Cum preparăm o socată aromată şi răcoroasă pentru zilele toride de vară. Reţeta maestrului Nicolae Curelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru zilele toride de vară, sucul de soc, dulce acrişor, pregătit în bucătăria de acasă poate fi remediul ideal pentru răcorire. Socata poate fi preparată atât din flori proaspete de soc, cât şi din flori uscate.

Astăzi, vă prezentăm o reţetă specială de socată, din flori de soc uscate, la care adăugăm lămâie, portocale şi stafide, pentru a obţine un gust aromat, nu doar răcoritate. Reţeta este propusă de maestrul gastronom Nicolae Curelea, un promotor al bucătăriei tradiţionale din zona Moldovei.

Ingrediente:

1 kg zahăr;
flori de soc uscate – 2 mâini;
2 lămâi spălate bine, tăiate felii cu coajă cu tot;
1 portocală spălată bine, tăiată felii cu coajă cu tot;
1 pumn de stafide negre;
3 – 4 felii de pâine neagră;
1 mână orez;
colorant galben alimentar – câteva picături;
12 l apă clocotită;
50 g drojdie proaspătă.

Mod de reparare:

Într-o oală de 15 litri se pun laolaltă zahărul, florile de soc, lămâile şi portocala tăiate felii, stafidele, orezul şi colorantul alimentar galben. Peste toate turnăm apa clocotită şi amestecăm energic cu un linguroi respectabil. Acoperim cu un capac şi când s-a răcorit puţin, punem feliile de pâine rupte bucăţele. Amestecăm din nou şi acoperim. Când este aproape călduţă, adăugăm drojdia frecată într-o cană cu câteva linguriţe de zahăr şi umflată mai bine de jumătate din cană. Clătim cana şi turnăm în socată. Amestecăm bine, acoperim şi punem oala la loc călduţ pentru a începe fermentaţia. După câteva ore strecurăm socata şi o tragem la bidoane de plastic. Nu o lăsăm să fermenteze mai mult ca să nu se transforme în vin. Strângem dopul bine şi punem bidoanele la loc rece, unde continuă fermentaţia, dar mai lent. Se poate consuma imediat.

Bidoanele cu socată se urmăresc cu atenţie, ca să nu pocnească din cauză presiunii produsă de fermentaţie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite