Regulile aberante şi ilegale din şcoli. Cum au descoperit câţiva copii că uniforma nu este obligatorie, iar elevii nu pot fi umiliţi în careu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale şcolilor sălăjene, făcută de către Consiliul Judeţean al Elevilor Sălaj, scoate în evidenţă o serie de încălcări ale drepturilor elevilor.

În unele unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj, elevii sunt obligaţi să facă serviciu pe şcoală, li se interzice să organizeze şi să participe la acţiuni de protest care afectează frecvenţa la cursuri, iar cei care comit abateri sunt mustraţi în faţa consiliului profesoral şi apoi scoşi în careu. În multe şcoli, purtarea uniformei este obligatorie, iar cu inelele, cerceii, brăţările şi chiar părul prea lung nu sunt permise, la fel şi postarea de imagini ori articole care pot denigra imaginea şcolii. Fustele trebuie să fie cu cel mult 5 cm deasupra genunchiului, decolteurile nu prea generoase, iar elevilor prinşi cu telefonul la ore li se confiscă dispozitivul.

Toate acestea, spun reprezentanţii CJE Sălaj, se bat cap în cap cu prevederile unor acte normative superioare din punct de vedere ierarhic, precum Statutul Elevului, Legea Educaţiei Naţionale ori Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. "Factorii decizionali din şcoli deseori nu înţeleg faptul că dacă un regulament şcolar încalcă articole stipulate în actele normative superioare din punct de vedere ierarhic, acesta devine nul", a precizat Cătălin Ilieş (foto jos - n.n.), preşedintele CJE Sălaj.

Niciun răspuns de la Inspectoratul Şcolar

Toate aceste nereguli au fos cuprinse într-un document trimis la începutul acestui an şcolar Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, cu solicitarea ca respectivele regulamente interne să fie reviziuite şi să fie derulate anchete. Până astăzi, nu au primit, însă, niciun răspuns.

“Suntem o organizaţie fără nicio autoritate, prin urmare tot ce putem face este să colaborăm cu organele competente semnalându-le problemele în speranţa că vor lua măsuri care să îndrepte situaţia”, spune Ilieş. Având în vedere lipsa de deschidere conducerilor şcolilor şi a Inspectoratului, oficialii CJE Sălaj consideră că o mai bună informare a elevilor cu privire la drepturile pe care le au este singura soluţie. Aşa s-a născut campania "Dreptul tău, cunoaşte-l". “Fără a-şi cunoaşte drepturile, elevii sunt supuşi abuzurilor din partea celorlalţi actori din mediul şcolar în mod repetat. Un exemplu notoriu al judeţului nostru poate fi reprezentat de dreptul elevului de a participa la orele de curs fără a fi limitaţi de unele măsuri, precum nepurtarea uniformei sau serviciul pe clasă, foarte mulţi elevi sălăjeni confirmând acest abuz în şcoala lor”, mai spune Cătălin Ilieş.

În opinia sa, încălcarea drepturilor elevilor de către cadrele şcolii, alături de articolele regulamentelor de ordine şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar ce încalcă prevederile naţionale, alterează parcursul educaţional al elevilor.

Mai puteţi citi:

Mesajul dur al unui secretar de şcoală, după ce a fost „călcat“ de inspecţie: Cine îmi apără instituţia de învăţământ îngenuncheată de toţi guvernanţii?“

Proiectul care ajută peste 700 de elevi să se orienteze în carieră. Investiţia de 170.000 de dolari, asigurată de o multinaţională

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite