Vom plăti apă mai scumpă. Cel mai tare creşte preţul apei canalizate, care, în premieră, va fi mai scumpă decât cea potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Apă Someş vrea să scumpească, începând cu 1 iulie, apa potabilă şi pe cea canalizată. Cea mai mare creştere de preţ este la apa canalizată, care se scumpeşte cu peste 50 de bani pe metru cub.

Conducerea Companiei de Apă Someş Cluj - Sucursala Sălaj a anunţat intenţia de a creşte preţul la apă potabilă şi la cea canalizată. Creşterea ar urma să se aplice de la 1 iulie şi este motivată de directorul Eugen Pop prin programul de majorări de preţuri convenit cu Banca Europeană de Investiţii, care a creditat compania în programul de reabilitare a reţelei de canalizare a oraşului.

Astfel, dacă până acum plăteam pentru un metru cub de apă 2,41 de lei, plus TVA, de la 1 iulie, adică odată cu factura pe care o vom primi în luna august, vom plăti cu peste 20 de bani mai mult, mai exact 2,63 de lei, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată. În total, fiecare metru cub de apă ne va fi facturat cu 3,26 de lei.

Şi mai mare este majorarea la apa canalizată, care, în premieră, va fi chiar mai scumpă decât apa potabilă. În acest moment, preţul unui metru cub de apă canalizată facturat este de 2,21 de lei plus TVA,  după 1 iulie acesta urmând să fie majorat la 2,79 de lei, plus TVA, adică mai mult cu 58 de bani. Cu tot cu TVA, vom plăti din august 3,46 de lei pentru fiecare metru cub de apă canalizată.

Întrebat de ce apa canalizată a ajuns să fie mai scumpă decât cea potabilă, Eugen Pop spune că este "o chestiune normală, întrucât cu epurarea apelor menajere sunt costuri mult mai mari decât cu tratarea apei de băut. Aşa este şi în Uniunea Europeană: apa canalizată este mult mai scumpă decât apa de potabilă", susţine el. Cât despre nemulţumirea multor zălăuani legată de faptul că pentru fiecare metru cub de apă potabilă înregistrat pe apometru se calculează un metru cub de apă canalizată, deşi nu toată apa care curge la robinet ajunge în canalizare, directorul Companiei de Apă spune că procentajul de 100 la sută este prevăzut de legislaţia în vigoare.

Propunerea de majorare a preţurilor trebuie aprobată de Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş - Tisa, însă nu se pune probleme respingerii ei. Este, aşadar, doar o chestiune de timp până când noile preţuri vor fi majorate şi până când ele se vor regăsi în facturile noastre. La un consum lunar de 10 metri cubi de apă potabilă, valoarea facturii va fi cu aproape 10 lei mai mare.

Citeşte şi Tu ştii ce apă bei? Vezi aici topul celor mai toxice arteziene din Zalău

Cum se acuză reciproc autorităţile pentru transformarea oraşului în lac la fiecare ploaie

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite