25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Evenimentele de sâmbătă, umbrite de proteste FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Independenţei, la Chişinău. FOTO Iurii Botnarenco
Ziua Independenţei, la Chişinău. FOTO Iurii Botnarenco

Republica Moldova marchează sâmbătă, 27 august, 25 de ani de la proclamarea independenţei. În Chişinău a avut loc o amplă paradă militară, însă Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost luată cu asalt şi de câteva sute de protestatari, în frunte cu Renato Usatîi.

UPDATE 12.15 Parada portului popular a fost întreruptă, la finalul manifestaţiilor de la Chişinău, de un grup de protestatari care a pătruns în Piaţă. Câteva zeci de protestatari au ocupat una dintre scenele amenajate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

UPDATE 12.10 Atât manifestaţiile prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la proclamarea independenţei, cât şi protestele s-au încheiat fără incidente majore.

UPDATE 12.00 Uniunea Europeană va sprijini în continuare eforturile curente de reformare întreprinse de Republica Moldova pentru a valorifica la maximum beneficiile Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător - este mesajul Uniunii Europene adresat Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei.

În mesaj se menţionează că, în beneficiul tuturor cetăţenilor, implementarea reală a reformelor, lupta fermă cu corupţia, depolitizarea instituţiilor de stat, consolidarea independenţei sistemului judecătoresc, modernizarea serviciilor publice, îmbunătăţirea libertăţii mass-media şi implementarea reformelor economice profunde – constituie pre-rechizite indispensabile.

De asemenea, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări, Uniunea Europeană reiterează apelul la reînnoirea eforturilor părţilor pentru o soluţionare comprehensivă şi paşnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiune.

UPDATE 11.50 În timp ce protestele continuă, în PMAN sute de dansatori susţin un moment artistic. „Să ne rugăm pentru acest pământ! Să ne rugăm pentru Moldova! Să ne rugăm pentru soare! Să ne rugăm pentru noi! Să ne rugăm pentru tot ce avem mai sfânt“ - acest mesaj răsună din difuzoare. Lumea scandează „La mulţi ani, Republica Moldova!“.

ziua independentei foto iurii botnarenco

Pe asfaltul Pieţei a fost desenat conturul hărţii Republicii Moldova, umplut de dansatori.

UPDATE 11.25 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de protestele care au loc tocmai de Ziua Independenţei: „Toţi au dreptul la proteste, inclusiv opoziţia. Dar nu înţeleg cum poţi să protestezi, atunci când se intonează imnul, cât se dau onoruri… Sunt nişte simboluri importante pentru statalitate. E vorba de Ştefan cel Mare, care a luptat ca această ţară să existe, iar cineva blamează aceste simboluri. Probabil, aceşti oameni nu au valori şi aceste partide care stau în spate nu merită să existe în R. Moldova. Cetăţenii nu trebuie să dea voturi şi nici atenţie acestor partide. Aceste partide cu siguranţă că vor dispărea, aşa cum au dispărut şi alţii care doreau răul Republicii Moldova“.

Un mesaj care îndeamnă la calm a transmis şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip: „Ziua Independenţei nu este despre ură şi dezbinare. E păcat să faci campanie electorală în această zi. E o zi pozitivă şi trebuie să transmitem mesaje pozitive. Republica Moldova trebuie să fie guvernată de cei care construiesc şi nu de cei care dezbină“.

UPDATE 10.55 Sute de persoane s-au izbit de cordonul de poliţia care înconjoară Piaţa. 

Renato Usatîi a postat o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, în care şi-a exprimat nemulţumirea că îi este oprit accesul în Paiaţa Marii Adunări Naţionale. Totodată, acesta a chemat oamenii în număr cât mai mare la proteste. 

UPDATE 10.15 Îmbrânceli la intersecţia străzilor Bodoni şi Bulevardul Ştefan Cel Mare. Activiştii Platformei DA şi Partidului Nostru nu sunt lăsaţi să intre în Piaţă. 

Zone este încercuită de sute de poliţişti, în PMAN se trece prin control minuţios prin şase puncte de trecere, au fost luate măsuri extreme de securitate.

Susţinătorii lui Usatîi scandează: „Plahotniuc, nu uita: Puşcăria-i casa ta”. 

proteste chisinau foto Lia Nichiforova

FOTO Lia Nichiforova

UPDATE 10.00 Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au încercat să rupă cordonul.

Acum 25 de ani, pe 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independenţa „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declaraţia de Independenţă.

Acest eveniment a fost precedat de adoptarea Declaraţiei de suveranitate, la 23 iunie 1990, şi de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

Declaraţia de Independenţă a fost semnată de 278 deputaţi din 380 de parlamentari aleşi nominal, conform circumscripţiilor. Cu toate acestea, drumul spre obţinerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil. Astfel, la Marea Adunare Naţională de pe 27 august 1989 participă aproximativ 750.000 de oameni care cer declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM şi trecerea la grafia latină. Sub presiunea străzii, Sovietului Suprem din RSSM adoptă la 31 august 1989 legile privind declararea ca „limbă de stat” a limbii moldoveneşti şi recunoaşterea unităţii lingvistice dintre limba română şi cea moldovenească, fiind stipulată trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin. Iar manifestaţiile din august 1991 au culminat cu declararea Independenţei.

La câteva ore de la istoricul moment, România recunoaşte oficial independenţa Republicii Moldova. La 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunităţii Statelor Independente, iar în anul 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Paradă militară fastuoasă la Chişinău

Parada va începe la ora 10.30. La eveniment vor fi prezenţi cei din conducerea de vârf a ţării, diplomaţi, miniştri şi comandanţi ai armatelor din Polonia, România, Germania, Belarus, Ucraina, Turcia, Ungaria, Franţa, Lituania.

După defilarea trupelor, prin Piaţa Marii Adunări Naţionale vor trece 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale, folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale. Acestea vor fi urmate de 22 de autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI şi automobile din dotarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Parada militară se va încheia cu evoluţia mai multor orchestre militare. Ultima paradă de acest gen a avut loc la Chişinău în anul 2011.

Tensiuni în zi de sărbătoare

Pe de altă parte, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat joi, 25 august, că va ieşi la proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale chiar de Ziua Independenţei. „Sâmbătă dimineaţa voi fi la Chişinău, împreună cu voi vom fi la această acţiune de protest. Nu avem obiecte interzise de care îşi face griji MAI”, afirmă Usatîi.

Politicianul a sugerat faptul că intenţionează să întrerupă manifestaţia autoritorităţilor cu ajutorul fluierilor, iar autorităţile încearcă să adune cât mai puţină lume în PMAN prin declararea zilelor de luni şi marţi, zile de odihnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite