FOTO Primul art-cafe deschis la Tulcea va funcţiona în Casa Avramide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Avramide FOTO Adevărul
Casa Avramide FOTO Adevărul

Ideea este un element de noutate pentru Tulcea: un art-cafe care să aducă la un loc iubitorii de cultură din municipiu, dar şi din judeţ, care să funcţioneze într-una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu pe care le are oraşul nostru. Inaugurarea are loc vineri, la ora 19.30.

Este o altă variantă de petrecere a timpului liber pe care îl au tinerii tulceni. Art-cafe-ul ce se va deschide la Tulcea este o oportunitate de care locuitorii acestui oraş nu au mai beneficiat până acum: un loc în care cei cu o pasiune comună, cultura, să se relaxeze într-un mediu propice, în care distracţia şi cultura să se îmbine în cel mai fericit mod posibil.

Stand-up comedy, teatru, cercuri literare şi discuţii pe teme culturale: toate aceste activităţi concentrate în interiorul unei clădiri ce devine, rapid, noua emblemă culturală a judeţului sunt un prim pas spre transformarea Tulcei într-un veritabil centru cultural.

Ideea a pornit de la dramaturgul tulcean Ştefan Caraman

Dan Hornoiu, preşedintele Fundaţiei culturale ParteR, fondatorul Teatrului Arca, care funcţionează în podul Clubului La Scena din Bucureşti, spune că ideea înfiinţării unui astfel de club la Tulcea a pornit de la dramaturgul Ştefan Caraman, dând astfel naştere unei colaborări cu In¬stitutul de Cercetări Eco-Muzeale, respectiv Consiliul Judeţean, de care aparţine Casa Avramide.

Locul unde arta este acasă

Clubul La Scena funcţionează de 11 ani în Bucureşti şi este locul în care tinerii artişti prezintă producţii de teatru, artă plastică, fotografie, stand-up comedy şi alte forme artistice de avangardă.

„Încercăm să oferim un spaţiu în care tinerii tulceni, lipsiţi în ultima vreme de astfel de cluburi cu specific artistic, să se simtă ca acasă, să participe la manifestări culturale, ateliere de creaţie, cercuri literare, expoziţii, reprezentaţii teatrale, chiar şi cursuri de tango argentinian“, spune Dan Hornoiu.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, de la ora 19.30. Evenimentul va fi marcat de un concert de Blues, Folk & Bluegrass „Bucureşti, Je t’aime“ susţinut de CĂLIN GRIGORIU Trio. Preţul unui bilet de intrare este de 20 de lei.

Despre Casa Avramide

Construită în 1890, Casa Avramide a aparţinut armatorului grec Alexandru Avramide, unui celebru om de afaceri din secolul al XIX-lea. Conform celor de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, în jurul anului 1890, Avramide a adus la Tulcea meşteri italieni şi le-a încredinţat construcţia unei case, pe care şi-o dorea un simbol al prosperităţii familiei sale. Casa, amplasată în centrul oraşului Tulcea, a devenit, la acea vreme, cea mai frumoasă clădire din oraş. După 1944, Casa Avramide a fost transformată în sediul Comitetului Democratic Grec, iar în 1950 clădirea a fost transformată în Muzeul Deltei Dunării.

După anul 1944 Casa Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semnează actul de naştere al Muzeului „Delta Dunării”, a cărui deschidere va avea loc la 1 mai 1950. Muzeul va ocupa două camere din actuala clădire, avand în patrimoniul său 872 de obiecte şi materiale complementare.

În perioada 1952-1953 în cadrul imobilului a funcţionat şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Tulcea. Anul 1957 este anul primei reorganizări a muzeului, dupa care, în 1959, se dă în folosinţă demisolul, unde se deschide o sectie de arheologie şi una de etnografie, ce vor funcţiona până în anul 1962.

La începutul anului 1964, dupa construirea la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, alături de o colecţie formată din 1500 de piese biologice şi un ierbar voluminos, casa funcţionează în totalitate ca muzeu de ştiinţe ale naturii.

La finalul anului 2009a fost semnat contractul de finanţare şi a început reabilitarea a două case de patrimoniu: Casa Avramide şi Palatul Paşei (Muzeul de Artă). Investiţie, care se ridică la 42 milioane de lei, a fost finanţată din fonduri europen şi a fost finalizată în martie 2012 (inaugurată oficial la finalul lunii septembrie 2012).

În octombrie 2012 investiţia în reabilitarea Casei Avramide a primit un important premiu naţional (la Bienala Naţională de Arhitectură, cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecţilor care se organizează din 1994. La secţiunea „Arhitectura patrimoniului cultural – proiecte de conservare, reabilitare, conversie şi restaurare a patrimoniului construit existent“, au fost nominalizate trei proiecte, iar proiectul „Restaurare, consolidare şi reabilitare Casa Avramide, Tulcea“, Tulcea, Progresului, 32; autor: Aurel Ioan Eugen Botez / Andrei Atanasiu a fost premiat.
 

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite