Atelier de creaţie pentru copiii cu autism în Cetatea Medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii prezenti in cadrul atelierului FOTO Alexandra Georgescu
Copiii prezenti in cadrul atelierului FOTO Alexandra Georgescu

Palatul Culturii Teodor Costescu, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) marcată anual pe 2 aprilie, a organizat în Cetatea Medievală un  atelier de creaţie pentru copiii cu autism, un eveniment ce îşi propune creşterea vizibilităţii problematicii autismului, în scopul de a facilita integrarea socială a persoanelor care suferă de această tulburare şi a familiilor acestora.

Evenimentul a avut loc luni, 3 aprilie, începând cu ora 10,00 la Cetatea Medievală din Drobeta Turnu Severin şi au participat elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Constantin Pufan.

„Avem şi noi şapte elevi cu tulburări în spectrul autism cu care am venit aici, la Palatul Culturii, să realizăm o acţiune frumoasă, de conştientizare a acestui diagnostic, să înţelegem cu toţii că sunt nişte copii speciali. Noi îi integrăm în diferite activităţi şi rolul acestei întâlniri este să pictăm, să colorăm şi să facem păpuşa pe lingură de lemn”, a precizat profesoara Dana Mihaela Buzatu, purtătorul de cuvânt al centrului.

În mijlocul copiilor a fost prezent şi viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan. „Este extrem de important ca autorităţile locale şi până la urmă toţi factorii cu decizie implicaţi în diverse comunităţi să ofere sprijinul pentru a se conştientiza la nivelul societăţii ceea ce înseamnă autismul. La nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin, la Cetatea Medievală, s-a realizat un atelier de creaţie, unde copiii cu această afecţiune pot să vină şi participe activ la diverse activităţi”, a declarat viceprimarul Daniel Cîrjan.

Copilul cu autism are nevoie de ajutor pentru a se descoperi pe sine şi lumea din jurul lui. Ceea ce un copil tipic învaţă natural, un copil cu autism trebuie să înveţe adeseori cu efortul unor ani lungi de terapie.

„Problema autismului este importantă pentru noi toţi în calitatea noastră de oameni. Vreau să vă spun că anul trecut a apărut o carte a unui psiholog român Liviu Predescu, iar titlul acestei cărţi este <<Autismul nu este marginea prăpastiei>>. Cartea aceasta este o pledoarie pentru a încerca să înţelegem fenomenul autismului în parametrii lui reali, dincolo de ceea ce acum funcţionează ca subiect delicat. Problema autismului este delicată, iar Liviu Predescu în cartea aceasta vorbeşte în cartea aceasta despre relaţia extrem de specială care se crează între pedagog/părinte şi copil, o relaţie care este grevată de această problemă specială a copilului şi care impune o atitudine cu totul aparte”, a spus Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii Teodor Costescu.

Acesta a mai precizat că atelierul a fost deschis pentru a marca şi la Drobeta Turnu Severin Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului:

„Noi am considerat de datoria noastră să marcăm această zi în cadrul instituţiei noastre pentru că este o zi specială şi o zi în care semnificaţia apropierii noastre de această problematică oarecum retrasă din spectrul social are valoarea unui demers de recuperare. Copiii cu probleme de acest tip sunt copii cu totul normali, doar că aceste probleme îi situează cumva într-un con de nedreptate. Datoria noastră este să ne raportăm într-un mod realist şi corect la această problemă şi să încercăm nu să-i izolăm, ci să-i aducem în mijlocul nostru, să încercăm un dialog constructiv şi benefic, plin de încredere şi mai ales plin de speranţă”.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică ce îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare. Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar incidenţa autismului este în creştere. În prezent, 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite