Laureatul premiului Nobel pentru literatură care, astăzi, nu ar fi publicat de edituri. Experimentul unui cititor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claude Simone (10 octombrie 1913- 6 iulie 2005)                                                 FOTO: Wikipedia
Claude Simone (10 octombrie 1913- 6 iulie 2005)                                                 FOTO: Wikipedia

Scriitorul francez Claude Simon a câştigat premiul Nobel pentru literatură în 1985. Totuşi, conform unui experiment condus de unul dintre cititorii săi, astăzi, Simon nu ar fi publicat de nicio editură, informează The Guardian.

Scriitorul Serge Volle (70 de ani) a trimis 50 de pagini din romanul lui Claude Simon, „Palatul” (The Palace) la 19 editori din Franţa. Verdictul? 12 l-au respins, iar şapte nici măcar nu au răspuns.

Unul dintre cei 12 editori care au răspuns şi-a motivat răspunsul, punctând că „frazele lungi, de parcă nu se mai termină, pierd cititorul complet”, după cum a povestit Volle unui post de radio francez, citat de The Guardian. În aceeaşi scrisoare de respingere mai scria şi că volumul „nu are o intrigă reală, cu personaje bine trasate”.

Volle susţine că aceste refuzuri arată filistinismul editurilor moderne. Acestea „au abandonat lucrările literare care nu sunt uşor de citit sau care nu vor duce la vânzări record”. Volle nu a menţionat căror editori le-a trimis paginile din Simon, însă mai multe edituri au refuzat romanul „Georgicele” (The Georgics) al autorului cu patru ani înainte ca acesta că câştige premiul Nobel (în 1985). 

 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite