VIDEO Cum încearcă şefii Poliţiei şi Jandarmeriei din Vaslui să mascheze violenţa din şcoli: „E firesc. Vreţi să fie numai balerine în şcoală?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul de Vaslui a convocat şefii serviciilor deconcentrate în cadrul Colegiului prefectural
Prefectul de Vaslui a convocat şefii serviciilor deconcentrate în cadrul Colegiului prefectural

Discuţii contradictorii s-au purtat, marţi, în cadrul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural Vaslui, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui, Gabriela Plăcintă şi comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Ionel Mirică, prezentând statistici total diferite cu privire la infracţiunile care au loc în şcoli şi numărul unităţilor de învăţământ care au asigurată pază.

Prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu, a convocat şefii serviciilor deconcentrate din judeţ pentru a dezbate pe seama siguranţei în şcoli, reprezentantul Guvernului în teritoriu, arătând că judeţul Vaslui are nevoie de o strategie coerentă şi muncă în echipă pentru a diminua fenomenul infracţional şi că metoda ”ascunderii gunoiului sub preş” nu mai trebuie acceptată. 

Daniel Olteanu este prefectul judeţului Vaslui din a doua jumătate a lunii februarie, anul curent. 

Dezbaterile de marţi s-au aprins după ce statisticile prezentate de şefa Învăţământului şi comandantul Poliţiei au arătat realităţi total diferite. 

Situaţia din şcoli, raportată de profesori: de la bătăi şi furturi, la alcool, şantaj şi insulte grave

În timp ce şeful IPJ Vaslui a declarat că în primul trimestru al acestui an în şcolile din judeţ s-au înregistrat 40 de infracţiuni, cu 11 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, fiind semnalate 23 de furturi, 14 loviri, o ameninţare, un caz de şantaj şi unul de abuz, conducerea IŞJ Vaslui a dat publicităţii o statistică proprie, efectuată în urma contabilizării tuturor incidentelor petrecute în unităţile de învăţământ, care artă că în şcoli s-au petrecut peste 1131 de incidente. 

”Noi avem propria statistică, în care sunt prezentate toate evenimentele care au avut loc în şcoli şi vorbim aici de 399 loviri uşoare, 310 distrugeri de bunuri, 150 de insulte grave şi repetate, 76 însuşiri de bunuri, 89 de instigări la violenţă, 42 de cazuri de intrări ale unor persoane străine în şcoli, 26 de furturi şi 26 de cazuri de consum de alcool. Sunt lucruri care nu trebuie trecute cu vederea. (...) Este clar că există probleme şi împreună, prin dezbatere publică şi prin efort conjugat, putem înregistra progrese”, a declarat inspectorul general şcolar din cadrul ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă. 

Şeful Jandarmeriei: ”Aţi vrea să fie numai balerine şi numai pinguini în şcoli?”

Curajul inspectorului general al ISJ Vaslui de a prezenta realitatea din unităţile de învăţământ, aşa cum este, a deranjat tocmai pe responsabilii cu sancţionarea actelor contrare normelor de drept. Comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Vaslui, Paul Smântână, a afirmat că situaţia prezentată de IŞJ este una ”exagerată” şi că nu poate fi de acord cu ea. În schimb, şeful Jandarmeriei s-a arătat mulţumit de situaţia mult mai blândă prezentată de şeful Poliţiei.

”La atâtea zeci de mii de copii, 43 de infracţiuni, din care 12 loviri, e firesc. Ce aţi vrea să fie numai balerine şi numai pinguini în şcoli? E normal, sunt oameni, se mai ceartă, se mai trag de haine. E firesc să fie aşa ceva. Dar să nu ducem la extrem. Potenţialul elevilor din judeţul Vaslui, este foarte mare.Tot ne scăldăm în loviri şi alte alea (...) Noi ne facem cu prisosinţă datoria. 399 (cazuri de loviri prezentate de şefa ISJ Vaslui n.r.), eu nu sunt de acord. Statisticile le fac fac specialiştii ”, a declarat Paul Smântână, în cadrul Colegiului Prefectural.

Declaraţia şefului Jandarmeriei Vaslui poate fi vizionată mai jos:

Prefectul de Vaslui: ”Nu sunt de acord să trecem lucrurile grave sub preş”

În timp ce şeful Jandarmeriei Vaslui o apostrofa pe şefa Inspectoratului Şcolar pentru statistica prezentată, a intervenit prefectul Daniel Olteanu, arătând că nu este de acord cu poziţia sa. 

”Domnule colonel, dacă un copil dă o palmă unui alt copil este un act de violenţă şi nu putem fi de acord cu el. Mă văd nevoit, pentru prima dată de când lucrăm împreună să nu fiu de acord cu dumneavoastră. Sunt de acord cu dumneavoastră că vorbim prea puţin de copiii care fac performanţă, dar asta (statisticile n.r.) nu sunt de acord să le trecem cu vedere, nu le putem trece la evenimente minore. Domnule colonel, 399 de loviri, fie ele şi uşoare, sunt loviri, 310 cazuri de distrugere a bunurilor din şcoli sunt 310, nu 10, alte 110 cazuri de insulte grave repetate, sunt 110 cazuri. Sunt lucruri care se întâmplă şi nu sunt de acord să le trecem uşor sub preş. Trebuie să prevenim lucrurile astea”, a declarat prefectul Daniel Olteanu (foto centru, jos).

sefi judet vaslui

”Fiecare zi pierdută fără ca noi să facem ceva este prea mult”

Reprezentantul Guvernului în Vaslui a declarat şefilor de deconcentrate că împreună trebuie să găsească o strategie pentru a preveni lucrurile grave care se întâmplă în judeţ.

”Nu e normal să nu ne punem de acord cu aceste date, să avem situaţii diferite. Toate instituţiile implicate trebuie aduse la aceeaşi masă, într-un mecanism integrat, trebuie să învăţăm să lucrăm împreună, pentru că ne mor copiii. Alcool în şcoli, droguri, discriminare, manifestări rasiste. Vasluiul este pe primul loc la violuri, Vasluiul este pe primul loc la copii morţi prin inec. Aceste lucruri se întâmplă şi fiecare zi pierdută fără ca noi să facem ceva este prea mult!”, Daniel Olteanu, prefect de Vaslui

Vicepreşedintele CJ: ”Am devenit cu toţii prea indiferenţi.Spiritul cetăţenesc este zero”

Prezent la întâlnire, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, a afirmat că pentru rezolvarea multora dintre cazurile de violenţă care se petrec în judeţ, este necesară implicarea autorităţilor locale, dar şi a cetăţenilor simpli, care au devenit indiferenţi la ceea ce se întâmplă în societate. 

”Vorbim cu toţii de instituţii, dar instituţia 'om' unde este? Am devenit cu toţii prea indiferenţi. Am dat copilul la şcoală şi aşteptăm să se ocupe de el doar profesorul, poliţistul sau jandarmul de la poarta şcolii. Suntem prea puţin preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi de aceea societatea românească este pe o pantă descendentă', a declarat Vasile Mihalachi. El a precizat că sunt necesare adunări publice la care să participe factorii decizionali şi persoanele cu influenţă în comunitate: primari, profesori, preoţi, poliţişti şi medici.

Declaraţia vicepreşedintele CJ Vaslui, mai jos:

”Haideţi să facem ceva să nu mai fim pe primul loc la violuri de babe, doamne fereşte. Când auzi la televizor dimineaţa, gata la Vaslui unul a mai violat o babă. Nu aţi spus nimic despre treaba asta (referindu-se şa şefii Poliţiei şi Jandarmeriei n.r.). Baba, beţivul sau toţi noi suntem vinovaţi? Spiritul cetăţenesc este zero”, a declarat Vasile Mihalachi.  

 Referitor la statistica prezentată de ISJ Vaslui, şeful Inspectoratului de Poliţie Vaslui, comisar- şef Ionel Mirica, a a avut o replică uluitoare acesta, descurajând reclamarea eventualelor incidente care se petrec în şcoli, pentru a nu mai pune judeţul într-o imagine negativă.

Declaraţia şefului IPJ Vaslui mai jos:

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite