Topul celor mai frumoase cărţi de Crăciun. Lecturile minunate care ne aduc în suflet magia sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre darurile de Crăciun, cărţile au un loc special, în această perioadă fiind la mare căutare lecturile care au ca temă pricipală magia sărbătorilor sau poveştile despre Moş Crăciun.

Vă prezentăm astăzi o selecţie de lecturi, realizată de profesorul Bogdan Cristea, a căror autori abordează tema Crăciunului. Lecturi de suflet, aflate în topul preferinţelor pentru cititorii de orice vârstă.

1. Colind (Poveste) de Craciun, de Charles Dickens

Personajul principal al povestirii este Ebenezer Scrooge, un om foarte zgârcit cu cei din jurul lui şi care nu îşi ajută niciodată semenii, deoarece crede că toţi sunt leneşi, însă atitudinea acestuia se schimba atunci când este vizitat de trei spirite, care il vor face sa se schimbe radical. Ebenezer este dus in trecut, prezent si viitor de cele trei spirite, care vor arata ce inseamnă cu adevarat Craciunul

 2. Viata si aventurile lui Mos Craciun, de Frank L. Baum

Opera are la bază o frumoasă şi încantatoare poveste a lui Mos Craciun, de cand s-a născut şi până a ajuns să fie cel mai iubit bătrân al lumii. Apar nimfele, duhurile şi spiriduşii. Este o versiune originală a vieţii lui Moş Craciun, acesta fiind găsit şi crescut de nimfe, iar toata viaţa a fost ajutat de fiinţe supranaturale, care il ajuta să descopere valorile vieţii, dedicându-se copiilor.

3. Scrisori de la Moş Crăciun, de J.R.R. Tolkien

Autorul relateaza cum cei trei copii ai săi aşteptau cu nerabdare această sărbatoare, dar mai ales răspunsurile la scrisorile trimise moşului. Într-o buna zi, Moş Crăciun le trimite copiilor scrisori cu poveşti de la Polul Nord, despre necazurile lui, despre faptul că luna s-a sfărâmat, iar omul ce se afla pe ea, a aterizare tocmai în spatele casei Moşului.

4. Şoptindu-le vrăjitoarelor, de Anna Dale

De Crăciun, Joe, personajul principal, este nevoit să plece într-o excursie plictisitoare, care are să se transforme într-o aventură de proporţii. În trenul spre destinatie, băiatul descopera ca are de-a face cu lumea vrajitoarelor, se simte nevoit să dezlege un mister pentru a putea ajunge acasă şi trebuie să se grabească până nu e târziu.

 5. Autobiografia lui Mos Craciun, de Jeff Guinn

Moşul este cel care le oferă cititorilor o perspectivă asupra vieţii şi activităţii sale. Autorul îşi propune ca povestea sa să conţina şi note realiste, aşa că paginile sunt presarate cu diverse perioade istorice, din anul 280 d.Hr., anul naşterii Mosului, până la vremurile lui Attila sau Benjamin Fanklin, toate aceste perioade contribuind la tradiţiile pe care le stim astazi de Craciun.

6. Craciunul lui Poirot, de Agatha Christie

Este o carte in care intreaga actiune se desfasoara in perioada Craciunului si este perfecta pentru cei carora le plac romanele politiste. Celebrul detectiv belgian Hercule Poirot are de rezolvat o crima care s-a petrecut chiar de aceasta sarbatoare de iarna.

7. Pazea, se-ntoarce Mos Craciun, de Pascal Bruckner

Moşul se trezeste într-o zi, îşi dă seama ca este urât de toata lumea şi nu mai este aşteptat. Nostalgic, doreşte să demisioneze, sperând că va arăta lumii că viaţa fara el nu este posibila. Interesante sunt reacţiile lumii.

8. Cutia de Crăciun, de Richard Paul Evans

Povestea este menită să reamintească tuturor ce înseamnă Crăciunul cu adevarat, care sunt valorile autentice ale sărbatorii într-o lume în care banii şi munca în exces duc la neglijarea şi îndepartarea celor apropiaţi.

9.  În căutarea sufletului Crăciunului, de R.D Mottok

Trei prieteni buni pornesc în aventura vieţii lor cu scopul de a salva spiritul dispărut al Crăciunului. Împreună vor străbate cale lungă, vor înfrunta primejdii şi îşi vor face prieteni noi cu care revizitează locuri dragi.Într-o cursă contra cronometru ei trebuie să găsească spiritul Crăciunului în timp pentru ai reda strălucirea de odinioara. 

10. Un altfel de Crăciun, de John Grisham

După plecarea fetiţei lor în Peru, cuplul Luther şi Nora Krank realizează că nu vor să mai petreacă încă un Crăciun tipic şi decid că anul acesta vor sări peste sărbătoare şi vor pleca într-o croazieră de zece zile în Caraibe.

Romanul înfăţişează cu mult umor aventurile prin care cei doi trec încercând să petreacă un Crăciun neobişnuit. Partea cea mai dificilă este să explice tuturor persoanelor din viaţa lor că vor să părăsească orăşelul de sărbători.

Şi în literatura română întâlnim texte din literatura cultă care trateaza aceasta tema: "Colinde, Colinde", "Rugăciune", de Mihai Eminescu, "În seara de Crăciun", de George Coşbuc, "Colindă", de Octavian Goga, "Iisus", de Panait Cernea, "Maica şi Pruncul", de Ion Pillat.

”Crăciunul va ramane un eveniment special. În literatura scrierile au fost dedicate copiilor, însa au putut fi savurate şi de alte generaţii. Chiar dacă nu toate au reuşit să surprindă magia şi frumusetea celei mai aşteptate sărbatori ale crestinatăţii, exista unele care au facut din tema Craciunului o poveste speciala şi importanta. Aceste creaţii au impresionat prin: generozitate, iertare, prietenie, iubire altruistă şi iubire”, a conchis profesorul Cristea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite