Soluţii pur româneşti pentru resuscitarea parcului auto de la Ambulanţa Vaslui. Cum sunt repuse în grafic maşini cu 900.000 km la bord
0
Zece din cele 40 de maşini al Staţiei de Ambulanţă a Judeţului Vaslui, care au la bord aproape un milion de kilometri, aşteaptă să fie înlocuite cu altele noi. Cum banii sunt insuficienţi, s-a găsit o soluţie pur românească
Cele mai exploatate ambulanţe de la SAJ Vaslui, care au la bord între 700.000 şi 900.000 de kilometri, vor fi repuse în circuit prin înlocuirea motoarelor. Este situaţia de compromis la care s-a ajuns pentru a ţine în folosinţă întreg parcul auto. În acest scop a fost suplimentat bugetul cu o sumă de bani care a venit în ultimul trimestru al anului şi e posibil să nu poată fi cheltuiţi până la finele lunii decembrie. Este o cursă contra cronometru la care s-a dat startul înainte ca banii să ajungă fizic la SAJ Vaslui.
1,7 milioane lei riscă să rămână nefolosiţi pentru că suma e prea mare şi birocraţia stufoasă împiedică achiziţiile imediate. Se ştia despre suplimentarea de buget încă din august şi au fost pregătite din timp formalităţile necesare pentru achiziţia de motoare noi pentru ambulanţe. Cum acestea nu pot fi cumpărate decât de la firmele producătoare, demersurile durează cel puţin două luni.
„Ştiam de această suplimentare de buget de prin luna august. Avem pregătite toate actele necesare, însă este posibil ca, din cauza faptului că suma e mare, să nu ne putem încadra ca proceduri legale până la sfârşitul anului şi, astfel, să pierdem banii. Şi nu doar noi, ci multe servicii de ambulanţă din ţară se află în aceeaşi situaţie, pentru că trebuie respectată Legea achiziţiilor publice. Am demarat toate procedurile de achiziţie şi sperăm să ne încadrăm”, a explicat Aurora Popa, managerul SAJ.
Ambulanţe uzate în trafic
Majoritatea ambulanţelor sunt fabricate în Germania şi nemţii sunt foarte exigenţi cu procedurile de vânzare. Şapte din cele 10 ambulanţe care aşteaptă motoare noi au parcurs până acum peste 700.000 km, iar două au parcurs peste 900.000 km. Fiind uzate şi exploate la maximum înghiţeau o grămadă de bani pe reparaţii.
„Marea majoritate a sumei a fost dată pentru achiziţionarea de motoare noi, iar acestea nu le putem cumpăra decât de la firmele producătoare pentru că nu le găsim pe piaţa liberă. Noi avem majoritatea maşinilor din Germania şi numai de acolo trebuie să comandăm motoare, iar procedurile la ei sunt şi mai rigide decât la noi. Este mare nevoie pentru că avem două maşini care au parcurs 900.000 de kilometri, iar alte şapte maşini au peste 700.000 de kilometri la bord”, a completat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.
Lunar, la SAJ Vaslui se consumă 30.000 de litri carburant pentru a ajunge la toţi pacienţii care solicită sprijin medical.
Citeşte şi:
Spitalul din care medicii tineri fug cu primul tren: 21 de demisii în câteva luni
Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare
Spitalul
din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă.
650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor
Povestea
"chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate
vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul
lentilelor