Domnitorii prind viaţă în casa unui meşter cioplitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Constandachi arată cele nouă scaune din lemn de cireş ale domnitorilor
Dumitru Constandachi arată cele nouă scaune din lemn de cireş ale domnitorilor

Dacă doriţi să fiţi trataţi ca Decebal sau Ştefan cel Mare, să aflaţi totul despre modelarea lemnului sau a pietrei ori să degustaţi vinuri alese, puteţi merge la curtea lui Dumitru Constandachi, un meşter cioplitor din Chişinău. Gospodăria sa se încadrează perfect în cele „O sută de locuri pe care trebuie să le vizitezi în Moldova”, recomandate de „Adevărul” în cadrul campaniei de promovare a atracţiilor turistice din ţara noastră.

Îi găseşti gospodăria pe stradela Fierarilor, ghidându-te după un turn imens, nefinisat, înconjurat de schele, care ascunde ani întregi de creaţie. Odată ce-i deschizi poarta ai impresia că ai ajuns într-o altă lume. „Tot complexul este din calcar, cu vitralii şi elemente tradiţionale. Este o arhitectură neoclasică, inspirată din creaţia marelui arhitect Alexandru Bernardazzi. În Chişinău mai există două imobile de acest tip semnate de Bernardazzi: turnul de apă şi Biserica «Sfântul Pantelimon»“, ne explică maestrul.

De cum intri în clădire dai de câteva scări, ce duc spre galeria domnitorilor. Aici vă veţi convinge că tradiţia poate fi cioplită în lemn şi în piatră. Nu sunteţi primii care i-au păşit pragul. „La mine au fost turişti din Japonia, China; ambasadori, prim-miniştri. Ocazii au fost diferite, de la semninarii, degustaţii de vin, până la sărbători tradiţionale“, se mândreşte meşterul.

În această sală sunt imortalizaţi nouă regi şi domnitori printre care: Burebista, Traian, Decebal, Ştefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu şi Alexandru Ioan Cuza. Portretele lor sunt făcute din mozaic bizantin. „Fiecare domnitor are un scaun cioplit din lemn de cireş şi câte o cupă făcută din lemn de nuc. Pe vremuri poate unii domnitori au avut tronuri din piatră sau de marmură, dar aici toţi sunt egali“, ne explică Dumitru Constandachi. Pe speteaza fiecărui tron este reprodusă stema ţării noastre din acea perioadă, iar în spate găsiţi câte un citat al unui cronicar.

În mijloc tronează un taran 

Decorul domnesc continuă cu câteva cupe, un cămin în care arde focul, două suporturi pentru lumânări, o masă din frasin, dar şi alte obiecte cu încărcătură istorică. „Pe tavan este un taran, cu elemente de metal, perfect funcţionabil. Acesta era utilizat pentru a distruge porţi. Avem şi o replică a sabiei lui Ştefan cel Mare“, se laudă gazda.

Turiştii care au văzut replica expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie aici o pot ţine-n mână. „Cântăreşte în jur de 7 kilograme. Probabil, este prima copie făcută în Moldova. A fost executată în 2004, la 500 de ani la trecerea în nefiinţă a lui Ştefan cel Mare. Ulterior s-au făcut altele“, specifică meşterul. Toate obiectele pe care le găsiţi în galeria domnească sunt înfrumuseţate cu motive tradiţionale inspirate din prosoapele şi covoarele moldoveneşti.

Mester

FOTO: În colecţia de vinuri a maestrului găsiţi branduri cu renume

22.000 de lei , un scaun domnesc 

Dacă unul dintre aceste lucruri vă face din ochi trebuie să ştiţi că vă puteţi tocmi cu meşterul. „Un tron costă până la 22.000 de lei. Dacă şapte ani în urmă era estimat la 8.000 de lei, acum are încărcătură istorică. Sigur un tron nou ar costa mai puţin, depinde câte elemente tradiţionale va avea. O cupă din lemn ajunge la 800 de lei“, estimează bărbatul. Chiar dacă le ştie preţul, meşterul nu vinde nimic din galerie, dar vă poate face orice la comandă. „Toate lucrurile din galerie vor rămâne un bun exemplu pentru alţii. Nu pot fi cumpărate. Toate lucrurile de aici au elemente geometrice tradiţionale. M-am ţinut deoparte de ornamentul ucrainesc, rusesc sau maramureşan“, spune meşterul.

Puteţi degusta vinuri moldoveneşti 

În aceeaşi construcţie, în două odăi alăturate, găsiţi expuse câteva tipuri de vinuri de la renumitele vinări din Republica Moldova: Cricova, Purcari, Romaneşti, Mileştii Mici. Licorile datează şi din 1986 şi pot fi gustate chiar în galeria domnitorilor. „Pentru turişti o vizită costă 25 de euro de persoană, dar depinde cât vin vrea să guste, ce fel şi din ce an. Putem invita şi un somelier să le spună mai multe lucruri despre vinuri“, spune meşteşugarul.

De la Dumitru Costandachi puteţi învăţa şi secretele artei cioplitului în lemn şi în piatră. Asta pentru că din 1998 până în 2007 a fost directorul şi fondatorul şcolii de arte şi meşteşuguri „Meşterul Manole“, care a fost închisă din motive financiare. Are peste 40 de foşti discipoli, care încă îi mai trec pragul. „Voi relansa această şcoală. Am şi un vis, de mulţi ani. Vreau să avem o academie de artă populară, o academie de restaurare de artă şi arhitectură“, mai spune artistul. ;

Cum găsiţi atelierul 

Casa meşterului Dumitru Constandachi se află pe stradela Fierarilor, din apropierea bulevardului Dacia din Capitală. Dacă vă pierdeţi printre străzi, vă puteţi ghida după turnul imens ce poate fi văzut din orice regiune a cartierului. Aici puteţi savura câteva vinuri deosebite, în cadrul degustaţiilor, iar uneori se servesc pomuşoare şi caşcaval. Preţul estimativ al unei vizite cu degustare de vin este de 25 de euro de persoană, vă puteţi tocmi însă cu gazda.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite