40 de ani de la trecerea în veşnicie a „Sfântului desculţ” din Crainici, călugărul prigonit de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de pomenire de la mormantul monahului din Crainici FOTO Alexandra Georgescu
Slujba de pomenire de la mormantul monahului din Crainici FOTO Alexandra Georgescu

Curtea cimitirului din localitatea mehedinţeană Crainici s-a umplut luni dimineaţă de zeci de creştini, care au ţinut să participe la slujba de pomenire a ieroschimonahului Nil Dorobanţu, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc 40 de ani.

Luni, 27 martie a.c.  în satul mehedinţean Crainici, a avut loc la Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, urmată de o slujbă de pomenire a ieroschimonahului Nil Dorobanţu, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc 40 de ani. Pomenirea s-a făcut în contextul anului comemorativ dedicat şi apărătorilor Ortodoxiei împotriva regimului comunist. La fel ca Arsenie Boca, părintele Nil Dorobanţu este unul dintre calugării pe care Securitatea i-a prigonit înainte de '89. Sub acuzaţia de „misticism“, monahul a fost arestat şi supus unor torturi inimaginabile doar ca să renunţe la credinţa şi misiunea sa.

Crăinicenii, mulţi dintre ei stabiliţi în toate colţurile ţării, au străbătut sute d ekiloentru pentru a ajunge la acest eveniment. L-au cunoscut pe monahul Nil Dorobanţu, originar din Crainici, şi au ţinut să participe neapărat la slujba de pomenire. Au fost alături de familie, membrii asociaţiei Nicolae (Nil) Dorobanţu, preotul Adam Dumitru Ionel, preotul paroh Raţă Daniel, enoriaşii parohiei.

Slujba de pomenire pentru monahul Nil Dorobantu in cimitirul din Crainici-Mehedinti

„L-am cunoscut foarte bine, eu eram elevă, iar dumnealui era student. Era un om foarte corect, ponderat, îi plăcea să citească atârnându-şi prin pomi ceva făcut din aţă de cânepă. Locuia la trei case de casa noastră, eu păzeam vacile şi odată l-am întrebat ce face, ce citeşte. Şi el m-a întrenat ce vreau să mă fac. I-am spus că vreau să mă fac doctoriţă. Era omul care studia, care ştia să respecte lumea, care nu se antrena în lucruri rele şi care respecta ceea ce nu vedem dar e”, a spus Veronica Negreanu, medic pensionar, care a venit luni la Crainici tocmai din Constanţa.

„Am venit astăzi la biserică pentru slujba care s-a oficiat astăzi pentru părintele Nil Dorobanţu. Era un om slăbuţ, purta plete, avea mustaţă, barbă. Îmi amintesc că stătea ascuns, fugea de Securitate”, a spus Paulina Vânjean, o localnică din Crainici.

„Era un băiat bun, serviabil, deştept, cunoştea limbi străine, dar era fugărit de Securitate”, spune şi Nicolae Jianu, un alt localnic din Crainici, care a participat la slujbă.

„Ne rugăm pentru sufletul lui, îi facem pomenirea astăzi pentru sufletul părintelui. Ne facem rugăciunile în continuare pentru vii, pentru morţi, ne facem datoria noastră de slujitori ai bisericii”, a spus preotul Vasile Gamţu, protop al Protoieriei din Baia de Aramă.

Monahul Nil Dorobanţu era foarte căutat de credincioşi – lucru ce nu convenea regimului. Este pustnicul care umbla desculţ, descoperit, cu pletele în vânt, îmbrăcat simplu şi încins cu o sfoară, uscăţiv, cu barba puţină. A fost urmărit, bătut şi torturat în mai multe rânduri de Securitate, motiv pentru care apărea şi dispărea mereu, însă oamenii îl căutau să-i asculte predicile aspre, dar frumoase, să se spovedească, să primească sfaturi.

Cine este părintele Nil Dorobanţu?

Ieroschimonahul Nil s-a născut la Crainici (Mehedinţi), la 1 august 1920, dintr-o veche familie de moşneni olteni. A fost licenţiat în Filosofie şi Litere, absolvent în Drept şi doctorand la Teologie. Face primele trei clase în satul natal, apoi clasa a patra în Bucureşti, la şcoala primară a sectorului Ateneul Popular, avându-l coleg pe Regele Mihai, Colegiul “Sfântul Sava” şi Liceul Militar “Alexandru Sturza”. din Craiova. Va absolvi şcoala militară ieşind ofiţer activ cu gradul de sublocotenent, împărtăşind cariera militară, la fel ca unchiul său, generalul Gheorge Dorobanţu. Va renunţa la cariera militară pentru studiu, absolvind Teologia, Filozofia şi Literele şi Dreptul, toate cu „magna cum laudae”. Cunoştea nu mai puţin de 12 limbi străine. Călugărit la Cernica, a trecut prin eparhiile de Galaţi şi Buzău, hirotonit ierodiacon în 1948 şi ieromonah în 3 iulie 1949.  În 1952 era vieţuitor la Râmeţ când a cerut a fi primit la Nicula. În martie 1977, imediat după cutremur, părintele este adus în satul Crainici. Era lovit puternic la piept, dar nu se ştiu exact cauzele loviturilor. Nu lasă pe nimeni în preajma sa decât pe sora sa Paulina Dorobanţu şi în data de 27 marie 1977 trece la cele veşnice, fiind înmormântat în satul său natal, Crainici.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite