Ziua Marinei – moment aniversar şi pentru marinarii Poliţiei de Frontieră Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o tradiţie centenară, Ziua Marinei Române sărbătorită în fiecare an la 15 august, este o manifestare de cuget nu numai pentru marinari, dar şi pentru întregul popor român a cărui vocaţie de navigatori dăinuie de peste două milenii.

Este ziua în care Marina Română prăznuieşte cu simţăminte profunde pe maica Domnului – Sfânta Fecioară Maria – considerată de vremuri ca patroana sa. Această datină creştină şi românească, care a dobândit noi valenţe contemporane îşi are originea în istoria milenară a poporului nostru, pentru care râurile de graniţă, Dunărea şi Marea Neagră reprezintă tot atâtea elemente de referinţă ale unui spaţiu de existenţă şi identitate naţională.

Indiferent că sunt „marinarii de apă dulce” sau „lupi de mare”, marinarii sunt acei oameni care  şi-au legat existenţa de ape, acei oameni care cu romantism şi pasiune şi-au ales o profesie plină de riscuri, privaţiuni şi sacrificii, animaţi însă de curaj şi dăruire. Şi pentru că meseria de marinar implică poate mai mult ca oriunde munca în echipă, această sărbătoare constituie un prilej de pomenire a celor care au trecut în nefiinţă, mulţi dintre ei făcându-şi până în ultima clipă datoria la posturile lor. 

„Faptul că frontiera mehedinţeană este o frontieră de apă a determinat apariţia în structura Poliţiei de Frontieră Mehedinţi  a unei  importante componente navale formată din 90 poliţişti de frontieră marinari care beneficiind de suportul tehnic a 27 de nave şi ambarcaţii asigură supravegherea a 193,8  de kilometri fluviali de frontieră”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

Dotarea cu  nave şi ambarcaţii performante de ultimă generaţie  a uşurat misiunile de supraveghere  a frontierei  pe fluviul Dunărea  şi a făcut posibilă contracararea de  către poliţiştii de frontieră marinari fenomenului de migraţie ilegală, de  contrabandă, dar şi a braconajului piscicol. Cu ajutorul navelor şi ambarcaţiilor din dotare poliţiştii de frontieră marinari au acordat o atenţie deosebită căutării şi salvarii vieţilor omeneşti pe fluviul Dunărea, numai în această vară fiind salvate ambarcaţiile şi vieţile a 10 persoane aflate în pericol de a se îneca.

Astăzi, la nava bază a Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a avut loc ceremonia de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz, după care poliţiştii de frontieră marinari au depus coroane de flori în cinstea eroilor marinari.
    
Continuatoare a tradiţiilor multor generaţii de străjuitori ai hotarelor ţării, echipajele navelor şi ambarcaţiunilor Poliţiei de Frontieră  Mehedinti îşi îndeplinesc misiunile specifice ce le revin pentru  securizarea frontierei de stat în zona de competenţă prin impunerea autorităţii statului român în apele de frontieră, combaterea migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere. Acţionând de multe ori în condiţii vitrege,  marinarii au dat dovada profesionalismului lor şi a dragostei pentru meseria aleasă. Acest lucru este evident mai ales la înapoierea din misiune când lăsând la o parte oboseala acumulată, pot raporta că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar nava este în bună stare.

Citeşte şi:

FOTO Au început manifestările de Ziua Marinei: în jurul prânzului, zeul Neptun va putea fi văzut în portul Tulcea

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite