ITAR-TASS: Trupele ruse au fost retrase din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ruse au rămas în R. Moldova sub denumirea de trupe de menţinere a păcii. FOTO pressa-ogrv.fo.ru
Trupele ruse au rămas în R. Moldova sub denumirea de trupe de menţinere a păcii. FOTO pressa-ogrv.fo.ru

Rusia şi-ar fi îndeplinit deja angajamentele de la Istanbul din 1999 şi şi-ar fi retras trupele din Transnistria, conform unei analize dedicate retragerii Moscovei din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa publicată de agenţia ITAR-TASS sub semnătura lui Viktor Litovkin.

Analistul citat afirmă că Rusia a propus o versiune extinsă a Tratatului privind Forţele Convenţionale din europa (CFE), iar la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, ţările NATO au fost de acord să ratifice această versiune după ce Rusia îşi va retrage trupele din Georgia şi Moldova. ”Rusia şi-a respectat partea de înţelegere: bazele militare ruse din Georgia aau fost retrase în 2005, iar Armata a XIV-a a fost retrasă din Republica Moldova. Şi totuşi ţările NATO, sub presiunea Statelor Unite refuză să ratifice tratatul CFE extins, deşi acesta a fost deja aprobat de Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan”, afirmă Viktor Litovkin.

Experţii ruşi mulţumiţi

Experţii intervievaţi de TASS consideră că retragerea deplină a Rusiei din Tratatul CFE constituie o decizie corectă şi că aceasta nu va avea drept rezultat relaţii mai rele cu Occidentul, care în viziunea lor nu a băgat în seamă dorinţele Moscovei.

"Vom economisi o grămadă de bani pe cheltuielile de deplasare ale specialiştilor noştri" - cotidianul Moskovski Komsomoleţ îl citează pe preşedintele Centrului Internaţional de analiză geopolitică, Leonid Ivaşov."Tratatul este mort. Am păstrat acel grup în speranţa pentru viitor, pentru eforturile comune ale ţărilor NATO şi Rusia pentru proiectul unei noi versiuni a tratatului. Am sperat să se extindă funcţionarea acestui tratat şi pentru forţele maritime. Dar nu a existat nici un progres şi în contextul situaţiei actuale dintre NATO şi Rusia, şansele de succes sunt egale cu zero. Plecarea din acest grup este o decizie corectă."

Lipsă de comunicare

Colonelul Viktor Murahovski, a declarat pentru TASS că decizia Rusie de a părăsi "este un gest pur simbolic, indicând lipsa de sens în a participa în continuare la aceste contacte deoarece acestea nu se vor solda cu nimic." "Toate încercările de a conveni la anumiţi termeni cu partenerii occidentali nu au avut succes. Partenerii occidentali sunt absolut surzi la cerinţele noastre", a spus Murahovski.

Tratatul CFE limitează echipamentul militar greu - tancuri, avioane şi armament greu - în Europa.Documentul a fost semnat în 1990, iar 17 ani mai târziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarrea participării Rusiei, citând îngrijorări în domeniul securităţii. Kremlinul anunţa la vremea respectivă că nu mai tolerează o situaţie în care Moscova respectă tratatul, iar partenerii săi nu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite