Master chef din Delta Dunării: două gospodine din Sfântu Gheorghe au preparat cel mai bun borş de peşte. Reţeta-minune a peparatului tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două gospodine din Sfântu Gheorghe au luat premiul cel mare la Festivalul Borşului de Peşte din Delta Dunării, care s-a desfăşurat la Crişan. Dumitriţa Ivanov şi Alexandra Varenic au preparat cel mai bun borş de peşte din Delta Dunării.

La festivalul de la Crişan, ajuns la cea de-a treia ediţie, care s-a desfăşurat în perioada 4 – 6 septembrie, oamenii deltei au venit cu preparate lipoveneşti delicioase: ardei umpluţi cu peşte plăcintă de peşte şi de gutui. 

Dumitriţa Ivanov spune că dintr-un peşte se pot face patru – cinci feluri de ciorbă, saramură, plachie, sarmale, mici, musaca, chiftele, ardei umpluţi, pizza, marinată, sardele.

La mici, nu poate fi folosit orice fel de peşte, ci doar crapul. Chiftelele se prepara din orice fel de peşte. Filerile se dau la maşina de tocat şi apoi se amestecă într-un bol cu un cartof crud, cu piper negru, cu usturoi şi cu multă verdeaţă, peste care se răstoarnă cepa puţin călită.  Apoi, se prăjesc în ulei.
 

La ardeii umpluţi merg cel mai bine plătica, morunaşul şi avatul. Sărmăluţele din peşte se poat face atât din frunză de viţă, dar sunt la fel de gustoase şi cele cu varză.
 

„Peştele se toacă la maşină pentru că oasele mici rămân pe maşină. Noi tăiem peştele file, scoatem şira spinării şi apoi îl tocăm“, dezvăluie bucătarul vestit din Sfântu Gheorghe.
 

Oamenii deltei şi-au  adaptat reţetele la modă şi astfel au făcut pizza cu peşte. Delicatesa se prepară astfel: pe tavă se întinde o cocă obişnuită de pizza peste care se aruncă pe ea cubuleţe mici de peşte anterior călit pentru a dispărea mirosul de peşte crud, brânză, zarzavat (roşii şi ardei). Cel mai bine merg la pizza şalăul şi somnul, care nu au oase mici.
 

Cum se prepară borşul de peşte tradiţional
 

Campioana la gătit ne-a dezvăluit şi o reţete de ciorbă tradiţională, pe care o ştie de la bunica sa. Ea spune că apa se pune la fiert şi când a dat în fier se adaugă zarzavatul tăiat mărunt: ceapă, morcov, ţelină, varză, cartofi, pătrunjel şi neapărat leuştean.

Când legumele sunt fierte se acreşte borşul de peşte. „Noi obişnuim să punem suc de roşii, lămâie sau oţet, dar şi zer de brânză proaspătă“, spune Dumitriţa Ivanov.
 

La final, în oală se adaugă şi bucăţile de peşte tăiate cuburi. Acest fel de ciorbă de face cu somn şi şalău. Peştele se lasă la fier doar 10 – 15 minute.


Vă mai recomandăm:

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite