Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că nu sunt metropole de mari dimensiuni, însă oraşele din Republica Moldova au farmecul lor aparte. Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova au fiecare câteva elemente care se întipăresc în memoria oricărui vizitator.

Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova: Orhei

Oraşul Orhei este o localitate cu valori şi tradiţii culturale bogate. Urbea dispune de 63 de monumente istorico-memoriale, de artă şi arhitectură, dintre care 14 sunt de importanţă naţională, iar 49 de importanţă locală, o casă de cultură, 7 biblioteci şi două instituţii de învăţământ artistic (pictură şi muzică). În oraş activează colective artistice de amatori. În raionul Orhei pot fi vizitate mai multe obiective turistice. Catedrala „Sfântul Dumitru". Cel mai vechi locaş religios din Orhei, catedrala cu hramul Sfântul Dumitru, este un monument medieval construit între anii 1632 şi 1636. Ctitorul Catedralei a fost domnitorul Moldovei Vasile Lupu (1634-1653).

Biserica romano-catolică din oraşul Orhei a fost zidită la începutul secolului XX şi a servit drept loc de închinare pentru populaţia de origine poloneză din localitate. Locaşul a fost ridicat în anul 1914 de către Cezarina Dobrovolskaya pentru comunitatea catolică din oraş, compusă în mare parte din polonezi, lituanieni şi nemţi. Cezarina Dobrovolskaya era o catolică lituaniană, iar soţul ei - un nobil rus ortodox.

Biserica romano-catolică din Orhei FOTO panoramio.com

image

Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova: Chişinău

Chişinăul a fost fondat în 1436 ca o aşezare pentru călugări, iar astăzi este cel mai mare oraş din Moldova. „Oraşul din piatră albă” este sintagma cu care este supranumit Chişinăul, supranumele vine de la faptul că foarte multe clădiri din Chişinău sunt deschise la culoare, fiind construite din piatră albă de calcar. Chişinăul este considerat cea mai verde capitală din Europa. Cele mai frumoase parcuri din capitala R. Moldova sunt „Valea Morilor”, „La izvor”, „Dendrariu”, „Grădina Botanică”, „Grădina Publică Ştefan ce Mare şi Sfânt”.  La Chişinău întâlnim multe muzee care îşi aşteaptă cu nerăbdare vizitatorii. Muzeul de Arte Plastice a fost fondat în 1939 de către sculptorul şi pictorul Alexandru Plămădeală şi alţi artişti plastici basarabeni. Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost inaugurat în 1987, în sediul reconstruit al fostului Liceu Regional. Muzeul gestionează şi păstrează peste 263.000 de exponate, dintre care peste 165.000 piese originale de Patrimoniu naţional.

Catedrala „Naşterea Maicii Domnului”, Chişinău. FOTO: monument.sit.md

image

Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova: Tighina

Tighina este un oraş cu statut de municipiu din Republica Moldova, fiind amplasată la 61 de kilometri mai la sud-est de Chişinău. Tighina creează impresia unui orăşel liniştit şi curat. Străzile centrale sunt deosebit de frumoase toamna, când frunzele galbene de arţar cad pe asfalt. Cetatea Tighina este cel mai important monument istoric din oraş. Acum câţiva ani, au început lucrările de reparaţie şi amenajarea a acestuia. În citadela cetăţii se află un muzeu istoric. Accesul spre cetate este puţin îngreunat de faptul că trece printr-o zonă industrială şi de lipsa mai multor indicatoare. Sunt impresionante turnurile şi zidurile cetăţii din oraş de pe care se deschide panorama malului stâng al Nistrului. Nu departe de cetate, se găseşte  o pădurice unde pot fi organizate picnicuri. Faleza – cândva, la Tighina a funcţionat un port fluvial care oferea tururi pe Nistru. În prezent faleza este un loc plăcut de plimbare pe malul râului.

Cetatea Tighina

image

Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova: Cahul

Cahul, „Capitala de Sud”, este un oraş în partea de sud-vest a Republicii Moldova, situat la frontiera cu România şi la 175 kilometri de Chişinău. Localitatea este menţionată pentru prima oară în secolul XVI sub numele de Frumoasa, sub care figurează până în secolul XIX şi, alături de Kahul (numeletătăresc) până la începutul secolului XX .Cu 41,1 mii de locuitori (2012), Cahul este centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Este al şaselea oraş ca mărime din R. Moldova, dar al treilea după dezvoltare economică şi ca importanţă socială. Deseori Cahul este numit  „Capitala de Sud" a Republicii Moldova.

Universitatea de stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu“, Cahul

image

Cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova: Soroca

Soroca este oraş şi centru raional amplasat în nord-estul Republicii, pe malul drept al râului Nistru, la frontiera cu Ucraina. Oraşul se află la 164 kilometri de Chişinău. Este pe drept considerat unul dintre cele mai pitoreşti oraşe din Republica Moldova. Deşi are o istorie foarte veche, oraşul a fost atestat documentar la 12 iulie 1499 fiind menţionat cu denumirea lui actuală – Soroca. Anterior, această localitate era numită Polihronia sau Olihonia. Datorită poziţionări sale strategice, timp de secole, Soroca a fost centru administrativ-militar.

În 1835 localităţii Soroca i se atribuie statutul de oraş, iar din 1836 devine centru judeţean. În a doua jumătate a secolului XIX Soroca a beneficiat de o dezvoltare economico-socială considerabilă, au fost deschise un şir de instituţii de învăţământ, medicale, administrative.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din piatră de Ştefan cel Mare, în faţa vadului peste Nistru. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a ridicat zidurile din piatră.

Cetatea Soroca 

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite