, chişinăuienii se bucură că oraşul lor aniversează 578 de ani. În plină toamnă, oraşul e însorit şi gata de sărbătoare, iar locuitorii lui, ca în fiecare an, pe 14 octombrie, se vor înfrupta din cărniţa fragedă şi vor închina un pahar de vin în cinstea „celui mai verde oraş din Europa”. La multi ani, Chişinău!
Alexandru Vakulovski, scriitor
Pentru mine Chişinăul e oraşul cel mai: cel mai verde, cel mai luminos, cel mai nervos, cel mai prietenos, cel mai supărăcios. Dacă eşti scriitor sau jurnalist - cu cele mai tari subiecte. Cu oameni vii. Să-l protejăm şi să-l iubim. La mulţi ani, Chişinău!
Ala Menşicov, actriţă
În tinereţe eram înaripată şi aş fi plecat oriunde, dacă aş fi putut, mai ales că Teatrul „Eugene Ionesco” a fost primul care a plecat în turneu peste hotare. Cu timpul însă am prins rădăcini aici: tot ce am mai de preţ, cele mai importante lucruri sunt aici. Multe ar trebui schimbate, dar noi mereu aşteptăm ca cineva să facă ceva pentru noi. Fiecare trebuie să-şi aducă aportul pentru ca oraşul Chişinău să devină acel loc frumos şi confortabil.
Iurie Colesnic, istoric
Chişinăului de astăzi îi lipseşte un arhitect bun, pentru că altfel oraşul va deveni un dezastru. Pe 14 octombrie voi merge în centrul vechi să sărbătoresc acest Chişinău uşor murdar, uşor chinuit.
Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor
Partea bună e că avem o istorie frumoasă pe care trebuie să o valorificăm. Partea proastă e că ne aducem aminte de oraş doar pe 14 octombrie, când toţi depun flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, dar casa sculptorului care a creat monumetul, Alexandru Plămădeală, se află astăzi într-o stare deplorabilă. Autorităţile ar trebui să se ocupe mai mult de acest aspect, iar cetăţeanul să devină mai culturalizat.
VOX populi
Svetlana, Asociaţia Ghizilor, Lectorilor şi Translatorilor
Am venit din Belarus în Chişinău cu 47 de ani în urmă. Atunci era mai murdar, astăzi străzile sunt mai curate. Este însorit şi frumos. Iubim oraşul pentru că trăim aici. Acolo unde noi locuim, acolo este bine.
Ruslan, sobar
Dacă primăria ar fi mai atentă la oameni, ar fi un oraş şi mai frumos. Salariile sunt mici, mai ales pentru cei care lucrează la stat. Eu aş pleca să lucrez în altă parte dacă aş fi plătit mai bine, dar de trăit aici e cel mai bine. Sunt destul de mulţumit.
Ion, inginer
Nu prea stau în Chişinău în ultima vreme. Muncesc la Moscova. Am terminat Facultatea de Radioelectronică şi Telecomunicaţii, dar nu puteam să-mi găsesc de lucru în oraş, aşa că am plecat. Vin de câte ori pot, îmi place oraşul, oamenii sunt sociabili, mai buni la inimă, mai înţelegători. În Moscova nu prea pot discuta sufleteşte cu oamenii, fiecare e pentru el, sunt indiferenţi. Trebuia să plec mai devreme, dar am rămas special pentru Ziua Oraşului. Într-o zi mă voi întoarce cu siguranţă aici.
Sergiu Covali, consilier parlamentar
Lipsa curăţeniei este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Primăria trebui să verifice minuţios modul în care Regia Autosalubritate îşi face treaba. Dacă ar fi posibil aş schimba modul de gândire al cetăţenilor, dar cred că mai rapid s-ar rezolva problema locurilor de parcare. Amenzile ar trebui să fie mai mari ca maşinile să nu fie parcate urât pe trotuar. Sunt multe alte probleme, dar sper că măcar acestea vor fi rezolvate.
Viorica, economist
Îmi place Chişinăul pentru că e compact şi poţi ajunge rapid dintr-un capăt în altul. Problemele cele mai mari sunt legate de transport, gunoiul de pe străzi şi oamenii inculţi. Dar cu toate acestea îmi place oraşul, este frumos în felul său.
Leo şi Ion, elevi
Ne place foarte mult oraşul! Este capitala celei mai bune şi mai harnice ţări din lume. Noi suntem patrioţi şi patriotismul este din naştere. Nu am schimba nimic, totul este ideal! Şi părinţilor noştri le place pentru că este un oraş foarte liniştit.
Valentina, vânzătoare
Sunt bucuroasă că am ajuns cu bine până astăzi, poate dă Dumnezeu şi va fi mai bine! Peştele se strică de la cap, tot ce lipseşte e ca şi conducerea să se schimbe un pic spre bine, aşa n-ar mai pleca copiii noştri peste hotare. În Moldova şi în Chişinău este foarte frumos, dar lumea este indiferentă, ei se gândesc că se duc „la Italia” şi vor face bani, nu-i interesează casa, dar trebuie să se mai gindească şi la viitor. Eu mi-am învăţat copiii să iubească pământul şi ţara şi limba.
Victor, pensionar
Haideţi să începem de la lucrurile negative. Dacă mergi de la primărie până la strada Armenească nu vei găsi niciun coş de gunoi. Dacă mergi la Teatrul „Mihai Eminescu” în dreapta şi în stânga tot nu sunt coşuri de gunoi. Iar Europa de aici începe, de la curăţenie. Unde să arunc ambalajul de la o îngheţată? Evident că sunt multe lucruri pozitive, dar prevalează negativul. Si nu e vinovat primarul, ci subalternii care nu îşi îndeplinesc funcţiile pe măsura salariului pe care îl au.
Programul activităţilor organizate de Primăria Municipiului Chişinău
Evenimentele dedicate Sărbătoririi oraşului Chişinău vor debuta cu o depunere de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, la ora 8.00. După care, la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului" va fi oficiată tradiţionala liturghie, consacrată Hramului. Inaugurarea festivă a Sărbătorilor Chişinăului va avea loc la ora 11.00, cu mesajul primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă. Pe tot parcursul zilei, vor fi organizate expoziţii de pictură, grafică, artizanat, carte şi floristică. De la ora 17 pe scena din PMAN vor urca cei mai îndrăgiţi artişti de muzică din ţară. Invitaţii speciali ai serii sunt germanul Thomas Anders, care va cânta legendarele piese ale trupei „Modern Talking”, şi energicul Horia Brenciu care va susţine un recital alături de orchestra sa.
Delegaţii străine din 10 ţări vor participa în acest an la festivităţile dedicate Hramului oraşului Chişinău. Astfel, cele peste 50 de persoane invitate la sărbătoare vin din România, Suedia, Ucraina, Georgia, Austria, Turcia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Cosovo şi Italia. Pentru oaspeţii străni, Primăria Chişinău a pregătit un program special, de vizitare a oraşului şi a locurilor turistice din republică.
Sărbătoarea Chişinăului, păzită de 600 de poliţişti
Circa 600 de poliţişti vor asigura ordinea publică de Hramul oraşului Chişinău, iar echipele de patrulare mobilă vor supraveghea traficul rutier pe străzile şi parcurile adiacente Pieţei Marii Adunări Naţionale, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei, cei care vor veni în centrul capitalei nu vor avea voie să deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise. Pentru a evita blocajele în traficul rutier, oamenii sunt sfătuiţi să opteze pentru mijloacele de transport în comun. Agenţii economici sunt atenţionaţi să nu comercializeze băuturi alcoolice şi articole de tutun minorilor, să fie precauţi la prepararea bucatelor pe aragaz sau la grătar cu utilizarea buteliilor de gaz şi altor accesorii inflamabile.
În cazul apariţiei oricărei situaţii de risc sau dacă s-a admis o ilegalitate, oamenii legii îndeamnă cetăţenii să apeleze la ajutorul echipei de patrulare, a celui mai apropiat sector sau post de poliţie sau să sune la numărul de telefon 902.