Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău: „Acţiunile ministrului Educaţiei sunt demne de laudă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philip David Batson a fost numit abasador la Chişinău în luna aprilie FOTO: Dumitru Goncear
Philip David Batson a fost numit abasador la Chişinău în luna aprilie FOTO: Dumitru Goncear

Noul şef al misiunii diplomatice a Marii Britanii în Moldova crede că mai mulţi demnitari de la noi trebuie să urmeze exemplul Maiei Sandu, şefa de la Educaţie, care a declarat război copiatului şi corupţiei din sistem. Doar astfel, spune diplomatul, moldovenii vor avea încredere în instituţiile de stat

„Adevărul“: Care sunt priorităţile pe perioada mandatului dumneavoastră?

Philip David Batson: Voi susţine aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldovei, mă voi axa pe creşterea comerţului bilateral şi găsirea unei soluţii durabile pentru conflictul transnistrean. Totodată, voi aborda şi alte chestiuni prioritare pentru Regatul Unit precum: securitatea mediului, eficienţa energetică şi crima cibernetică.

Cum s-a văzut de la Londra criza politică de la Chişinău?

Evident, criza ne-a îngrijorat, dar este de apreciat seriozitatea şi angajamentul noii coaliţii, în frunte cu domnul Iurie Leancă. Sper că acest lucru va ajuta Moldova să se menţină pe calea sa de integrare europeană. Indiscutabil, noi susţinem şi eforturile de combatere a corupţiei.

Chişinăul vrea o perspectivă clară de aderare la UE. Ce şanse credeţi că avem?

Prioritatea majoră trebuie să fie acum implementarea reformelor ce ţin de Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb. Acest lucru necesită timp, iar schimbările trebuie sa fie profunde, nu la suprafaţă. Astfel, cred că UE va fi dispusă să ofere Moldovei o perspectivă mai clară în ceea ce priveşte integrarea.

Ce ar trebui să facă actuala guvernare pentru a convinge cele 28 de state-membre că merită această perspectivă? Care sunt, în viziunea dumneavoastră, domeniile-problemă?

După cum am spus, haideţi să începem cu implementarea reformelor. Domeniile problematice, aşa cum am văzut la începutul acestui an, sunt justiţia, corupţia şi politizarea excesivă a instituţiilor de stat. Eradicarea corupţiei va contribui la crearea unui mediu de afaceri stabil şi transparent. Totodată, trebuie să fie responsabilizaţi politicienii şi funcţionarii publici şi promovată toleranţa faţă de alţi oameni. În schimbarea situaţiei din ţară trebuie să fie implicată întreaga societate, aceasta necesită însă timp şi angajament durabil.

Cum îi putem face pe politicieni mai responsabili?

Puteţi promova persoanele care luptă împotriva corupţiei sau iau atitudine faţă de practicile de corupţie. În aşa fel veţi încuraja acest tip de comportament. De asemenea, un rol important în acest proces îl are presa. Alegătorii trebuie să-i monitorizeze pe aleşii locali pentru care votează. Democraţia la nivel local este foarte importantă.

De mai multe ori s-a menţionat că pentru aderarea la UE avem nevoie nu doar de reforme concrete, ci şi de schimbarea mentalităţii. Despre ce schimbare este vorba?

Probabil, vă referiţi la Criteriile de la Copenhaga – valorile de apartenenţă la UE, articulate de Consiliul European la Copenhaga în anul 1993. Ele ţin de democraţie, supremaţia legii, drepturile omului, respectul şi protecţia minorităţilor, precum şi criteriile economice şi legislative. Privind mai larg, ţine şi de schimbarea comportamentului şi atitudinii în societate. Salut atitudinea miniştrilor care vorbesc deschis despre corupţia din instituţiile pe care le conduc şi despre necesitatea schimbării tradiţiei în societate, unde cetăţenii încearcă să înşele sistemul pentru a obţine avantaje proprii. E nevoie de mai mulţi oameni ca ei. Aceasta va aduce şi beneficii financiare ţării, deoarece un mediu de afaceri mai transparent îi va încuraja pe investitori să creeze locuri de muncă, va spori veniturile fiscale şi se vor reduce problemele sociale legate de plecarea moldovenilor peste hotare.

Cum îi convingem pe moldoveni să nu dea mită?

Oamenii trebuie sa aibă încredere în instituţii, iar oficialii pot fi mai credibili fiind oneşti şi transparenţi. De exemplu, acţiunile ministrului Educaţiei au fost de-a dreptul lăudabile. Nu înţeleg de ce cei care păcălesc sistemul ar trebui să se plângă. Regatul Unit al Marii Britanii este una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume. Nu e perfectă, dar cred că oamenii sunt încrezători că sistemul lucrează. Funcţionarii publici nu pot fi mituiţi. E adevărat că salariile sunt mai mari.

Ce agendă aveţi vizavi de reglementarea conflictului transnistrean?

Acum două săptămâni am organizat a treia ediţie a Şcolii de vară pentru tinerii lideri. Am reuşit să adunăm 24 de tineri activişti politici şi reprezentanţi ai societăţii civile din toată Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză. Tinerii au fost instruiţi în domeniile conducerii dezbaterilor, soluţionării problemelor şi elaborării proiectelor. Esenţa programului este de a aduce împreună comunităţile de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a reduce decalajul de comunicare, de a învăţa unii de la alţii, şi, în perspectivă, de a elabora proiecte comune. Vom continua cu astfel de activităţi. Pe lângă aceasta, în septembrie vom implementa proiectul „Fotbalul – Ambasadorul Păcii“ în cadrul căruia vom aduna aproximativ 100 de copii din toată ţara, inclusiv din raioanele de Est, pentru a reduce barierele de comunicare şi pentru a demonstra că sunt mai multe lucruri care îi uneşte decât îi divizează.

Cât de eficiente sunt aceste proiecte?

Este o investiţie în viitor. Nu putem aştepta rezultate imediate. Dar cum putem schimba ceva, dacă nu schimbăm viziunea copiilor şi a tinerilor lideri.

În ultima vreme auzim tot mai des despre anumiţi investitori străini care vor să plece din Republica Moldova. Cât de atractivă este ţara pentru investitorii britanici?

Regatul Unit este bine plasat în sectorul IT&C cu companiile Endava, Computaris şi Amdaris. Şi Barbour, un brand vestit de confecţii, este deja în Moldova. Aşadar, de ce alţii nu le-ar putea urma exemplul? Cred că investitorii britanici nu prea ştiu despre oportunităţile de aici. În următorii trei ani voi întreprinde măsuri şi în această privinţă, dar este important ca Guvernul Moldovei să nu vadă companiile străine doar ca pe nişte „vaci de muls impozite“. Aceasta le va face să plece. Guvernul, în primul rând, trebuie să sporească eficienţa colectării taxelor pe plan intern.

Marea Britanie este cunoscută drept unul dintre cele mai eurosceptice state din UE. În cazul în care se va propune abolirea vizelor pentru Moldova, putem miza pe susţinerea Marii Britanii?

Cred că e prematur să speculăm pe marginea unui astfel de subiect cum e liberalizarea regimului de vize, atâta timp cât el nu este pe ordinea de zi.

Fostul ambasador era pasionat de sport. Dumneavoastră ce hobby aveţi?

Ca şi lui Keith, îmi plac mai multe genuri de sport, inclusiv fotbalul. Când mă aflu în Regatul Unit îmi place să practic grădinăritul. Este foarte terapeutic şi-mi oferă timp pentru reflecţie.

Ce mesaj aveţi pentru doritorii de a pleca la meciul Anglia - Moldova din septembrie?

E timpul să vă luaţi viza acum! Şi ar fi bine să o faceţi nu mai târziu de 9 august. Vizele britanice pentru Moldova se emit la Varşovia, deci trebuie să luaţi în consideraţie că durează aproximativ trei săptămâni de la momentul depunerii cererii până la eliberarea paşaportului.

Naşterea bebeluşului regal este foarte importantă pentru Marea Britanie. Cât de important este pentru restul lumii?

Este un eveniment foarte emoţionant şi pentru familia regală, şi pentru întreaga naţiune. S-a născut un viitor rege! Mulţi oameni din întreaga lume, fiind pasionaţi de familia regală britanică, sunt emoţionaţi de această veste şi acest lucru este benefic pentru Regatul Unit.

Ştia de vinurile moldoveneşti

Cum sunt văzuţi moldovenii care locuiesc în Marea Britanie?
Contrar impresiilor ce ar putea fi create de unele informaţii media din Regatul Unit, cred că britanicii sunt foarte ospitalieri. Marea Britanie este o ţară multiculturală, unde toleranţa faţă de alţi oameni este un element de bază al societăţii. Nu ştiu câţi moldoveni au domiciliu stabil în Marea Britanie, dar salutăm cunoştinţele şi experienţa adusă de ei în Regatul Unit.

Ce ştiaţi despre Republica Moldova înainte de a fi numit Ambasador?
Ştiam că este cunoscută pentru vinurile sale şi că un britanic, Tony Hawks a „Jucat Tenis cu Moldovenii“! Am vrut să reuşesc să văd mai multe, dar deocamdată am fost la Bălţi, în raionul Drochia, Ialoveni, Ţânţăreni, Tiraspol şi la Purcari. Săptămâna viitoare voi vizita şcolile de vară organizate de britanici în localităţile Sărata-Răzeşi (în apropiere de Leova) şi la Holercani.


Philip David Batson
Stare civilă
: căsătorit cu Joanna Batson şi are un fiu.

Philip Batson a fost numit în funcţia de ambasador al Regatului Unit în Republica Moldova la începutul lunii aprilie. Diplomatul şi-a început activitatea la Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii în 1987. A mai fost implicat şi în pregătirea angajaţilor MAE de la Londra pentru a face faţă situaţiilor excepţionale în cadrul Jocurilor Olimpice din 2012.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite