Ultimele colţuri de Rai din Dobrogea vor avea soarta plajei din Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plajele Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa şi-ar putea pierde farmecul. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a comandat un studiu care să stabilească în ce măsură plajele sălbatice ar putea deveni turistice.

În ciuda monitorizării, pe aceste sectoare de plajă, vară de vară se desfăşoară un turism haotic. Turiştii vin cu corturile, fac focuri noaptea, parchează cât mai aproape de plajă. Forma sub care se propune administrarea pe viitor a acestor zone este cea de parteneriat cu autorităţile locale.
„Este greu să-i scoţi din peisaj pe şmecherii cu maşini de lux şi lanţuri grele la gât“, este de părere Eduard Lucian Simion, guvernatorul ARBDD. 
 

Acest lucru ar putea trimite România din nou la colţul de ruşine de UE. Plaja Sulina doar ce a scăpat la sfârşitul anului trecut de procedura de infrigement după ce Comisia Europeană a declanşat această procedură împotriva României pentru aplicarea incorectă a directivei europene privind conservarea habitatelor naturale, a speciilor de flora şi de faună, ca urmare a proiectului de amenajare a plajei Sulina realizat de Elena Udrea, pe când era la cârma Ministerului Turismului.
 

După cum s-a întâmplat la Vama Veche, este posibil ca pe plajele sălbatice să apară chioşcuri, şezlonguri de lemn, construcţii de beton. 
 

„Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă.
 

Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o Hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor“, se arată într-un comunicat de presă al ARBDD. 

Plaja Vadu, locul unde marea îţi cerne linişte în suflet 

Plajă Vadu

Plaja de la Vadu nu este la drumul mare. Traseul şerpuieşte mai întâi pe un drum asfaltat, care porneşte la dreapta la ieşirea din comuna Corbu, aflată la 30 de kilometri de Constanţa, apoi din sat continuă pe un drum betonat, iar până la plajă – pe nisip. Din sat până la plajă este cale de mai bine de jumătate de oră doar prin locuri sălbatice. Întinderi de plajă nesfârşită şi pescăruşi. Nu se aud decât valurile, care rup din nisip, şi pescăruşii răzgâiaţi, iar marea îţi cerne lumină în suflet.

Corbu, plaja aproape turistică 

plaja corbu wildstate.ro

Spre deosebire de Vadu, plaja adiacentă satului Corbu este mult mai aproape de standardul de plajă turistică. La fâşia de nisip se ajunge mult mai uşor şi, prin urmare, este plină pe timpul verii.

Cum ajungi la plajă? La intrarea în localitate faci dreapta şi mergi iniţial pe un drum betonat, apoi pe unul de piatră. Ca să ajungi pe plajă, trebuie apoi să cobori dealul. În unele locuri, panta este foarte abruptă. 

Gura Portiţei, paradisul de la intrare în Delta Dunării 

gura portitei

La Gura Portiţei puteţi ajunge pe calea apei, cu o cursă rapidă care se poate lua din miniportul turistic de la Jurilovca.

Drumul merită tot efortul. Aici găseşti o plajă aproape virgină. Doar câteva căsuţe vopsite în albastru străjuiesc plaja şi câteva acoperişuri de stuf sub care să te răcoreşti de arşiţa verii.

Plaja este împărţită în mai multe sectoare: publică şi protejată. Dacă treci de gardul de sârmă, găseşti scoici neatinse de picior de om şi cuiburi de păsări.

La Gura Portiţei există complexul turistic Eden, deschis după anul 1990. A fost primul sat de vacanţă din România clasificat la categoria de trei stele.

Vă mai recomandăm:

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite