FOTO. Invenţiile studenţilor de la Universitatea Tehnică din Chişinău: dispozitive de bruiaj şi roboţi din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitive de bruiaj, motoare electrice, sisteme de control, alimente inedite şi multe alte născociri ale studenţilor de la Universitatea Tehnică din Moldova au fost prezentate în cadrul expoziţiei „Creaţia deschide universul”. Aceasta a fost organizată în contextul săptămânii jubiliare dedicată aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea universităţii.

În timp ce unele invenţii au la bază principii foarte complicate precum demonstrarea succesivităţii transformării energiei în maşinile Rube Goldberg, altele sunt mecanisme uşor aplicabile în societate. Unul dintre acestea este sistemul de control şi acces pentru studenţi şi colaboratori în blocurile UTM care presupune ca fiecare student să aibă un card propriu pe care să îl alipească la aparatul de la intrare şi astfel să-i fie permis accesul în universitate. Sergiu Sinciuc, profesorul care a ghidat construcţia acestui aparat spune că mica maşinărie ar putea să arate chiar ora intrării şi ieşirii studenţilor din universitate, „Şi pozele din cămin să apară!„ a exclamat amuzat un student.

Un alt aparat inventat de un student spre nefericirea altora este un dispozitiv de bruiaj local în sistemele GSM. Profesorul Sergiu Sainciuc a spus că la o expoziţie anterioară Ministrului Educaţiei Maiei Sandu i-a plăcut în mod deosebit această invenţie, perfectă pentru a fi folosită la examenele de Bacalaureat. Singurul impediment în aplicarea dispozitivului este faptul că operatorii de telefonie mobilă trebuie să-şi dea acceptul pentru ca semnalele companiilor să fie bruiate.

Robotul din resturi

Echipa Facultăţii de Energetică şi Inginerie Electrică a pus pe picioare o adevărată maşinărie alcătuită din zeci de elemente cu ajutorul căreia studenţii au adus un mesaj de felicitare universităţii. Băieţilor le-a luat aproape trei luni să pună la punct toate detaliile sistemului pentru ca acesta să ofere o reprezentaţie de 40 de secunde la finalul căreia apare o coală de hârtie cu un mesaj de felicitare. Ca materiale de construcţie băieţii au folosit lemn, capcane, fire de nylon şi câteva bile. 

Printre lucrările studenţilor s-au mai aflat machete de arhitectură, obiecte de vestimentaţie cu ornamente tradiţionale, un sistem de monitorizare a mai multor echipamente TV cu protecţie de la scurtcircuit, alimente fabricate din produse netradiţionale, dar şi alte invenţii tehnice care au ca scop facilitarea calculelor şi care sunt folosite exclusiv în laboratoarele specializate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite