Cine a fost Caravaggio. Povestea marelui pictor acuzat de crimă, mort în condiţii misterioase la numai 39 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taverne sordide, hanuri rău famate, case de joc frecventate de hoţi şi de asasini, bordeluri mizerabile - aceasta a fost lumea în care s-a dezvoltat geniul artistic al lui Caravaggio. O Romă ascunsă în umbră, tolerată şi uneori încurajată în secret de curtea papală, unde tânărul pictor a găsit modele şi inspiraţie.

Michelangelo Merisi (1571-1610), cunoscut mai mult sub numele de Caravaggio, după numele oraşului în care s-a născut, a fost un maestru al penelului, considerat precursorul stilului baroc.

În copilărie şi în perioada studenţiei, s-a pregătit la Milano sub aripa aceluiaşi profesor care l-a ghidat şi pe marele pictor Tiţian şi care i-a "făcut cunoştinţă" cu operele lui Leonardo da Vinci şi Lambert Lombard. S-a mutat la Roma în 1592, după ce pe fondul unui scandal, a rănit un ofiţer de poliţie. A ajuns în oraşul italian înfometat şi sărman, şi a început să lucreze pentru Giuseppe Cesari, pictorul preferat al Papei. Oraşul se afla în plină expansiune, fiind construite numeroase biserici şi palate, astfel că lui Caravaggio nu i-a fost greu să îşi găsească de lucru, decorând cu penelul său zidurile interioare ale lăcaşului de cult.

Şi-a perfecţionat arta în cartierele cele mai degradate ale oraşului papal, unde timp de ani de zile a pictat prostituate şi cerşetori: o umanitate suferindă care mai tâziu avea să se regăsească sub chipurile Fecioarelor şi ale sfinţilor, pe pânzele comandate de aristocraţi şi de papi. Viaţa străzii l-a urmărit şi atunci când şi-a făcut intrarea triumfală în palatele nobiliare.

Artistul avut parte de o viaţă tumultoasă, fiind renumit pentru implicarea lui în tot felul de violenţe şi scandaluri, pentru care i s-au întocmit mai multe dosare la poliţie şi chiar a ajuns în arest. În urma unei bătăi în stradă, petrecute în 29 mai 1606, Caravaggio a ucis, probabil fără intenţie, un tânăr. Nici cunoştinţele influente pe care le avea şi nici notorietatea de care se bucurat nu l-au scăpat din delicata situaţie în care ajunsese a fost nevoit să părăsească Roma. Proscris, el s-a văzut nevoit să părăsească Roma şi să se refugieze în Napoli, unde, departe de jurisdicţia autorităţilor romane şi protejat de nobila familie Colonna, a devenit farte celebru într-un timp scurt. Aşa se face că a fost solicitat pentru a executa picturi în numeroase biserici, printre care capodopera "Madona cu rozariul" şi "Cele şapte minuni ale milei".

În 1608, a fost arestat pentru o altă agresiune petrecută în Napoli, dar a reuşit să evadeze. În încercarea de a se ascunde de oamenii legii, a călătorit prin Milano, Siracuza, Sicilia, Palermo, Malta şi Messina, onorând, peste tot, comenzile pe care le primea, dovedind o condiţie artistică excelentă. S-a întors la Napoli pentru a locui cu familia Colonna şi cerut iertare Papei, pentru ca în 1609 să fie atacat cu un cuţit, de către persoane necunoscute, în plină stradă. A supravieţuit, însă a fost desfigurat.

Un an mai târziu, se îmbarcă spre Roma, în speranţa mult râvnitei clemenţe papale. Nu a mai ajuns vreodată la destinaţie, murind în condiţii misterioase la doar 39 de ani. Unele teorii susţin că ar fi murit din cauza malariei, pe o plajă din Toscana, ori a unei intoxicaţii produse de vopselele cu care picta, altele că decesul a survenit în urma unei infecţii intestinale ori a sifilisului. Există, însă, şi voci care spun că ar fi fost ucis de unul dintre mulţii săi duşmani.

Vă mai recomandăm:

Artistul care a avut 30 de pseudonime şi a cunoscut celebritatea la 70 de ani

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite