FOTO Eveniment rar în lumea florilor. Planta care miroase a cadavru a înflorit, pentru prima dată, la Grădina Botanică din Jibou
0Una dintre cele mai spectaculoase plante din lume, Amorphophallus rivieri, a înflorit în sera cu bromelii a Grădinii Botanice ”Vasile Fati” din Jibou, judeţul Sălaj.
Planta, originară din Asia, a fost adusă la Jibou în urmă cu câţiva ani, fiind - potrivit directorului grădinii, Cosmin Sicora - pentru prima dată când înfloreşte aici. Floarea, de dimensiuni impresionante, are un miros insuportabil, de cadavru în descompunere, de unde şi denumirea de ”plantă cadavru”. Mirosul atrage insectele, care vin ca să-şi depună ouale şi în acelaşi timp fac polenizarea. Larvele insectelor provenite din ouă mor de foame. Mirosul caracteristic al florii este produs dintr-un amestec de amine cu sulf.
Planta stă înflorită doar câteva zile, aşa că cei care doresc să vadă floarea şi se încumetă să-i adulmece mirosului o pot face doar în acest weekend. Potrivit lui Sicora, planta înfloreşte o dată la 3 - 10 ani.
Planta nu este singura atracţie a grădinii. Pentru că încă este iarnă, iar spectacolul naturii vegetale este amorţit, vizitatorii pot opta pentru serele cu plante exotice, unde bananierii şi orhideele se simt ca acasă. Grădina Botanică de la Jibou este refugiul perfect şi pentru părinţii care, neavând nicio grădină zoologică pe o rază de 100 de kilometri, vor să le arate copiilor cum arată animalele sălbatică. În menajeria grădinii de la Jibou cei mici pot admira în voie cerbi, căprioare şi mistreţi, care aleargă în voie prin pădurea de aici.
Tot pentru cei mici, dar nu numai, la Jibou sunt disponibile, de ceva vreme, acvarii în care înoată în voie peşti şi alte specii spectaculoase, precum porcul de mare cu ţepi, peştii „chirurgi“, nisetrul, păstruga, rechinii de apă dulce, peşti „neon“, peşte „fluture birjar“, peşte „clovn“ sau peşte „înger“.
FOTO "Ţara Lalelelor" s-a mutat în România, la Jibou. Cât mai durează "minunea"