VIZIUNE Timişoara doreşte să reînvie clasa de mijloc, spiritul multietnic şi să implice romii în proiecte culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Suntem recunoscuţi ca oraşul revoluţiei, dar pe plan cultural nu avem vizibilitate internaţională" FOTO Eye in the Sky
"Suntem recunoscuţi ca oraşul revoluţiei, dar pe plan cultural nu avem vizibilitate internaţională" FOTO Eye in the Sky

Juriul de experţi a prezentat argumentele în baza cărora au decis ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare să fie oraşele româneşti calificate în finala competiţiei pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021.

Într-un raport dat publicităţii pe site-ul Comisiei Europene, experţii au făcut o analiză critică a dosarelor tuturor celor 14 oraşe din România înscrise în competiţie. Cele patru finaliste alese vor trebui să-şi revizuiască dosarele până pe 12 august 2016, urmând ca oraşul câştigător din România să fie anunţat pe 16 septembrie.  

Din partea referitoare la Timişoara reiese că proiectul „Luminează oraşul prin tine“ a fost apreciat de juriul european pentru că a pus accentul pe reînvierea spiritului cultural şi social din perioada interbelică, pe acea energie civică a Timişoarei, marcat de interconfesionalitate, angajament civic, multiculturalitate şi spirit antreprenorial. Timişoara a fost trimisă în finală şi pentru sinceritatea cu care a reliefat minusurile cu care se confruntă oraşul.

“Se apreciază că obiectivele noastre majore sunt legate de urgenţele şi minusurile oraşului, pe care echipa de candidatură şi membrii socităţii civile le-a identificat. De asemenea, lipsa de participare a unor minorităţi, sunt excluşi oameni cu dizabilităţi datorită lipsei accesibilităţii. E chestiunea cu minoritatea romă, care naşte mereu discuţii din perspectiva problemelor sociale. Noi am inclus în proiect şi minoritatea romă. Ne referim şi la pierderea spaţiului public, care este agresat de diverse intervenţii. De asemenea, am recunoscut că nu avem un profil internaţional foarte coerent. Suntem recunoscuţi ca oraşul revoluţiei şi pentru dezvoltarea industriei automotive şi IT-ul,  însă pe plan cultural ne lipseşte vizibilitatea constantă. Oamenii trebuie să înveţe să iasă din nou în spaţiul public, să se exprime, artiştii să fie mai prezenţi pe străzi, pieţe şi parcuri. Faptul că noi spunem aceste lucrcruri, că ne lipseşte asta şi că vrem să îmbunătăţim, a fost apreciat”, a declarat Simona Neumann, directorul Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană. 
 

“Din punctul nostru de vedere este un raport foarte bun"

Dosarul Timişoarei a primit aprecieri şi pentru conceptul coerent. Juriul a considerat că programul artistic se corelează cu necesităţile identificate ca fiind urgenţe culturale ale oraşului.  Este apreciat, de asemenea, că există un sprijin politic în spatele acestui proiec (din partea Primăriei, Consiliului Judeţean şi a partidelor politice) şi că Asociaţia s-a apucat din timp de candidatură. Parte pozitivă este şi faptul că au fost angajaţi pentru elaborarea proiectului o paletă foarte largă de participanţi din sociateta civilă, din sfera cultural şi organizaţii non guvernametale. 

“Din punctul nostru de vedere este un raport foarte bun, pentru că e un instrument practic pe care noi îl vom folosi în vederea elaborării dosarului final de candidatură. Avem un instrument care se referă strict la dosarul nostru şi ce anume trebuie să îmbunătăţim. Juriul notează părţile bune ale dosarului şi face recomandări unde este nevoie de îmbunătăţiri”, a explicat Simona Neumann.
 

Juriul a mai apreciat că Timişoara are intenţia să lucreze cu alte oraşe care au candidat la acest titlu, cum ar fi Arad, dar şi Novi Sad. “Ni s-a recomandat să nu existe o asociaţie în care să nu se intre oricum, ci să fie mult mai stricte criteriile de selecţie. Au apreciat că suntem o organizaţie independentă care are susţinere”, a mai spus Neumann. 


Citeşte şi:
 

Care au fost atuurile Timişoarei la accederea în finala competiţiei "Capitala Europeană a Culturii 2021”: "Am pus în lumină europenitatea oraşului"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite