Gestionarul Jandarmeriei Vaslui a fost condamnat după ce a sustras diurnele colegilor care au asigurat paza la Referendumul din 2018
0Un angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui, care a ocupat post de gestionar în cadrul instituţiei, a fost condamnat pentru delapidare, fals şi uz de fals.
Plt. adj. şef Vasile T. a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la pedeapsa de un an, trei luni şi 20 de zile de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani. În plus, magistraţii i-au aplicat jandarmului vasluian pedeapsa complementară ce constă interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice , de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – gestionar - pe o perioadă de 3 ani.
Pe durata termenului de încercare, jandarmul este obligat să respecte o serie de măsuri de supraveghere, să urmeze un program de pregătire şcolară ori de calificare profesională la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Vaslui şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Muntenii de Jos sau la DGASPC Vaslui.
Sentinţa pronunţată de Tribunalul Militar Iaşi pe 16 septembrie nu este definitivă ea fiind deja contestată de Parchetul Militar, nemulţumit de condamnarea aplicată.
Gestionarul Jandarmeriei Vaslui a fost trimis în judecată fiind acuzat că sustras sumele de protocol destinate jandarmilor care asigurau paza pentru secţiile de votare la referendumul din 2018.
„Inculpatul a ridicat suma de 4.500 lei, reprezentând indemnizaţia pentru cheltuieli de protocol a mai multor militari jandarmi (109), care au participat la serviciul de pază pentru desfăşurarea referendumului naţional – HG 744/18.09.2018, trebuind să distribuie aceşti bani pe baza de semnătură într-un tabel. Inculpatul nu a distribuit toţi aceşti bani, pentru jandarmii din cadrul Detaşamentului 3 Bârlad şi secţia jandarmi Huşi a semnat în tabel în locul acestora, iar banii şi i-a însuşit. Tabelul a fost depus la Prefectura Vaslui pentru a fi avut în vedere la închiderea exerciţiului bugetar. Ulterior la diferite intervale de timp inculpatul a mai restituit militarilor jandarmi o parte din bani. La începutul lunii martie 2019, IJJ Vaslui a demarat un control, pe baza unor rapoarte olografe din care rezulta ca un număr de jandarmi nu şi-au primit banii pentru acea misiune. La data de 08.03.2019 inculpatul s-a deplasat la Bârlad şi Huşi predând comandanţilor sumelor de bani aferente misiunilor, sume de bani distribuite jandarmilor pe baza de tabele nominale şi procese verbale”, se menţionează în rechizitoriul Parchetului Militar Iaşi.
În faţa magistraţilor, jandarmul inculpat şi-a recunoscut faptele, declarând că doreşte să se judece pe procedura simplificată, recunoscând faptele aşa cum au fost reţinute în actul de sesizare.
Potrivit probelor administrate în dosar, tabelul cu semnăturile a fost predat Prefecturii Vaslui pentru a fi luat în evidenţă la începutul lunii noiembrie 2018. Jandarmul a păstrat o copie necompletată a tabelului de distribuire a banilor. Potrivit anchetatorilor, iniţial intenţia inculpatului a fost de a restitui toţi banii colegilor săi, aşa cum rezultă din faptul de a-şi păstra o copie necompletată a tabelului. Ulterior această intenţie a fost neglijată, gestionarul Jandarmeriei Vaslui restituind ultimii bani abia la momentul la care s-a anunţat controlul din partea Direcţiei de control şi verificări interne a IGJR – 27 militari jandarmi la Secţia Huşi şi 38 militari jandarmi la Detaşamentul Bârlad.
Pentru că şi-a recunoscut faptele şi a înaintat instanţei militare caracterizări inclusiv de la locul de muncă, din care reieşeau buna sa conduită, anterior implicării în acest scandal, Tribunalul Militar a apreciat că o pedeapsă cu suspendare este suficientă pentru reabilitarea jandarmului inculpat.
”Instanţa urmează să aplice inculpatului o pedeapsă cu închisoarea pentru fiecare faptă în parte, având în vedere pentru infracţiunea de delapidare, atât prevederile art. 396 Cod procedură penală privind reducerea pedepsei în cazul procedurii simplificate, prevăzute de art. 375 Cod procedură penală, cât şi circumstanţa legală a achitării prejudiciului înainte de sesizarea instanţei de judecată (art. 75 lit. d şi art. 76 C.pen.), ceea ce conduce la o diminuare a limitelor de pedeapsă (între 8 luni şi 2 ani şi 8 luni închisoare), iar în cazul infracţiunilor de fals şi uz de fals reducerea doar cu o treime a limitelor de pedeapsă, ca urmare a aplicării prevederilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală raportat la art. 375 Cod procedură penală.
În temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b C.pen. instanţa va aplica inculpatului o singură pedeapsă rezultantă formată din pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Având în vedere circumstanţele personale ale inculpatului, caracterizările de la serviciu, activitatea desfăşurată în cadrul instituţiei pe o lungă perioadă de timp, instanţa va dispune executarea pedepsei în regim de libertate prin aplicarea instituţiei supravegherii executării pedepsei prevăzute de art. 91 C.pen. cu impunerea unui termen de supraveghere de 3 ani”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar Iaşi.