Reacţia episcopului Huşilor, îndemnat de superiori să se retragă după scandalul sexual: „Orice material compromiţător este un trucaj“

Reacţia episcopului Huşilor, îndemnat de superiori să se retragă după scandalul sexual: „Orice material compromiţător este un trucaj“

Episcopul Huşilor în timpul unui ceremonial religios

Audiat de membrii Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, episcopul Huşilor a refuzat să se retragă din funcţie, după ce a fost îndemnat de superiori la un astfel de gest, urmare a scandalului homosexual care a zguduit Biserica Ortodoxă Română. Înaltul prelat susţine că orice material compromiţător care ar apărea la adresa sa „este un trucaj“.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce vineri, 14 iulie, Patriarhia Română a confirmat că episcopul Huşilor este persoana care apare în filmarea publicată de presa tabloidă, în care apar doi bărbaţi întreţinând relaţii intime, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a întrunit la Iaşi, la întâlnire fiind prezent şi episcopul Huşilor. În faţa superiorilor, acesta a negat că el ar fi cel care apare în filmarea compromiţătoare, afirmând că orice filmare compromiţătoare la adresa nu ar fi reală.

”Sinodul mitropolitan a luat act cu tristeţe de existenţa în spaţiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natură morală, atribuite Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. Membrii Sinodului mitropolitan au luat act de declaraţia Preasfinţitului Corneliu, care a afirmat că acuzaţiile care i se aduc nu au un suport real, fiind false. Sinodul mitropolitan a analizat cu atenţie întreaga problematică legată de acest caz, urmând ca, forurile prevăzute de legislaţia bisericească în vigoare să rânduiască cele cuvenite în astfel de situaţii”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
 
Filmarea compromiţătoare publicată de preza tabloidă pe 13 iulie este unul dintre cele opt materiale cu conţinut pornografic în care ar apărea prelatul de la Huşi, ridicate de procurorii DNA de la arhimandritul Catedralei Episcopale Huşi, care l-ar fi şantajat pe episcopul Corneliu pentru a fi susţinut pentru funcţia de episcop vicar.
 
Filmul publicat de presa tabloidă reprezintă, susţin surse judiciare, cea mai veche înregistrare (datând de aproximativ zece ani), celelalte mateiale compromiţătoare fiind de dată recentă. 

Vineri, Patriarhia Română a solicitat în scris ziarului care a publicat înregistrarea varianta neblurată a filmului. După vizionarea acestuia, reprezentanţii Patriarhiei au precizat, fără echivoc, că imaginile îl reprezintă pe preasfinţitul Corneliu, sfătuindu-l totodată să se retragă din funcţie, având în vedere prejudiciile grave de imagine pe care le aduce Bisericii Ortodoxe Române. 
 
”În urma solicitării pe care Biroul de Presă al Patriarhiei a făcut-o pentru obţinerea înregistrarii video apărute în spaţiul public mediatic şi incriminatoare la adresa persoanei PS Corneliu, am primit şi vizionat acest material. În urma vizionării celor aproximativ 18 minute de inregistrare video, am constatat că una dintre cele două persoane care apar în înregistrare este PS Corneliu, episcopul Husilor. Rămâne de stabilit în mod definitiv aceasta identificare prin confirmarea autenticitatii înregistrarii de către persoane autorizate.Trebuie să mentionam ca Preasfinţia Sa îşi susţine în continuare nevinovăţia, afirmând că orice material video compromitator la adresa sa este unul trucat şi pentru a-şi proba afirmaţia s-a adresat deja organelor competente ce pot face o expertiza tehnică a materialelor respective”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit hotărârii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a reiterat recent un apel stăruitor adresat tuturor clericilor şi credincioşilor, de înnoire a vieţii duhovniceşti, dar şi de cercetare fără ezitare a potenţialelor cazuri de indisciplină şi imoralitate din eparhii, cazuri care trebuie analizate initial de catre mitropoliţi (conform art. 114, litera i, din Statutul de organizare şi functionare al BOR), ”o situaţie ca cea creată în episcopia Huşilor şi devenită de larg interes public prin mediatizarea sa intensă, trebuie elucidată cu discernamant şi fermitate”, afirmă reprezentanţii Patriarhiei Române.
 
„Patriarhia Română îşi menţine aceeaşi poziţie fermă în legatură cu necesitatea aflării adevarului cu privire la situaţia în care este implicat PS Corneliu, episcopul Huşilor. Aceasta inclusiv pentru faptul că statutul moral al unui cleric, cu atât mai mult al unui episcop responsabil cu administrarea unei întregi eparhii şi cultivarea vieţii spirituale a comunităţii pe care o păstoreşte duhovniceşte, este o condiţie esenţială a menţinerii credibilităţii acestuia, dar şi a Bisericii pe care o reprezintă” , Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română

Reprezentanţii Patriarhiei au precizat că ”aşteaptă din partea autorităţilor judiciare competente confirmarea indubitabilă a veridicităţii înregistrarii video menţionate, iar ulterior, din partea mitropolitului Moldovei si Bucovinei, împlinirea prevederilor statutare cu privire la cazurile de acest tip. În urma analizei riguroase a cazului actual, mitropolitul Moldovei si Bucuvinei va dispune cercetarea cazului în Sinodul Permanent şi va aduce la cunoştinţa Sfântului Sinod rezultatele cercetării. Conform art. 157 din Statutul BOR, Sfântul Sinod este unica instanţă de judecată canonica a membrilor săi pentru orice fel de abateri de la învatatura şi disciplina Bisericii”.
 
Reamintim că scandalul care îl are în centrul atenţiei pe episcopul Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie, după ce acesta a depus o plângere la DNA, afirmând că este şantajat de trei preoţi cu materiale compromiţătoare, pentru funcţii şi bani.
 
În preoţilor din judeţul Vaslui s-a vehiculat de mai mulţi ani de existenţa unor materiale compromiţătoare în care ar apărea episcopul Corneliu, parte din aceste filmări circulând printre clerici. Surse neoficiale au precizat pentru ”Adevărul” că şantajul demasacat în luna iunie nu ar fi fost unul singular şi că în ultimii ani, mai mulţi preoţi ar fi obţinut diverse beneficii de la Episcopia Huşilor, după ce au lăsat de înţeles consilierilor episcopului că deţin filmările compromiţătoare.

citeste totul despre: