Secetă pedologică extremă în regiunea Moldovei: „Dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra precipitaţii, situaţia se va agrava”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lan de grâu grav afectat de secetă FOTO Mihai Alexandru

Pe lângă criza provocată de pandemia de coronoavirus, un alt pericol prevesteşte un an dezastruos pentru agricultura românească: seceta severă care afectează cel mai mult regiunea de est a României.

Judeţul Vaslui este unul dintre cele mai afectate de secetă, atrag atenţia specialiştii din agricultură. Dacă se are în vedere şi faptul că judeţul se află într-o zonă tradiţional afectată de secetă, situaţie în care nici precipitaţiile situate la nivelul mediilor multianuale nu asigură în optim necesarul de apă al plantelor, rezultă că teritoriul judeţului Vaslui se confruntă cu o lipsă acută de umiditate în sol.

Precipitaţiile înregistrate încă de la începutul acestui an agricol – septembrie 2019 s-au situat sub media multianuală. Potrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, privind evoluţia precipitaţiilor înregistrate la staţiile meteorologice zonale din Vaslui, Bîrlad, Huşi şi Negreşti, rezultă că deficitul de precipitaţii s-a accentuat începând cu luna octombrie 2019.

În perioada septembrie 2019 – martie 2020, s-au înregistrat cu 95 l/m2 mai puţin în staţia meteorologică Vaslui, cu 61,4 l/m2mai puţin la Negreşti şi cu 16 l/m2 mai puţin la Bîrlad faţă de media multianuală.
De asemenea, conform site-ului Administraţiei Naţională de Meteorologie, la data de 30 martie 2020, rezerva de umiditate pe profilul de sol 1 – 100 cm, în cultura grâului de toamnă este deosebit de scăzută, instalându-se fenomenul de secetă pedologică puternică şi extremă în cea mai mare parte a Moldovei.

Potrivit, inginerului Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Vaslui, un alt factor care influenţează în această perioadă procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor este variaţia foarte mare a temperaturilor din timpul zilei şi a nopţii, precum şi a extremelor care se modifică, în sensul că, în timpul zilei sunt temperaturi de 10-15⁰ C, iar noaptea, temperaturile scad până la 1-2⁰ C

”Subliniem faptul că, până acum trei-patru săptămâni, starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă a fost destul de bună ca urmare a faptului că, spre deosebire de toamna precedentă, în luna septembrie s-au înregistrat aproape pe tot teritoriul judeţului cantităţi suficiente de precipitaţii cuprinse, în general, între 60 şi 90 l/m2, asigurându-se astfel condiţii optime atât pentru executarea lucrării de arat, cât şi pentru cea de pregătire a terenului în vederea însămânţării culturilor. În egală măsură, umiditatea a asigurat o răsărire uniformă a culturilor de cereale păioase, precum şi a vegetaţiei corespunzătoare până la intrarea în repaosul vegetativ. Dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, situaţia se va agrava destul de mult în cazul culturilor de toamnă, dar, în acelaşi timp, vor suferi şi culturile de primăvară, întrucât stratul superficial al solului pe adâncimea de semănat se va usca definitiv şi nu vor fi condiţii pentru germinarea seminţelor şi răsărirea culturilor, cu efecte negative asupra recoltelor din acest an”, precizează directorul DAJ Vaslui.

Două zone de irigaţii în judeţul Vaslui

Producătorii care utilizează terenuri în amenajările de irigaţii vor primi apă pe măsura solicitărilor Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. În acest sens, la nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, pentru campania de irigaţii 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea necesarului optim al apei de irigaţii pentru o suprafaţă totală de 14.465 ha, din care 13.875 ha în amenajarea de irigaţii Albiţa-Fălciu şi 595 ha în amenajarea de irigaţii Mînjeşti.

Potrivit reprezentanţilor DAJ Vaslui, mai grav este faptul că societăţile de asigurare, cu foarte mici excepţii, nu asigură fenomenul de secetă excesivă şi persistentă în timp, întrucât este un fenomen care se manifestă de regulă pe suprafeţe foarte mari şi nu îşi asumă riscul de a acorda despăgubiri.

În judeţul Vaslui, în toamnă au fost înfiinţate 88.247 ha culturi, din care: 66.276 ha cu grâu, 15.346 ha cu rapiţă, 5.788 ha orz, 477 ha orzoaică, 287 ha triticale şi 73 ha secară.
Cât priveşte culturile de primăvară, acestea ocupă un procent de 58% din suprafaţa arabilă a judeţului, respectiv 170.075 ha, din care: 102.953 ha porumb, 47.133 ha floarea-soarelui, 2.084 ha orzoaică, 1.697 ha ovăz, 973 ha soia, 609 ha in pentru ulei, 449 ha sfeclă de zahăr, 925 ha mazăre şi 13.252 ha alte culturi.

Efectele secetei în curs de evaluare

Având în vedere apariţia Ordinului comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, deţinătorii de terenuri agricole ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază  teritorială se aflăterenul. Aceste înştiinţări scrise cuprind datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol, suprafaţa totală declarată, suprafaţa calamitată estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafaţa calamitată se află în zonă irigabilă.

În baza acestor înştiinţări, comitetul local pentru situaţii de urgenţă întocmeşte un raport operativ cu pagubele la culturile agricole cauzate de secetei, pe care îl transmite către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Vaslui, care întocmeşte un centralizator pe care îl înaintează comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, a emis pe 24 aprilie un ordin privind constituirea Comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenului meteorologic de secetă pedologică.

Comisiile sunt formate din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi un reprezentant al DAJ.

Începând de astăzi, 29 aprilie,acestea se vor deplasa în teren în vederea constatării şi evaluării pagubelor la culturile agricole şi întocmirii proceselor-verbale. Până în prezent, la nivelul DAJ Vaslui au fost centralizate rapoarte operative  de la 28 de UAT-uri dintre cele 86 care sunt în judeţ.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite