Muzeul Municipal din Huşi, muzeul de promovare turistică uitat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Municipal din Huşi a fost construit în 1956 FOTO:adevarul
Muzeul Municipal din Huşi a fost construit în 1956 FOTO:adevarul

Înfiinţat la ideea unor foşti intelectuali de notorietate ai „oraşului dintre vii“, clădirea Muzeului Municipal din Huşi a fost dată uitării de autorităţi.

Situat pe strada „General Teleman“, fosta casă „Adam Mitache“ , clădirea care adăposteşte instituţia culturală, a suferit, de-a lungul timpului, numeroase  degradări, din cauza intemperiilor vremi, şi nu numai.

Muzeul a început să se transforme în ruină încă din anul 1990, atunci când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, după care zidurile sale au început să fie infestate de ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „cancerul clădirilor“. Ca şi cum nu era de ajuns, instituţia culturală a fost jefuită în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să ţină capul de afiş al ziarelor despre moartea suspectă directoarei de la acea vreme, Violeta Veturia Bazaciuc.

Acum, pereţii clădirii arată ca după război, sprijiniţi fiind pe un soi de schele contruite din lemn, acoperişul este găurit de intemperiile vremii, iar majoritatea geamurilor, mai ales cele din spate, sunt sparte. Practic, muzeul a fost închis vizitatorilor încă din anul 1993, atunci când a început, cu adevărat, degradarea sa.

Vizitat de Ion Iliescu

De-a lungul timpului, mai toţi primarii care s-au perindat pe al conducerea oraşului s-au tot lăudat că au alocat bani pentru refacerea acestui muzeu, însă cei care trec prin centrul târgului pot vedea cu ochiul liber care este starea lui.

Acum, mai nou, muzeul este trecut într-un proiect de promovare a turismului în zonă, cap de afiş, şi, deşi este reparat în continuuu, parcă mai tare se dărâmă. Conctret, preoiectul se numeşte „Acţiuni de marketing şi publicitate pentru promovarea produselor turistice a zonei Huşi“, a cărui valoare totală este de 947.555 de lei şi este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În cartea de onoare a Muzeului au semnat oameni importanţi din cultura şi politica românească, între care se regăseşte şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, pe vremea când acesta era ministrul turismului în era comunistă, mai exact în anul 1968. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite