FOTO Plaja Sulina, un colţ de natură sălbatică distrus de om. Investiţia de şapte milioane de lei este părăsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată investiţia de şapte milioane de lei FOTO Mariana Iancu
Aşa arată investiţia de şapte milioane de lei FOTO Mariana Iancu

Peisaj dezolant pe plaja Sulina, unul din ultimele colţuri sălbatice din ţară. Cabane părăsite, de pe care vopseaua s-a coşcovit, locuri de joacă pentru copii abandonate, drumuri de acces pe plajă pe care nu a mai călcat nimeni demult. O plăcuţă avertizează trecătorul că accesul persoanelor neautorizate este interzis.

Investiţia, în valoare de 7.144.201,13 lei, realizată cu toate acordurile necesare, a fost oprită de Uniunea Europeană, întrucât la studiul nu a luat în calcul impactul pe care construcţiile îl pot avea asupra unor plante care trăiesc doar în zona deltaică, cum ar fi o specie de garofiţă protejată la nivel european.

De asemenea, pe plaja Sulina se întâlneşte volbura de nisip, o specie care poate fi găsită doar la Sulina, Sfântu Gheorghe şi Vadu. Pe lângă plante, pot fi afectate şi dunele, o formă de relief întâlnită doar în Delta Dunării.
 

Lucrările pe plaja Sulina au început la 7 noiembrie 2009. Aici s-au construit şase căsuţe unde urmau să se comercializeze articole de plajă, două locuri de joacă pentru copii, o scenă din lemn şi două pontoane în lungime de 50 de metri. Proiectul mai prevede şi amenajarea unui punct de prim ajutor şi a unui drum de acces spre plajă.

Iniţial, proiectul prevedea şi construirea unor terenuri de tenis, bazin de înot, discoteci în aer liber, la care însă s-a renunţat întrucât s-a opus Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" (ARBDD).
 

Toate avizele 

Primăria oraşuui Sulina a emis autorizaţia de construire nr. 25%1266 din data de 16.07.2009. Conform contractului de închiriere nr. 1826/06.07.2012, suprafaţa de teren de 3,5 hectare pe care s-a realizat investiţia a fost închiriată de SC ASPL Sulina SRL societăţii C&C Investiţii şi Consultanţă SRL.
 

Inclusiv Administaţia Rezervaţiei Biosferei Deta Dunării a emis acordul de mediu nr. 90 din data de 31.08.2009, cu respectarea unor condiţii impuse, se arată în răspunsul primit de la ARBDD.

Pentru acest proiect, Comisia Europeană a declanşat procedura de infrigement şi autorităţle române au obligaţia de a informa trimestrial Comisia Europeană în legătură cu progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea soluţiei de conformitate privind cartarea habitatelor.
 

Şi în 2014 au rămas în vigoare restricţiile din anul 2013. Printr-o adresă înregistrată la ARBDD se spune explicit: „Atât timp cât nu este realizată o evaluare adecvată serioasă, bazată pe date ştiinţifice, orice viitoare dezvoltare/ activitate în legătură c acest proiect sau cu altele susceptibile să afecteze situl/ habitatele ar trebui să fie întreruptă“. 
 

Un nou studiu
 

Consiliul Judeţean Tulcea, beneficiarul proiectului, care a contribuit cu suma de 100.000 de lei la realizarea investiţiei, a demarat în acest an realizarea unui studiu de impact, după cerinţele Uniunii Europene. 

Studiul care a fost realizat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvvoltare „Delta Dunării“ a costat 162.822,96 lei. După ce el va fi analizat de specialişti ai rezervaţiei, dosarul va fi trimis la Bucureşti, la ministerul de resort.
 

Inaugurată cu mare fast
 

Investiţia „Amenajare plajă Sulina“ s-a inaugurat cu mare fast, în ciuda avertismentelor venite de la ecologiştii de la Societatea Ornitologică Română şi World Wide Fund for Nature. La Sulina a fost prezentă şi Elena Udrea, care pe atunci era în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, 
 

„Există unii ecologişti care tot au câte ceva împotrivă. Chiar nu ne putem opri din toate investiţiile, nu putem să nu dezvoltăm absolut nimic", replica atunci Elena Udrea.
 

„Nu e nimic grandios, nu e vorba de betoane de prost gust. Sunt căsuţe uşoare, fără fundaţii, lumea a fost încântată de rezultat. Plus că noi cred că suntem singurii care am respectat prevederile legii costiere şi căsuţele sunt la o distanţă de 150 de metri de apa mării", spunea Aurel Dimitriu pentru Adevărul.
 

„Ştiţi cum e cu ecologiştii ăştia, toţi au interese. Noi am făcut pentru oameni, ei ţin partea plantelor, să ceară ce vor, ne judecăm, nu aşteptăm să moară lumea de foame. Uniunea Europeană să vină să ajute oamenii amărâţi din Sulina şi toată Delta, nu ecologiştii din birouri de la Bucureşti!", a adăugat el. 

Plaja, ultimul refugiu

Pe plaja din Sulina ajungeţi la pas, în aproximativ jumătate de oră, sau puteţi lua maxi-taxi-ul, care vă costă 1,5 lei. Veţi vedea cea mai întinsă suprafaţă de nisip de pe litoralul românesc. Un loc unde convieţuiesc oameni şi animale, la marginea nisipului păscând pe dunele de cătină albă, în voie, mai multe vaci. 


O mică pasarelă de lemn care înaintează în mare este locul perfect pentru visare. Marea este mai limpede ca oriunde, iar ochii te dor de atâta aur, aşa luceşte nisipul. Cele două formează o bijuterie. Un nestemat al Mării Negre.

Vă mai recomandăm:
 

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea


Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite