Şcoala de maseuri, poartă spre străinătate
0
În urmă cu un an, un kinetoterapeut punea bazele unei şcoli de maseuri la Turnu Severin. Acum, elevii săi lucrează în diverse spitale, în staţiuni din România, dar mai ales în străinătate, în Irlanda, Spania, Italia, Germania, Franţa, Grecia, în staţiuni cunoscute sau pe vapoare de croazieră.
În Mehedinţi, judeţul cel mai sărac şi cu cea mai mare rată a şomajului din România, Dan Alexoae a reuşit „să întredeschidă o uşă a speranţei” şi prin cursurile organizate de el să ofere tinerilor şansa de a obţine un loc de muncă bine plătit în străinătate. O parte din cursanţii săi au rămas în ţară şi lucrează în secţii de recuperare a spitalelor ori în diverse staţiuni, dar cei mai mulţi au ales să plece în străinătate. „Am ajutat mai bine de 100 de perechi de mâini să dăruiască tandreţe, mângâieri tămăduitoare. Cunoştinţele teoretice acumulate la curs îmbinate cu abilităţile proprii câştigate pe măsura practicii şi împletite cu stilul şi farmecul personal al fiecăruia pot în final să devină o partitură unică, Masajul este artă, este arta anti-singurătăţii”, spune kinetoterapeutul Dan Alexoae.
Acum, nu se poate imagina un centru de sănătate sau de recuperare din vreo staţiune balneo-climaterică fără terapeuţi maseuri. Andrei Rareş Tancău are 24 de ani şi este absolvent a două facultăţi, una de kinoterapie şi una de educaţie fizică şi sport, plus trei cursuri de perfecţionare. Şansa de a obţine un loc de muncă i-a surâs abia după ce a stăpânit arta masajului. Acum, lucrează ca maseur la hotelul „Afrodita” din Băile Herculane şi în nouă luni de activitate se poate lăuda cu peste 1000 de pacienţi. „Mi-am luat inima în dinţi, am prins curaj şi am zis să îmi încerc norocul la Herculane, dar e o întreagă istorie. O lună de zile m-am zbătut la diferite societăţi hoteliere pentru a obţine un job. Unele hoteluri având personal cu experienţă nu aveau nevoie de mine, mai ales când auzeam că am studii superioare, aşadar am ajuns în final la hotel Afrodita, un hotel condus de o echipă tânără. Acum, după 9 luni de zile am peste 1000 de pacienţi şi toată lumea pleacă încântată, este un lucru formidabil. Sufletul nostru contează foarte mult, să ne dăruim în totalitate pacienţilor”, spune Andrei Tancău.
În orele de practică învăţăceii sunt iniţiaţi în tainele masajului: de relaxare, reflexogen, anti-celulitic, terapeutic şi facial.
„Este un curs basic, cursanţii învaţă tehnicile de bază ale masajului general aşa numitul masaj suedez, masaj de relaxare, dar sigur că a fost un bun prilej de a-i iniţia şi în alte tehnici, masajul reflexogen care este foarte căutat, masajul anticelulitic, de asemenea căutat în centrele de frumuseţe”, spune Dan Alexoae.
De-a lungul timpului, pragul şcolii de masaj a fost trecut de severineni de toate vârstele. Odi Albert Leonardo, în vârstă de 21 de ani, este elev la Şcoala Postliceală „Gheorghe Ţiţeica din Drobeta Turnu Severin, dar a absolvit şi şcoala de maseuri a lui Dan Alexoae: „Este o şansă petru mine în plus, aş dori să continui pe acest drum, să plec în străinătate, aş dori să muncesc în domeniul acesta”.
Aurelia Ochea, de 43 de ani, trăieşte de 13 ani în Spania şi a venit special la Drobeta Turnu Severin pentru a urma cursul de maseuri fiindcă spaniolii apreciază foarte mult această meserie şi este convinsă că va câştiga bani frumoşi.
„Mi-a plăcut dintotdeauna masajul, doar că nu au a fost timp să fac acest curs. Am văzut emisiuni la televizor, mi-a plăcut şi am zis de ce nu? Este o profesie foarte căutată în Spania şi pentru întreţinere, relaxare”, spune Aurelia. Certificatele de absolvent fiind recunoscute în toată Uniunea Europeană, maseurii au mai multe oportunităţi să îşi practice meseria în afara ţării. Ana Croitoru lucrează deja de un an de zile în Austria ca maseur la un centru de îngrijiri bătrâni şi câştigă 1350 de euro pe lună. Acum, şi-a adus fiica la cursul de maseuri fiindcă vrea să o ia la muncă în Austria. „Cel mai bine ar fi să avem de lucru în ţară, să nu ne ducem la străini. Politicienii din ziua de astăzi ar trebui să creeze locuri de muncă aici în ţară, noi românii suntem preţuiţi în alte ţări în loc să fim preţuiţi la noi în ţară”, spune Ana Croitoru.
Cursanţii kinetoterapeutului Dan Alexoae învaţă că în mâinile terapeutului maseur „există o putere ascunsă, magică, stanie ce poate dizolva blocaje emoţionale vechi şi iniţia procele interioare de regenerare, de vindecare lăuntrică”.
Citeşte şi:
Zeci de şomeri au devenit maseuri. Au luat lecţii de la un specialist ucrainean
Calificare gratuită pentru şomerii tulceni: Cursuri de administratori şi de maseuri






