Cod portocaliu de caniculă şi astăzi. Ce ne sfătuiesc medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod portocaliu de caniculă FOTO: Adevărul
Cod portocaliu de caniculă FOTO: Adevărul

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă că astăzi este ultima zi când este afişat cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile fierbinţi cedează uşor.

Potrivit informaţiilor prezentate, mercurul va urca în termometre până la +38°C la Comrat, Ceadâr-Lunga şi Cahul. Canicula se va resimţi mai uşor în raioanele Călăraşi, Ungheni şi Orhei unde vor fi înregistrate temperaturi de +35°C, iar la nord vor fi ploi cu descărcări electrice şi valorile vor oscila între +34°C la Bălţi şi +28°C la Briceni.

Noaptea temperaturile vor varia între +20°C la Edineţ, Briceni  şi +25°C la Comrat şi Ceadâr-Lunga.

În Capitală, datele meteo afişează ploi cu descărcări electrice, ziua înregistrându-se maximum +35°C, iar noaptea aceste valori vor coborî până la +23°C.

În următoarele zile, vremea se va răci.

Canicula ne afectează starea de sănătate

Temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate, în special la cei care au suferinţe preexistente sau comorbidităţi.

„Există foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstrează că hipertermia, în combinaţie cu diverse alte tipuri de patologi, poate creşte efectul respectivelor patologii", a declarat profesor dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie de la Eforie Nord.

Hipertermia poate duce la alterări la nivelul sistemului nervos, la nivelul creierului, putând genera edem cerebral.

"Toate aceste lucruri pot afecta imediat şi pe termen lung persoana care are patologii pe termen lung. Aici mă refer la patologii care ar putea fi agravate, cum ar fi hipertensiunea arterială. La rândul ei, hipertensiunea, împreună cu hipertermia, poate genera o problemă mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, prin cumul de comorbidităţi, pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central", a mai spus Dafin Mureşanu.

Potrivit specialistului, creşterea temperaturii corpului poate fi benefică, dar cu condiţia să fie pentru un interval de timp limitat.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite