Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova. Podgorie din centrul ţării. FOTO:moustachemagazine.com
Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova. Podgorie din centrul ţării. FOTO:moustachemagazine.com

Când vine vorba de vinurile din Republica Moldova, indiscutabil ajungem şi la frumuseţea podgoriilor, iar un vin de calitate nu poate fi produs decât într-o zonă frumoasă. „Adevărul“ vă prezintă cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova.

Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova: Purcari

Podgoriile de la Purcari se întinde pe o suprafaţă de peste 200 de hectare. Cu viţa de vie care se întinde pe mai multe dealuri, Conacul Purcari de la marginea acesteia, construit în stil de castel francez, un aer proaspăt şi briza mării, podgoriile reprezintă o adevărată atracţie turistică. Zona Purcari este cunoscută şi dincolo de graniţele ţării – o micro-climă unică, locaţia podgoriilor pe pantele de sud-vest şi de sud-est, apropierea Măriii Negre şi a râului Nistru creaza condiţii ideale pentru producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate.

La Purcari viţa de vie este cultivată în baza celor mai stricte canoane ale viticulturii franceze. Vinurile din vestita zonă Purcari constituie cea mai pregnantă carte de vizită a Republicii Moldova, în Europa fiind cunoscute deja al treilea secol la rând. Francezii au recunoscut splendoarea şi calitatea lor la Expoziţia Mondială de la Paris în 1878 şi le-au decernat medalia de aur. Familia ţarului Rusiei le procura pentru consum, iar în secolul XX ele erau livrate curţii regale engleze. Vinurile nu numai că nu cedeaza celor vestite de Bordeaux, dar se şi deosebesc de ele în mod avantajos prin originalitate. De aceea, pe timpuri ele erau cumpărate de firme mari comerciale pentru a fi vândute la preţuri mari cu denumiri franceze. Pe podgoriile de la Purcari sunt cultivate în special soiurile roşii de struguri - Merlot, Cabernet-Sauvignon şi Rară Neagră, în baza cărora se produc vinuri maturate cu gust armonios, complet şi buchet bogat în tonalităţi de marochin, coacază neagră, viorele şi stejar nobil.

podgoria purcari

Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova: Cricova

Podgoriile companiei Cricova sunt cele mai mari din Republica Moldova şi se întind pe o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare, dintre care 135 de hectare în regiunea de sud a Moldovei – raionul Cahul, 200 de hectare în raionul Criuleni din regiunea centrală a ţării, circa 130 de hectare în preajma oraşului Cricova şi 90 de hectare de viţă de vie la Găvănoasa. Podgoriile din apropiere de oraşul Cricova sunt cele mai frumoase şi cele mai vizitate. Aici se află şi un adevărat oraş subteran format din galerii cu o lungime de peste 80 de kilometri, majoritatea folosite pentru depozitarea vinului, care reprezintă şi într-una dintre cele mai mari atracţii turistice din Republica Moldova. În pivniţele uriaşe, pe parcursul întregului an, temperatura se păstrează constantă în jurul a +12° - +14°C iar umiditatea este de 97-98%. Datorită acestor condiţii naturale optime este posibilă păstrarea şi maturarea vinurilor de calitate superioară, precum şi a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora. „Cricova” este printre puţinii producători din lume care produc vinuri spumante în conformitate cu metoda clasică franceză, inventată de celebrul călugar Dom Pierre Perignon: „Méthode Champenoise”, prin fermentare secundară în sticlă şi maturare ulterioară cuvée în poziţie orizontală de cel putin 3 ani. Beciurile de la „Cricova” adăpostesc şi o remarcabilă colecţie de vinuri. Exponate unice, precum sunt “Ierusalim de Paşti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), împreună cu încă 158 de mărci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein etc.

vinaria cricova

Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova: Mileştii Mici

Podgoriile se află în apropiere de localitatea Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Viile întinse sub soare până în zare reprezintă o privelişte pitorească destul de plăcută. Un element de atracţie de bază îl reprezintă galeriile subterane largi cu o lungime totală de aproape 200 de kilometri. Străduţele luminate de felinare, cu denumiri precum Cabernet, Aligote, Fetească te face să-ţi imaginezi că te afli într-un adevărat orăşel vinicol subteran. Galeriile calcaroase, pline cu budane de stejar, pot fi parcurse atât la pas, cât şi cu transportul subteran, printre Galeriile subterane de la Mileştii Mici sunt în permanenţă vizitate de delegaţii oficiale de stat, dar şi de numeroşi turişti. În luna august a anului 2005 „Colecţia de Aur” Mileştii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colecţie, vinurile comercializîndu-se atît în ţară, cît şi peste hotare.  Un sentiment adînc de recunoştinţă te cuprinde atunci cînd realizezi cîte generaţii au lasat aici cîte o particică din sufletul lor. La răscruce de milenii, te-nfiori la gîndul că în colecţie se mai păstrează vinuri din secolul trecut. Arhitectura în stil gotic şi perfecţiunea formelor amintesc de vechile temple greceşti. La o adîncime de 80 m, în căsuţe-caze, în butelii acoperite cu praf, mucigai şi pînza de paianjen, vinurile îşi duc liniştite traiul de zi cu zi. Fiecare cază dispune de un paşaport pe care este indicat numărul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor şi anul depozitării vinului în colecţie.

galeriile de la milestii mici

Cele mai frumoase podgorii din Republica Moldova: Chateau Vartely

Podgoriile vinăriei Chateau Vartely se întind pe o suprafaţă de 250 de hectare în regiunea centrală şi sudică a ţării. Speciile europene clasice de viţă-de-vie sunt cultivate aici cu succes şi oferă în fiecare an o recoltă valoroasă de vinuri: Roşii seci – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca. În zona centrală este amplasat şi complexul turistic Chateau Vartely aflat la 45 de kilometri depărtare de Chişinău, în apropierea oraşului Orhei. Acesta este de asemenea amplasat pe un deal de unde se deschide o nemaipomenit de frumoasă. Complexul include uzina de producere a vinului de înaltă calitate, clădiri de prelucrare a producţiei, vile turistice, restaurant, depozit de vin şi beciul cu colecţie de vin produs în Chateau Vartely şi cele mai bune exemplare ale colecţiei Mondiale.

vinaria chateau vartely
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite