Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza frenului lingual scurt, alăptarea devine dificilă pentru sugar şi dureroasa pentru mamă FOTO Adevărul
Din cauza frenului lingual scurt, alăptarea devine dificilă pentru sugar şi dureroasa pentru mamă FOTO Adevărul

Cunoscut sub denumirea populară de „aţă sub limbă”, frenul lingual este membrana fină ce leagă faţa inferioară a limbii de planşeul bucal.

Anchiloglosia sau „limba fixată” este o malformaţie congenitală a frenului lingual, în care frenul lingual este anormal de scurt, fapt ce determină aderenţa limbii la planşeul bucal. Specialiştii susţin că această malformaţie are o frecvenţă mai crescută la băieţi decât la fete.

„Bebeluşii cu fren lingual scurt au dificultăţi de alimentaţie şi, implicit, retard în creşterea ponderală. La copiii mici, această problemă determină modificări estetice ale limbii şi tulburări de deglutiţie”, explică dr. Anamaria Matioc, medic ORL-ist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Aceasta susţine că diagnosticarea ar trebui să se facă la naştere, de către medicul neonatolog, lucru care, din păcate, nu se întâmplă.

În acest caz, mamei îi revine misiunea de a se adresa medicului de familiei imediat ce observă anumite manifestări specifice. „Mobilitatea redusă a limbii îngreunează alimentaţia bebeluşului, determinand un obstacol în realizarea mecanismului fiziologic de supt. Astfel, cel mic nu poate prinde eficient mamelonul şi nici suge cu putere. Drept urmare, bebeluşul depune efort pentru a se alimenta la san, iar mesele vor fi mai frecvente din cauza permanentei senzaţii de foame. În plus, el nu ia în greutate”, explică ORL-istul.

Nici mamele nu sunt scutite de suferinţă. „Mamele se vor confrunta cu rănile ale sânului (durere, ragade mamelonare sau mastită), care fac alaptarea dureroasă şi neplacută. Aceasta este o cauză frecventă a renunţării la alimenţatia la sân, alimentaţie ale cărei beneficii sunt unanim acceptate”, mai spune dr. Anamaria Matioc. În situaţiile de acest fel, mama trebuie să se adreseze medicul de familie, care va direcţiona pacientul, atunci când este nevoie, către medicul specialist ORL.

Potrivit spuselor sale, în cazul copiilor mici, prezenţa unui fren lingual scurt determină, printre altele, dificultăţi de vorbire: „Limba este un organ important care afectează vorbirea, poziţia dinţilor, ţesutul parodontal, nutriţia şi deglutiţia. Din cauza mobilităţii neadecvate a limbii, cauzate de un fren lingual scurt, copiii pot prezenta dificultăţi de vorbire, igienă orală defectuoasă, aceasta contribuind la apariţia cariilor dentare şi inflamarea gingiilor”.

Adulţii pot prezenta modificări estetice şi funcţionale la nivelul limbii, ce pot genera, la rândul lor, alte afecţiuni, precum bolile gastrice ori paradontoza .

Tratamentul frenului lingual scurt este chirurgical. Procedurile chirurgicale folosite sunt secţionarea frenului lingual (frenotomie) sau, mai rar, plastia frenului lingual (frenoplastie). „Nu este o intervenţie dureroasă. Frenotomia se practica fără anestezie la nou-născut şi la sugar, şi în anestezie locală la copilul mic. În ceea ce priveşte frenoplastia, aceasta se efectueaza mai rar (când limba este lipită complet de panşeul bucal), în anestezie locală sau generală”, mai spune specialistul.V

Vă mai recomandăm:

Bolile alimentare sunt mai grave la copii. Ce sfaturi dau medicii pediatri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite