Producătorii de fructe din Republica Moldova susţin integrarea europeană, dar sunt loviţi de embargoul rusesc
0Producătorii de mere din Republica Moldova susţin eforturile Guvernului de la Chişinău de integrare europeană, însă constată că prin embargoul impus de Rusia s-a pierdut o piaţă de desfacere pentru 90% din producţia totală de mere.
Directorul executiv al Asociaţiei „Moldova-Fruct”, Iurie Fala, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că procesul de identificare a noi pieţe se dovedeşte a fi dificil şi statul trebuie să intervină pentru a compensa efectele embargoului rusesc şi pierderile economice ale producătorilor autohtoni. Iurie Fala a menţionat că interzicerea de către Rusia a importului de fructe din Republica Moldova trebuie privită ca o oportunitate pentru a îmbunătăţi procesul de producere şi control al calităţii fructelor. „Procesul de modernizare a comerţului este caracteristic nu doar pieţei din vest, dar şi celei din est. Cert este că nu vom mai putea exporta fructe în Rusia aşa cum am făcut-o până acum. Trebuie să îmbunătăţim calitatea producţiei şi să dezvoltăm infrastructura postrecoltare. În acest context, suportul statului este inevitabil”, a continuat Fala.
Recoltă bogată
În prezent, potrivit producătorilor, recolta este mai bogată cu 15% faţă de anul precedent, dar lipsa spaţiilor de depozitare şi a frigiderelor creează mari dificultăţi anunţând pierderi semnificative în ramura pomiculă. Producătorii moldoveni susţin că piaţa din România nu este foarte atrăgătoare în prezent deoarece taxele sunt mari, iar preţul la mere nu este încă favorabil. Aceştia au subliniat că piaţa română rămâne o piaţă cu potenţial pe viitor, dar mai este nevoie de timp pentru a ajunge la un rezultat bilateral convenabil.
Directorul executiv „Moldova-Fruct” a mai precizat că este necesară o relaţie bună cu Guvernul chiar dacă asociaţia pe care o reprezintă este apolitică şi nu urmăreşte mize politice. „Au avut loc discuţii cu Guvernul şi ne dorim în continuare un dialog, însă prin deciziile sale Executivul demonstrează că nu a luat în calcul opinia noastră. Livezile sunt pline, recolta este bună, dar merele nu se pot comercializa. Rămâne doar varianta fabricilor de procesare pentru producţia noastră”, a explicat Iurie Fala.
Transport lipsă
Producătorii au declarat că vor participa la următoarea licitaţie pentru comercializarea şi transportul de mere în şcoli şi gradiniţe, adăugând că suportul logistic pentru o astfel de acţiune este foarte costisitor şi statul ar fi bine să regândească anumite aspecte tehnice ale proiectului. Vlad Gomureac spune că fondul estimat de la Guvern nu poate amortiza chetuielile . „100 de mii de tone de mere şi 60 mii de tone de prune au fost estimate corect ca producţie. Din această estimare statul a aprobat prin hotărâre de Guvern alocarea de fonduri doar pentru 60 de tone de mere şi 40 de tone de prune”, a explicat Gomureac.
Acesta a subliniat că un total de 138 de milione de lei alocaţi de stat pentru producţia de mere din Republica Moldova este foarte puţin, chiar dacă pentru unii care nu sunt implicaţi în ramura pomiculă suma pare fabuloasă. Producatorul a apreciat că statul trebuie să identifice pieţe în Belarus, Turcia, Uniunea Europeană şi să faciliteze intrarea pe astfel de pieţe pentru că în prezent nu se vinde mai nimic. În opinia sa, ramura pomiculă reprezintă o strategia de viitor pentru piaţa europeană pe care Republica Moldova trebuie să o exploateze în timp cu eforturi financiare susţinute şi bine calculate.