Cel mai ruşinos caz de corupţie în justiţia vasluiană. Procurorul care s-a vândut pentru bani, vacanţe şi miei la Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Şelaru, fost procuror criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă îşi aşteaptă sentinţa, judecătorii Curţii de Apel Iaşi amânând pentru a treia oară luarea unei decizii în acest caz.

Procesul în cazul procurorului Vasile Şelaru s-a încheiat încă de pe 19 ianuarie, dată de la care pronunţarea sentinţei a fost amânată succesiv. Joi, 16 februarie, instanţa ieşeană ar fi trebuit să pronunţe hotărârea în cazul considerat cel mai ruşinos pentru Justiţia vasluiană, însă, invocând lipsa de timp pentru deliberare, judecătorii ieşeni au amânat din nou sentinţa pentru 23 februarie.

Procurorul Vasile Şelaru a fost arestat în iulie 2014, fiind acuzat de DNA că ăşi vindea influenţa oricui era dispus să ofere bani, de la hoţi de locuinţe, la oameni de afaceri potenţi financiar. 

Magistratul, ajuns în arest în prag de pensionare, a ieşit de după gratii, în februarie 2015, reuşind să înduplece magistraţii Curţii Supreme după ce a încasat o bătaie zdravănă în arest, de la un coleg de celulă. A fost trimis în judecată alături de cei care au încercat să-i cumpere influenţa.

Ancheta în acest caz a fost declanşată „din oficiu”, însă surse judiciare au afirmat că Vasile Şelaru se afla de mai multă vreme în vizorul serviciilor de informaţii, tocmai din cauza afacerilor în care intrase în ultimii ani. Deşi îşi desfăşura activitatea în cadrul Parchetului, Şelaru se ocupa, prin intermediari, şi de tranzacţii cu maşini aduse din străinătate şi vândute la suprapreţ în oraş, deţinea un magazin în apropierea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, dar şi suprafeţe de teren date în arendă. Produsele obţinute în urma arendării terenurile le vindea prin intermediul poliţiştilor de la posturile de poliţie din mediul rural sau chiar la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Bani cu împrumut de la un hoţ notoriu

Procurorul Vasile Şelaru a fost acuzat de procurorii anticorupţie de săvârşirea mai multor fapte de trafic de influenţă. Potrivit DNA, procurorul vasluian a solicitat de la familia unui infractor cu state vechi dintr-un sat din zona Huşului 13.000 lei, cu titlu de împrumut, şi un miel pentru masa de Paşte. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru a restituit  5000 de lei, diferenţa de 8000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile a cererii de recurs”.

Hoţul acuzat de săvârţirea a nouă furturi, cu un prejudiciu de 60.000 lei, fusese condamnat de Judecătoria Huşi la patru ani şi jumătate de închisoare. A atacat sentinţa cu recurs, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Iaşi în momentul tratativelor purtate cu procurorul Şelaru.

Cel de-al doilea act material reţinut în sarcina procurorului Vasile Şelaru vizează o presupusă influenţă pe care acesta s-a lăudat că ar avea-o asupra unui ofiţer de din cadrul IPJ Vaslui, în vederea facilitării obţinerii unui aviz pentru un şofer al unei firme de pază controlată de nora naşei de botez a procurorului Şelaru – Elena Sandu. Procurorii DNA spun că Şelaru a primit de la aceasta 700 de lei, bani pe care i-a folosit pentru a participa la un simpozion al procurorilor criminalişti, desfăşurat la Cheilea Grădiştei, în judeţul Braşov. Şelaru a fost interceptat în timp ce solicita banii, spunând că este ”necăjit” şi că Parchetul îi deconta banii cu întârziere.

Vacanţă contra influenţă

Cea de-a treia acuzaţie de trafic de influenţă reţinută în sarcina lui Şelaru vizează o intervenţie  pentru fiul unui om de afaceri din Bârlad, implicat în mai multe scandaluri. Aflând că fiul său urmează să fie reţinut, afaceristul Octavian Solomon l-a contactat prin intermediiul unui alt om de afaceri, pe procurorul Şelaru, promiţându-i un sejur pe litoral, dacă va interveni pe lângă procurorul care îi cerceta pe fiul, să-l scăpe de arest.

Chiar în ziua în care tânărul era reţinut pentru 24 de ore de procurorii bârlădeni, Vasile Şelaru s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, "pentru a-i creea lui Solomon convingerea că are o influenţă reală asupra procurorului de caz". Fiul afaceristului nu a mai fost arestat însă DNA a apreciat ca această măsură nu ar fi fost luată urmare a intervenţiei lui Şelaru.

Procurorul Şelaru a mai fost acuzat că a încercat să-şi folosească influenţa pe lângă primarul unei comune pentru ca acesta să dispună deblocarea unei sume de 30.000 lei, pentru lucrări efectuate pe raza acestei unităţi administrativ-teritoriale, de o societate controlată de omul de Puiu Cezar-Cătălin. Această firmă, subcontractase lucrările de la o altă societate, controlată de afaceristul huşean Bordea Iulian-Dănuţ.

Potrivit procurorilor DNA, în timpul anchetei, magistratul vasluian, suspectând că este filmat de unul dintre martorii la dosar, “a oferit din bani proprii suma de 1.000 lei pentru a-i cumpăra astfel tăcerea şi a-i adormi vigilenţa privitoare promisiunile de traficare a influenţei sale”.

Vasile Şelaru are o vechime în magistratură de peste 18 ani, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui din anul 2000. În anul 2007, s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei Urmariri Penale. În decembrie 2011, Vasile Şelaru a revenit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. A candidat pentru postul de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, precum si pentru cel de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, însă a pierdut în faţa celorlalţi contracandidaţi.

Mai puteţi citi şi

Cum a ajuns un procuror vasluian să primească bani de la un spărgător de locuinţe pentru a-l scăpa de puşcărie

Procurorul criminalist Vasile Şelaru, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă

Procurorul Vasile Şelaru a rămas fără armele de colecţie

Neîncrederea unui procuror vasluian: îi percheziţiona pe cei care îi dădeau mită

Criză fără precedent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui: un singur procuror criminalist, în judeţul omorurilor

Stenogramele procurorului-şpăgar. Magistratul a cerut mită pentru a merge la un simpozion pe care Parchetul nu-l putea plăti: "Nu mă uitaţi, sunt necăjit"

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite