Cinci reguli simple pentru un Crăciun fără probleme de digestie. Fructele, secretul dintre meniurile fastuoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul reprezintă o perioadă care pune la grea încercare organismul, în special sistemul digestiv, chiar şi în cazul celor care nu se ştiu cu probleme de sănătate. Pentru a nu îngroşa rândurile celor care ajung la Urgenţe în această perioadă, este bine să respectaţi câteva reguli simple.

Crăciunul este o perioadă specială nu doar din perspectivă creştină, ci şi pentru organismul uman, care ajunge, invariabil, în pragul sărbătorilor mai slăbit de forţă ca de obicei. Pe de-o parte, o cauză este postul, care privează corpul de o serie de elemente importante, iar pe de altă, de vină este agitaţia obliogatorie ce precede acest eveniment: goana după cadouri, curăţenia generală, pregătirile din bucătărie, toate acestea aducând organismul în pragul epuizării în Ajunul Crăciunului. Iar un organism obosit va face greu faţă asaltului grăsimilor şi zahărului ce abundă în bucatele puse pe masă de sărbători.

Există, însă, câteva reguli simple de urmat care vă ţin la adăpost de probleme digestive în această perioadă, stabilite împreună cu medicul nutriţionist Marius Călinici:

1) Cumpătarea: dată fiind abundenţa de preparate culinare din meniul de Crăciun, este bine să mâncaţi cantităţi mici din fiecare. Medicul spune că, dacă mergeţi cu colinda la mai multe gazde, este preferabil să vă stabiliţi de la început ce mâncaţi la fiecare. Spre exemplu, antreuri la prima destinaţie, friptură la a doua, sarmale la a treia, desert la final.

2) Nu mai consumaţi mâncare după desert. Nutriţionistul spune că fiecare fel de mâncare are rolul său stabilit în digestie - aperitivele şi antreul stimulează digestia, felurile principale asigură aportul caloric, iar desertul ”pune capacul”. Tot ce vine după desert este în plus şi suprasolicită sistemul digestiv.

3) Între felurile de mâncare, consumaţi un fruct. Potrivit lui Marius Călinici, fructul poate fi înlocuit şi cu salată de fructe sau cu salată de legume proaspete. ”Fructul este un mod de a menaja sistemul digestiv. Important este să nu fie inlocuit cu murături!”, avertizează el.

4) Profitaţi de momentele de odihnă: un organism obosit va tolera mai greu alimentele bogate în calorii şi mai greu de digerat din meniul obişnuit de sărbători, aşa că orice moment de odihnă este binevenit.

5) Atenţie la cantitatea şi la modul în care consumaţi alcool. Dincolo de cumpătare, nutriţionitul recomandă să nu amestecaţi tipurile de alcool şi să nu asociaţi niciodată băuturile alcoolice cu energizantele sau cu cafeaua (conţin cafeină şi creează iluzia că alcoolul nu îşi face efectul euforic). De asemenea, pentru a evita mahmureala de a doua zi, medicul spune că extrem de importantă este hidratarea - beţi apă între paharele cu alcool, dar şi înainte de culcare.

Mai puteţi citi:

Prăjitură de Crăciun cu fructe uscate

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite