Ambasadorul Japoniei la Chişinău: Relaţiile moldo-japoneze vor fi intensificate

Ambasadorul Japoniei la Chişinău: Relaţiile
moldo-japoneze vor fi intensificate

Ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, susţine că pe parcursul celor 25 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia, cele două state au cooperat, au semnat acorduri şi aceste relaţii urmează a fi intensificate şi aprofundate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la Radio Moldova, diplomatul a menţionat că Japonia a acordat Republicii Moldova asistenţă în diverse domenii şi Japonia rămâne a fi un partener important al Republicii Moldova, transmite IPN.
 
Diplomatul nipon a menţionat că, prin proiecte şi asistenţă, Japonia vrea să facă viaţa moldovenilor mai bună şi vrea să ajute Republica Moldova să fie o ţară mai stabilă din punct de vedere economic. În ultima perioadă au fost semnate un şir de acorduri de grant pentru susţinerea mai multor sectoare. Unul dintre acestea este sectorul agricol. Potrivit ambasadorului, agricultura, dar şi industria stau la baza unei economii prospere. De asemenea, au fost semnate contracte de grant în domeniul sănătăţii şi al educaţiei.
 
 Oficialul a mai menţionat că Japonia importă produse alimentare din Moldova, vinurile moldoveneşti devin cunoscute în Japonia. Totodată, investitorii niponi se extind în Republica Moldova. Deja există mai mulţi investitori care au venit în Republica Moldova şi îşi dezvoltă o activitate, au creat locuri de muncă. Ambasadorul speră ca în viitor mai mulţi investitori japonezi să vină în Republica Moldova, pe de o parte, investitorul îşi dezvoltă o afacere aici, pe de altă parte oferă locuri de muncă.
 
Masanobu Yoshii a declarat că la fel de importante sunt şi relaţiile social-culturale, care la stau la baza dezvoltării relaţiilor de prietenie dintre cele două state. În acest sens în Republica Moldova sunt organizate activităţi pentru a promova cunoştinţele despre Japonia şi limba japoneză. Totodată, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Japonia, Ambasada Japoniei a organizat prima ediţie a Festivalului filmului japonez, în cadrul căruia au fost prezentate trei filme.
 
Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Japonia au fost stabilite pe 16 martie 1992.
 
citeste totul despre: