UPDATE Ministrul moldovean de Externe şi-a prezentat demisia. Premierul nu o acceptă: „Mai avem mult de lucrat împreună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul demisionar al Afacerilor Externe Iurie Leancă. FOTO Adevărul
Ministrul demisionar al Afacerilor Externe Iurie Leancă. FOTO Adevărul

Iurie Leancă şi-a prezentat, astăzi, demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, anunţă un comunicat de presă al MAEIE al Republicii Moldova.

UPDATE Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că nu acceptă categoric demisia ministrului de Externe. „Iurie Leancă este un ministru bun. Am fost de foarte multe ori mândru de şeful diplomaţiei moldoveneşti. Iurie Leancă este apreciat foarte înalt de partenerii externi, a avut şi va avea o contribuţie enormă în modernizarea statului. Aş vrea ca şi alţi actori să aibă aşa aptitudini profesionale”, a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că a discutat înainte de conferinţa de presă cu Iurie Leancă: „Nu a fost o discuţie uşoară. Este supus unor presiuni mari. Dar am convenit că vom continua să muncim împreună“. Mai în glumă, mai în serios, Vlad Filat a adăugat că nu a rupt cererea, dar a pus-o în sertar şi i-a zis că i-o va înapoia „atunci când primul cetăţean moldovean va trece graniţa UE fără viză“.

„Decizia respectivă vine să onoreze angajamentul public, asumat anul trecut de ministrul Iurie Leancă, de a demisiona în cazul în care până în ianuarie 2013 nu vor fi asigurate condiţiile necesare pentru ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen“, se spune în comunicatul de presă emis de MAEIE.

Ministrul moldovean de Externe a declarat anterior că îşi va depune cererea de demisie în luna decembrie, în cazul în care Moldova nu va obţine regim liberalizat de vize cu UE până la finele anului 2012. „Demisia va fi aşa cum v-am promis. La finele lunii decembrie voi face o vizită premierului pentru a-i prezenta această scrisoare. Să vedem dacă va fi acceptată“, a menţionat Leancă.

Premierul Vlad Filat nu a comentat deocamdată la acest subiect. Anterior, prim-ministrul a avut doar cuvinte de laudă pentru colegul său de cabinet şi de partid, remarcând că este „cel mai bun ministru“. „Domnul Leancă mai are mult de muncit în aceasta funcţie. Orice om dincolo de dorinţele personale mai are şi obligaţiuni. Pot afirma la moment, că Leancă este cel mai bun ministru. El urmeaza să facă ce are de făcut", declara Vlad Filat în august, la o emisiune de la Pro TV, fiind întrebat dacă ar accepta demisia lui Iurie Leancă.

Anterior, într-un interviu pentru „Adevărul“, premierul spunea la acelaşi subiect: „Îi sunt foarte recunoscător domnului Leancă pentru că a preluat această funcţie importantă şi a adus atâta performanţă în politica noastră externă, încât Moldova să fie recunoscută în calitate de prieten şi partener atât în Vest, cât şi în Est“.

„Înţeleg că este o demisie de onoare. Dar cred că va fi o pierdere mare pentru diplomaţia noastră şi imaginea Republicii Moldova pe planextern. Este cel mai eficient ministru din Guvernul Filat şi cel mai bun diplomat pe care l-a avut ţara vreodată în fruntea ministerului. Ar fi o greşeală mare acceptarea cererii de către prim-ministrul Vlad Filat“, a declarat pentru „Adevărul“ Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite