Cine este Iurie Leancă, premierul interimar al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă. FOTO Adevărul
Iurie Leancă. FOTO Adevărul

Desemnat în calitate de premier interimar de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru de Externe va prelua interimatul funcţiei începând cu ziua de joi.

Iurie Leancă este absolvent al Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova. Cariera diplomatică şi-a început-o în 1986 când s-a angajat în cadrul Ministerului de Externe. Din 1993 până în 1997 a deţinut funcţia de ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.  În 1998 a fost ambasador cu misiuni special pentru integrarea europeană, în acelaşi an, până în 1999, a fost viceministru al Afacerilor Externe.

Ulterior în perioada anilor 1999-2001 a ocupat funcţia de de prim-viceministru al Afacerilor Externe, iar până în 2005 a fost vicepreşedinte al companiei ASCOM, funcţie pe care a deţinut-o şi în perioada anilor 2007-2009. În 2001, după venirea comuniştilor la putere, a făcut o pauză în cariera sa de diplomat pentru că nu era de acord cu poziţia şi priorităţile de politică externă a acestora.

Din 2005 până în 2007, Iurie Leancă a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale. Totodată, din 2005 până în 2009 a fost şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Politică Externă, iar pe 5 aprilie şi 29 iulie 2009 a fost ales deputat al Parlamentului Republicii Moldova de legislature a XVIII-a.În 2009 revină însă în viaţa politică în cadrul Partidul Liberal Democrat, susţinând sloganul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, la 25 septembrie 2009 este numit în funcţia de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Şi-a dat demisia pentru că nu am obţinut regim liberalizat de vize cu UE

În funcţia sa de ministru de Externe, Iurie leancă, a reuşit să schimbe imaginea externă a Republicii Moldova şi în special relaţiile cu Uniunea Europeană. În ianuarie 2010, Chişinăul a început procesul de negocieri pe marginea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi context a început şi dialogul privind Acordul de Comerţ Liber şi Aprofundat, dar şi discuţiile pe marginea aderării Republicii Moldova la spaţiul aerian comun al UE. Totodată, în iunie 2010, a demarat dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize cu UE.

Iurie Leancă declara, cu diferite ocazii, că îşi va depune cererea de demisie în luna decembrie, în cazul în care Moldova nu va obţine regim liberalizat de vize cu UE până la finele anului 2012. Ulterior, în 2012, şi-a dat demisia, care nu a fost acceptată de premierul Vlad Filat. Atunci. Oficialul şi-a explicat gestul spunând că s-a ţinut de cuvânt. „Am avut o discuţie cu premierul şi am analizat activitatea ministerului şi de ce nu s-a reuşit scopul propus de a avea regim fără vize. Am respectat angajamentul public. Nu este un joc politic cum au comentat unii, ceea ce am făcut eu nu este nimic altceva decât onorarea angajamentului faţă de cetăţeni. După ce prim-ministrul a declarat că nu îmi acceptă decizia luată, continui să activez în cadrul instituţiei, dar nu regret pasul făcut“, a explicat Iurie Leancă în 2012.

Interimatul va fi asigurat de vicepremierul Iurie Leancă, începând cu ziua de mâine, asta după ce Curtea Constituţională a decis că preşedintele l-a desemnat ilegal drept candidat pe Vlad Filat la funcţia de premier al Republicii Moldova. Negocierile pentru formarea Guvernului ar urma să fie reluate de la zero.  

Iurie Leancă, desemnat premier interimar: „M-am aşteptat la o altă turnură“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite