FOTO Cel mai mare complex de servicii sociale din regiune se deschide în weekend. Este realizat din donaţiile credincioşilor - 12.000.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complex de servicii sociale ce se întinde pe aproape 3.500 de metri pătraţi şi care a costat, de-a lungul celor 15 ani de edificare, aproximativ 12.000.000 de lei, va fi dat în folosinţă în zilele următoare în Sălaj.

Cel mai mare complex de servicii sociale din regiune se deschide la Românaşi, în Sălaj, la sfârşitul acestei săptămâni. Complexul aparţine Parohiei Românaşi şi reprezintă visul împlinit al preotului paroh Gheorghe Gherman.


”Totul a început din dragoste pentru cei aflaţi în singurătate. (...) Am avut, la un moment dat, o înmormântare. Capul familiei murise de câţiva ani, iar acum murise şi femeia, care avea patru copii, toţi plecaţi la muncă în străinătate. Vreau să vă spun că niciunul dintre copii nu a putut veni la înmormântare, pentru că stăteau ilegal în străinătate. A fost doar o noră”, îşi aminteştee părintele Gherman unul dintre momentele care l-a determinat să facă ceva pentru comunitate, prin care, pe de-o parte, să creeze locuri de muncă, iar pe de altă parte să-i ajute rămaşi fără ajutor din altă parte.


Aşa a ajuns preotul să pună, în 24 iulie 2000, piatra de temelie a unui cămin de bătrâni (cum a fost gândit iniţial). Părintele Gherman îşi aminteşte că, la început, nimeni nu i-a dat nici o şansă de reuşită şi mai toţi se gândeau că, la un moment dat, va renunţa.


”La început, a existat doar credinţa că Dumnezeu ne va ajuta şi faptul că eu ştiam cât de jertfelnici pot fi credincioşii noştri. Am fost tratat cu indiferenţă şi văzut ca fiind visător”, povesteşte preotul.


Treptat, oamenii s-au convins de seriozitatea demersului părintelui, aşa că enoriaşilor din sat, care contribuiau, după puteri, cu bani sau cu zile de muncă, li s-au alăturat şi alţii.


”La început au fost credincioşi răzleţi, din parohie, oameni care aveau încredere în preotul Gherman. Apoi ni s-au alăturat şi oameni cu stare. Un domn, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, s-a oferit să ne ajute mai consistent, care a donat 20 – 22 la sută din suma totală. Apoi ni s-au alăturat alţi doi domni, asociaţi ai aceleiaşi firme, cu 28 – 30 la sută din sumă. Cam 5 – 6 la sută este contribuţia credincioşilor din parohie, 1 la sută este contribuţia Consiliului Local, prin Consiliul Judeţean, 10 – 15 la sută ne-a dat Secretariatul de Stat pentru Culte, iar diferenţa, de aproximativ 4 milioane de lei, este de la credincioşi din ţară şi din străinătate”, explică părintele Gherman.


Preotul spune că a încercat, în două rânduri, să obţină finanţări europene, depunând de fiecare dată proiecte eligibile, dar rămase, de fiecare dată, fără finanţare. Chiar şi fără banii europeni, complexul a fost, în cele din urmă, finalizat, urmând ca după 1 iunie să îşi primească primii rezidenţi. Nu este vorba, însă, doar despre vârstnici, deoarece conceptul iniţial a fost diversificat, aici urmând să mai funcţioneze, pe lângă un centru rezidenţial pentru vârstnici (cu 50 de locuri), şi un centru de zi pentru copiii din Românaşi şi un centru de tip rezidenţial pentru copiii orfani (cu 30 de locuri).


Beneficiarii serviciilor complexului vor avea la dispoziţie camere cu câte un pat sau două (două în cazul în care este vorba despre fraţi - în centrul pentru copii, respectiv despre soţi, în centrul pentru vârstnici) cu băi proprii sau o baie la două camere. De îngrijirea lor se vor ocupa, în medie, 45 de angajaţi, care vor putea fi ajutaţi şi de eventuali voluntari.


Pentru a se asigura că rezidenţii vor avea parte de o hrană sănătoasă, părintele Gherman ne spune că, în cât mai scurtă vreme va fi înfiinţată în microfermă. ”Avem deja 150 de oi, iar până la toamnă intenţionăm să construim şi un saivan, în care să ţinem trei – patru vaci de lapte. O să creştem şi porci, ca să tăiem când avem nevoie, şi păsări. Avem deja grădină de legume şi am semănat porumb, ca să putem pune fasole. Am plantat, de asemenea, 200 de pomi. Vrem să se simtă (rezidenţii – n.r.) ca în gospodărie la dânşii acasă. Ar fi ca o psihoterapie pentru ei. Iar pentru copii, ne-am gândit că trebuie să ştie că trebuie să lucreze pentru a le fi mai bine în viaţă”, spune părintele Gherman.


Complexul se află în proprietatea Parohiei Ortodoxe Românaşi şi este gestionat de Asociaţia Filantropia Largiana, al cărei preşedinte este preotul Gabriel Gârdan. Deschiderea oficială a edificiului va avea loc sâmbătă, 23 mai, în prezenţa mitropolitului Andrei al Clujului.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă la Judecata de Apoi. Ce sunt Purgatoriul, sfârşitul lumii şi care va fi prima etapă a judecăţii universale - explicaţiile preoţilor

Cum i-a salvat Iuliu Maniu de la moarte pe 38 de evrei. Scrisoarea lui Corneliu Coposu care demontează acuzaţiile de antisemitism lansate de comunişti

Povestea neştiută a pâinii, singurul aliment din rugăciunile creştine. Mituri ciudate despre darul de la Dumnezeu care nu se aruncă niciodată





 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite