Ambasadoarea adolescentă a lipovenilor din Delta Dunării. Tânăra cântă muzică tradiţională, inspirată de pasiunea străbunicii ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgiana Maria Chiriţă, pe scenă FOTO Arhivă personală
Georgiana Maria Chiriţă, pe scenă FOTO Arhivă personală

Georgiana Chiriţă, o tânără din comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, duce mai departe tradiţiile ruşilor lipoveni, fiind prezentă la toate evenimentele şi festivalurile de gen. În timpul liber, îi învaţă pe copii să cânte la chitară.

Georgiana Maria Chiriţă (17 ani), din Jurilovca (la marginea Deltei Dunării), este prezentă la toate evenimentele legate de tradiţii din Dobrogea. Adolescenta s-a născut în satul Vişina, care aparţine de comuna Jurilovca.

Primul cântec de leagăn pe care l-a auzit era în limba rusă, iar cele mai frumoase amintiri se învârt în jurul străbunicii, Uliana, despre care fata povesteşte că obişnuia să cânte atunci când avea vreo problemă în viaţă. „Era un fel de susţinere morală. Ea spunea că dacă începi să cânţi te simţi mai bine“, îşi aminteşte Georgiana.

Dar nu numai în familia ei se cânta. Cele mai frumoase cântece populare lipoveneşti le-a ascultat de la oamenii din sat care emoţionau pe oricine îi auzea. O altă amintire importantă legată de copilărie este faptul că în familie se vorbea limba rusă, iar duminica era o zi sfântă, când toţi membrii comunităţii mergeau la biserică.

DE LA SERBĂRI, PE MARILE SCENE

Anii au trecut şi fata şi-a dat seama că tradiţiile din zona ei sunt în pericol să dispară dacă nimeni nu se gândeşte să le ducă mai departe. Astfel, de la recitalurile din serbările şcolăreşti, a trecut la marile scene. Acum, tânăra cântă şi dansează la toate evenimentele cu specific din Dobrogea, dar şi de peste hotare. Alături de chitara sa, a participat la numeroase evenimente, promovând tradiţiile ruşilor lipoveni prin cântec şi dans.

georgiana maria chirita

În palmaresul ei se află Festivalul Ambasadelor din Bucureşti, unde a reprezentat Rusia, Festivalul Poeziei Ruseşti din Constanţa sau Lotca de argint. De asemenea, este nelipsită de la toate evenimentele care au loc în Jurilovca, iar în luna octombrie va încânta publicul care va veni la Festivalul Borşului Pescăresc.

Georgiana a reprezentat cu succes tradiţiile ruşilor lipoveni la Muzeul Satului din Bucureşti, în luna martie, acolo unde comuna Jurilovca a fost recunoscută „Cel mai frumos sat cultural românesc“. Mica ambasadoare a tradiţiilor ruşilor lipoveni a urcat şi pe scena de la Sala Palatului, la „Gala Culturală Romano-Turcă“, de pe 23 mai 2015, unde a cântat în faţa a 5.000 de spectatori.

A ajuns şi în Etiopia, în mai 2015, la „Colors of the World - International Festival of Language and Culture“, unde a prezentat un crâmpei din tradiţiile natale. Georgiana a participat şi la „Rowmania Fest“, eveniment care a avut loc în luna august, la Tulcea, unde s-a aflat în compania lui Ivan Patzaichin. Alături i-a fost fratele ei, Cosmin, de 14 ani. Un alt eveniment la care a participat a fost Pro Istoria Fest, care a avut loc la poalele Cetăţii Enisala (Tulcea), în luna august.

A TERMINAT CU MEDIA 10

Indiferent de numărul de oameni care o privesc, ea cântă cu aceeaşi dăruire. „Oricât de talentat ai fi, vocea trebuie lucrată, este nevoie de tehnică şi de multe ore de exerciţiu“, recunoaşte artista. Aşa a ales să urmeze Colegiul de Arte Regina Maria din Constanţa, secţia canto, unde este elevă în clasa a XII-a. Ştie să cânte la pian şi chitară.

Spune că are un an greu, că nu ştie cum va reuşi să le facă pe toate bine: şi să cânte la diverse evenimente, dar să ia şi examenul de Bacalaureat cu note mari. Clasa a XI-a a terminat-o cu media 10, iar pe viitor vrea să meargă la Conservator. În spatele acestor rezultate stau mii de ore de muncă, dar şi dăruirea multor profesori: Iordan Dobre (chitară), Lucia Mihalache (canto clasic) şi Daniela Petculescu (pian).

Timpul liber şi-l ocupă tot cu… cântecul. Georgiana face parte din corul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Constanţa, numit „Galuboe More“. Aici a descoperit şi pasiunea de a citi în limba rusă, simţindu-se atrasă de poeziile lui Esenin. „Simt că fac parte dintr-o comunitate unită, fiind printre oameni tineri şi deschişi la orice proiect. Alături de ei am cântat la Festivalul Internaţional «Lotca de Argint» de la Ghindăreşti şi la alte activităţi caritabile“, mărturiseşte tânăra.

georgiana maria chirita

Când are timp, Georgiana îi învaţă pe copiii din Jurilovca şi Lunca să cânte la chitară, spunând că acest lcru o face să se simtă mai bogată sufleteşte. „Îmi place să-i văd cum evoluează“, spune ea.

Munca pe care o face de atâţia ani i-a adus şi satisfacţii financiare. Pe lângă faptul că este chemată să cânte la nunţile ruşilor lipoveni, pe 7 martie 2015 Georgiana a câştigat un premiu în valoare de 1.000 de euro la concursul „Voci de valoare“, fiind votată de publicul prezent la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. Ea a cântat la chitară piesa „Stai lângă mine, mamă“ a Mădălinei Manole.

„OCI CIORNIE“, MELODIA EI DE SUFLET

Adolescenta spune că repertoriul şi l-a cules din sat, acolo unde a auzit petru prima dată cântecele. Melodia sa de suflet este „Oci ciornie“ („Ochi negri“), un cântec de dragoste, care spune povestea unui tânăr care se îndrăgosteşte de o ţigancă cu doi ochi negri. „Cât de mult îi iubesc, cât de mult mă înspăimântă“, se tânguie băiatul. Cu toate acestea, îi cere fetei cu ochi negri să vină lângă el şi să se iubească, spunându-i că nu o va otrăvi. 

DORINŢA EI: SĂ MEARGĂ ÎN RUSIA

La fiecare apariţie a sa, Georgiana poartă un frumos costum lipovenesc, în culori vii, unde predomină abastrul, roşul şi verdele. Recunoaşte că nu este uşor să găsească pe piaţa românească materialul din care să creeze un costum autentic, însă reuşeşte de fiecare data să emoţioneze cu fiecare apariţie a sa. La fiecare rochie adaugă dantelă şi alte artificii şi face de fiecare dată spectacol. Georgiana îşi doreşte să viziteze Rusia, pentru a merge pe urmele strămoşilor săi cărora le cântă melodiile.

Istoria localităţii Jurilovca

Jurilovca a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi din părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului al XIX-lea. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi de ţarul Petru cel Mare. Aici, la poarta de intrare în Delta Dunării, tradiţiile se păstrează din generaţie în generaţie. Femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradiţional: în zilele de post să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului veşminte viu colorate.

În Jurilovca se organizează, de-a lungul anului, mai multe evenimente de excepţie. Cele mai cunoscute sunt Masleniţa (în săptămâna albă de dinaintea postului Paştelui) şi Floriile (marcate prin vizite la serele de flori). Iarna au loc concursuri de pescuit la copcă. Vara, sunt organizate ateliere de scriere slavonă pentru copii, deschise pe lângă biserica de rit vechi din localitate.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite