De ce apar convulsiile febrile la copii. Crizele pot fi prevenite, dar medicii explică ce să facă părinţii dacă se produc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii trebuie să combată febra pentru a preveni convulsiile
Părinţii trebuie să combată febra pentru a preveni convulsiile

Crizele convulsive determinate de febră sunt frecvente la copiii mici, însă în majoritatea cazurilor ele sunt inofensive. Părinţii trebuie să ştie, însă, cum să gestioneze un astfel de episod.

Convulsiile febrile apar, de regulă, la valori termice ce depăşesc 38,5-39 de grade, însă, în unele cazuri, ele se pot manifesta şi când temperatura corporală se situează sub aceste valori.

Potrivit specialiştilor, aceste manifestări critice nu apar pe terenul unei patologii neurologice anterioare şi nici în cel al unei infecţii neurologice, cum ar fi, de exemplu, meningita. Ele sunt apanajul vârstelor mici, afectând sugarii şi copiii cu vârste sub cinci ani, şi apar frecvent la cei ai căror părinţi au avut astfel de convulsii. Cu cât copilul creşte, cu atât riscul convulsiilor febrile scade, susţin pediatrii.

„În general, copilul prezintă în plin puseu febril, crize convulsive tonico-clonice sau, dimpotrivă, o atonie generalizată, cu durata maximă de 15 minute, care, de regulă, nu recidivează în primele 24 de ore, dar pot recidiva ulterior. Este suprinzător pentru familie debutul brusc, deoarece copilul nu a prezentat simptome neurologice în antecedente”, explică dr. Sorin Chişbora, medic pediatru în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

În toiul crizei, micuţul are mişcării necoordonate, spastice, asemănătoare unor tremurături, şi devine inconştient. Ochii îi sunt măriţi, i se dau peste cap, faţa şi buzele i se învineţesc şi pot apărea pierderi involuntare de urină sau materii fecale. În timpul convulsiilor, respiraţia se poate diminua sau chiar opri, pentru ca după terminarea episodului, copilul să devină somnolent, iritabil şi confuz.

Dr. Chişbora susţine că dacă nu sunt recidivante, nu au semne premonitorii (ca de exemplu aura din criza epileptică) şi au caracteristica apariţiei în puseu febril, convulsiile sunt inofensive. „Ele nu sunt considerate periculoase, mai ales dacă sunt unice şi nu au durat mai mult de 15 minute, iar în familie nu există antecedente convulsive. Statisticile arată un procent mic de convulsii febrile care au reprezentat debutul unei boli neurologice serioase, cum ar fi epilepsia”, mai spune pediatrul.

Profilaxia convulsiilor febrile ale copiilor constă în prevenirea şi combaterea febrei, un lucru destul de simplu de realizat şi de către părinţi, prin administrarea de antitermice ori prin împachetări. Dacă aceste măsuri nu au efect, iar copilul îşi pierde cunoştinţa, medicul recomandă părinţilor să nu se piardă cu firea, cu atât mai mult cu cât convulsiile sunt, în mod normal, inofensive. Astfel, ei trebuie să se asigure că micul bolnav nu este în pericol să se lovească şi să îl întoarcă pe o parte, pentru a preveni sufocarea. Sub nicio formă nu se va interveni asupra mişcărilor de convulsie! Copilul nu trebuie scuturat, lovit ori strigat, nu i se va administra apă sau mâncare, întrucât fiind inconştient, el se poate sufoca. După ce bolnavul îşi revine, el trebuie să fie consultat de către un pediatru şi, dacă acesta decide, şi de către un neurolog, care va stabili oportunitatea recomandării unui tratament profilactic.

„Părinţii trebuie să ştie că o criză declanşată se sistează prin administrarea de anticonvulsivante cu acţiune rapidă. Dar ce părinte are la îndemână astfel de medicamente şi ştie să le administreze?”, menţionează pediatrul. Tocmai de aceea este foarte important ca febra să fie ţinută sub control.

Vă mai recomandăm:

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite